ay dünyaya çarparsa nolur. dünya üzerinde ilk fark edilebilen etki gelgitler olur. ay ile dünya arasındaki mesafe yarıya iner. ve deniz seviyesi 4 metreye ulaşır. ay dünya ile arasındaki mesafenin üçte ikisini kapatır. ve dünya genelinde 6 yapı çöker. ay haberleşme ve navigasyon uydularını.
Peki doğal bir uydu olan Ay da milyonlarca yıl sonra dünya ya yaklaşarak çekim kuvvetine yenik düşüp bir gün dünya ile çarpışırlar mı? Evet. Ay ve Dünya bir süre sonra tekrar bir araya gelecekler fakat tam da düşündüğünüz şekilde olmayacak.
Ay, Dünya'nın üzerine uyguladığı yerçekimi kuvveti tarafından yörüngede tutulur. Ancak Ay da gezegenimize bir yerçekimi kuvveti uygular. Eğer uygulanan çekim kuvvetinde çok fazla sapma olursa Ay dünyadan uzaklaşır ya da videoda gördüğünüz gibi dünyaya yaklaşır.
Ay hiçbir zaman dünyanın yörünmesinden ayrılmayacak. Güneş yaklaşık 5 milyar yıl sonra kırmızı deve dönüşüp Dünyayı ve Ayı yutacak.
Ay, Dünya etrafındaki yörünge hareketi sırasında 10 Ekim'de Dünya'ya en uzak, 26 Ekim'de Dünya'ya en yakın konuma geliyor. Bu konumlardayken Dünya ve Ay arasındaki mesafe sırasıyla 405.425 km ve 364.873 km.
İlgili 28 soru bulundu
Gökbilimciler aslında Ay'ın renginin değişmediğini, toz bulutları sebebiyle öyle göründüğünü bildiriyor. Şurada Paylaş! Bu yılda 30 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleşecek süper dolunay 1946 yılından bu yana 'Mavi Ay' adıyla anılıyor.
Bir sonraki Süper Ay içinse 18 Eylül 2024 tarihine kadar beklememiz gerekiyor. 2024 yılında toplam iki Süper Ay gerçekleşirken, diğer Süper Ay 17 Ekim 2024 tarihinde gözlemlenecek.
Ay ve diğer yapay uydular dünya etrafında öyle hızlı dönerler ki kütle çekim kuvvetiyle merkezkaç kuvvetleri eşitlenir uydular ve ay dengelenmiş kuvvetlerin etkisinde oldukları için düşme gerçekleşmez.
Eğer Ay olmasaydı ve Dünya bugün de uzak geçmişte olduğu gibi kendi etrafında çok hızlı bir biçimde dönüyor olsaydı büyük ihtimalle atmosferde şiddetli rüzgârlar ve fırtınalar oluşurdu. Ay'ın bir diğer önemli etkisi Dünya'nın eksen eğikliği üzerindedir.
30 Ağustos'ta gözlemlenen dolunaya Mavi Ay ismi veriliyor. Mavi, Ay'a renginden dolayı verilen bir isim değil ve Mavi Ay her iki ya da üç yılda bir, aynı ay içinde iki kez dolunay evresi oluştuğunda gözlemlenebiliyor. Normalde bir yıl boyunca Ay 12 kez dolunay evresine giriyor.
Son günlerde yaşanan 5 ve üzeri depremlerin sayısındaki artış Ay'ın yaklaşmasının depremleri de tetikleyeceği fikrini akıllara getirdi. Ancak uzmanlar yeraltı hareketlerinde artış olduğunu kabul etmekle birlikte Süper Ay nedeniyle büyük bir deprem beklemiyor.
- Eğer Ay, Dünya'ya sadece 2065 metre yaklaşırsa, bu, Ay'ın normal yörüngesinden sadece biraz sapması anlamına gelir. Ancak, bu yakınlaşma, Ay'ın denizlerindeki gelgit kuvvetlerini artırabilir ve bazı küçük depremlere neden olabilir.
Ay'ın nasıl oluştuğu ile ilgili hipotezlerden biri, uzak geçmişte Dünya'ya Mars büyüklüğünde bir gezegenin çarptığını öne sürüyor. Bu hipoteze göre Theia adı verilen gezegen çarpmanın etkisiyle parçalandı. Gezegenden arta kalan parçalar Dünya'dan kopan parçalarla birlikte zaman içinde Ay'ı oluşturdu.
Theia, 4,5 milyar yıl önce Dünya ile çarpıştığı varsayılan gezegen. Theia'nın genç Dünya ile çarpışarak Ay'ı ve günümüz Dünyasını meydana getirişinin bir animasyonu. Çarpışma sonucu Theia gezegeni paramparça olmuş; bir kısmı Dünya'nın üzerine saçılmış, geri kalan kısmı ise Ay'ı oluşturmuştur.
Süper ay, neredeyse yerberi noktasına (Ay'ın eliptik yörüngesinde Dünya'ya en yakın olduğu yer) denk gelen dolunay veya yeni aydır.
Ay'da yaşamın olmamasının birincil nedeni, Dünya'daki gibi bir manyetik alana sahip olmamasıdır.
Öncelikle Ay yaşamın devamlılığı için ihtiyaç duyulan iklim şartlarının korunmasına katkı sağlar. Dünya'nın manyetik akışının sabit bir şekilde kalmasında görev yapar. Dünya'nın çekirdeğinde bulunan sıvı halin sürekliliğini sağlar. Ayrıca yeryüzünü kozmik radyasyondan uzak tutar.
Artık ışık olmadığı için ilk etkilenen bitkiler olur, ardından otçullar ve bunları avlayan etçiller. Okyanuslar donmasa da besin zinciri orada da bozulacaktır. Algler ve fotosentez yapan planktonlar hızlıca yok olacağından, okyanuslar hemen donmasa da canlılık hızlıca etkilenecektir.
Ay, Dünya'ya en yakın konumdayken bir dolunay gerçekleştiğinde buna "süper Ay" adı veriliyor. Dolunay, 1 Ağustos akşamı Dünya'ya normalden daha yakın, yalnızca 357 bin 530 km uzaklıkta olacak. Böylece akşam saatlerinde bir "süper Ay" görülecek. Süper Ay, sıradan dolunaydan daha büyük ve daha parlak görünür.
Bir uzay aracının Ay'a ulaşması yaklaşık 3 gün sürer. Bu süre zarfında bir uzay aracı, Dünya ile Ay arasındaki mesafe olan en az 240.000 mil (386.400 kilometre) yol kat eder. Şurada Paylaş! Bir uzay aracının Dünya'dan Venüs'e varması için geçen en kısa süre 109 gün veya 3,5 aydır.
Ay'ın ilk oluştuğunda Dünya'ya bugünkünden daha yakın olduğu düşünülüyor. Bilgisayar simülasyonları aradaki mesafenin bir zamanlar 22.500 km olduğunu gösteriyor. Bugün bu mesafe 402.336 km.
Ay'ın Dünya'dan, Dünya'ya dönük yüzünün Güneş'i tamamen kapatamayacak kadar uzakta olacağı ateş çemberinin aksine, 8 Nisan 2024'te Ay, Güneş'i tamamen kapatacak bir mesafede olacak.
Bundan sonra, 8 Nisan 2024'te, Kuzey Amerika'da tam bir güneş tutulması olacak.
MAVİ AY NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR? Dünya'da meydana gelen volkanik patlama ve orman yangınlarının neden olduğu toz bulutlarının hareketi sırasında dolunay bir süreliğine mavi tonlarda görünüyor. Gökbilimciler aslında Ay'ın renginin değişmediğini, toz bulutları sebebiyle öyle göründüğünü bildiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri