Ay gündüz saatlerinde mavi gökyüzünde soluk beyaz görünürken, geceleri parlak sarı, bazen de turuncu-kırmızı renktedir. Uzaydan çekilen fotoğraflarda görüldüğü gibi Ay'ın gerçek rengi gridir. Çoğunlukla oksijen, silisyum, magnezyum, demir, kalsiyum ve alüminyumdan oluşan yüzeyi Ay'a gri rengini verir.
Ay, Dünya'nın gölgesinden geçtiğinde ve güneş ışığının Ay'ın yüzeyini aydınlatmasını engellediğin böyle bir tutulma yaşanıyor. Güneş ışığının ufak bir kısmı, Dünya'nın atmosferi yoluyla dolaylı olarak Ay yüzeyine hala ulaşıyor ve Ay kırmızı, sarı ve turuncu bir parıltıyla kaplanıyor.
Ay bu özel rengini, Dünya atmosferinden Ay'ın gölgeli yüzeyine yansıyan güneş ışığıyla alıyor. Kanlı Ay'ın Süper Ay olayıyla ile çakışmasıysa nadiren gözlemleniyor. Bu, Ay'ın yörüngesinde Dünya'ya en yakın noktada olduğu ve normalden daha büyük göründüğü anlamına geliyor.
Gündüz göründüğünde Ay'ın rengi soluk beyazdır. Bunun sebebi Ay ışığının güneş ışığı ile olan rekabeti ve bu rekabetin güçsüz tarafı olmasıdır. Parlak günışığı atmosferdeki parçacıklar nedeni ile dağılırken Ay'ın ışığı büyük ölçüde kısılmış gibi görünür.
Ay doğduğunda ve ya batdığında(durum ay tutulması zamanı da meydana gelir),güneş ışığı yerin atmosferinden geçerek ayın üzerine düşer.Yer atmosferini delib keçmiş güneş ışınları da ayın üzerine düşerek sarı ışık gibi görünür.
İlgili 45 soru bulundu
6 Nisan 2023 (Tam Pembe Ay)
Tam Pembe Ay olarak da adlandırılan Nisan 2023 Dolunayı , 6 Nisan 2023 Perşembe günü 12:34 AM EDT veya 4:34 AM UTC'de gerçekleşecek. Bu, 2023 İlkbahar sezonunun ilk dolunayı ve 2023 bahar ekinoksundan sonraki ilk dolunay olacak.
30 Ağustos'ta gözlemlenen dolunaya Mavi Ay ismi veriliyor. Mavi, Ay'a renginden dolayı verilen bir isim değil ve Mavi Ay her iki ya da üç yılda bir, aynı ay içinde iki kez dolunay evresi oluştuğunda gözlemlenebiliyor.
Mavi Ay, ayın fiziksel rengiyle ilgili değil, dolunayların takvimdeki düzeni ile ilgilidir. Bir Mavi Ay, normalde bir takvim ayında bir kez olan dolunayların iki kez meydana geldiği durumu ifade eder. Bu durum, Ay'ın dönemine ve takvim yılının uzunluğuna bağlı olarak ortaya çıkar.
Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay'ın Dünya ve Güneş'e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür.
Bir güneş takvimi ayında gerçekleşen ikinci dolunaya nasıl mavi dolunay deniyorsa, siyah ay da bir ay takvimindeki ayda gerçekleşen ikinci yeni aydır. Yeni ay, güneşle ayın aynı burçta olması (birleşmesi) demektir ve aynı burçta gerçekleşen iki yeni ay vardır.
Ay gündüz saatlerinde mavi gökyüzünde soluk beyaz görünürken, geceleri parlak sarı, bazen de turuncu-kırmızı renktedir. Uzaydan çekilen fotoğraflarda görüldüğü gibi Ay'ın gerçek rengi gridir. Çoğunlukla oksijen, silisyum, magnezyum, demir, kalsiyum ve alüminyumdan oluşan yüzeyi Ay'a gri rengini verir.
Bir sonraki Süper Ay içinse 18 Eylül 2024 tarihine kadar beklememiz gerekiyor. 2024 yılında toplam iki Süper Ay gerçekleşirken, diğer Süper Ay 17 Ekim 2024 tarihinde gözlemlenecek.
Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır.Bunun sonucunda Ay tutulması olur.
Ayın Kırmızı Olması Depremin Habercisi Mi
Bu tür renklenmeler genellikle Ay'ın alçak bir konumda doğduğu veya battığı zamanlarda gözlemlenebilir. Bu fenomen, tozlu veya partikül yüklü bir atmosferin ışığın saçılma yoluyla farklı renkleri yansıtmasından kaynaklanır.
Ay, diğer tüm gök cisimleri gibi eliptik bir yörüngede dolanır. Dolayısıyla bazen Dünya'ya yakın, bazen ise daha uzak olur. Bu da Ay'ın bazen gerçekten olduğundan daha büyük görünmesine sebep olur.
Büyük Okyanus'un batısı Asya'nın kuzeydoğu ucunda tutulma devam ederken Ay batacak. Avustralya Asya'nın büyük kısmı Yemen Madagaskar Afrika'nın en doğu ucunda tutulmanın tamamı izlenecek. Afrika en kuzeyi hariç Avrupa ve ülkemizde Ay tutulmuş doğacak. Ülkemizden izlenemeyecektir.
Ay denizleri hemen hemen yalnızca Ay'ın görünen yüzünde bulunur. Ay'ın öteki yüzünün yalnızca %2'sinde birkaç dağılmış küçük düzlük bulunur. Ayın görünen yüzündeyse bu oran %31'dir.
Ay kuşağı (kameri kuşak ya da beyaz gök kuşağı olarak da bilinir), güneş ışığı yerine ay ışığı sebebiyle oluşan gök kuşağıdır.
Ay'ın yüzeyinde oluşmuş bu çukurluklara krater adı verilir. Aynı zamanda kraterin yanı sıra ayın yüzeyinde dağlar, vadiler ve sıra kayalıklar bulunmaktadır.
Mavi Ay Türkiye'de hangi saat aralığında görülecek? Mavi Ay, Türkiye saatiyle 04.36'da zirveye ulaşacak. Gökyüzüne bakanlar bu saatte en parlak ve büyük bir şekilde Mavi Ay'ı görebilecekler. Bir sonraki mavi ay 30 Ağustos'tan sonra Ağustos 2024'da gerçekleşecek.
Bu Gece Gökyüzünde Gözlemlenebilecek Doğa Olayı: Pembe Ay
bu yıl nisan ayındaki dolunay, 20 mart 2023'te bahar ekinoksu ile başlayan bahar mevsiminin ilk dolunayıdır. bu da nisan ayındaki dolunayın paskalya dolunayı olduğu anlamına geliyor.
Süper mavi Aylar iki ya da üç yılda bir gerçekleşiyor. Bir sonraki 31 Mayıs 2026'da görülecek. 'Mavi Ay' nadir yaşanan bir olay olduğu için İngilizce'de "once in a blue moon" (Mavi Ay'da bir) deyişi buradan geliyor. Bu deyiş Türkçe'deki "40 yılda bir" tabiri ile aynı anlamda kullanılıyor.
Evrelerin yıl boyunca 12 kez tekrarlanması 354 gün sürüyor. Bir yılın 365 ya da 366 gün sürmesi nedeniyle yılın 13'üncü dolunayı normal isimlendirmelere uymuyor. Bu nedenle Mavi Ay olarak adlandırılıyor. Mavi ay aynı zamanda bir süper ay olarak gerçekleşiyor.
Aynı takvim ayı içerisinde Dolunay evresinin ikinci defa meydana gelmesi ile oluşan "mavi Ay" kendisini bir kez daha göstermeye hazırlanıyor. Bu yıl dolunay 13. kez gerçekleşecek. Dolunay ağustos ayında ikinci kez ortaya çıkacak ve insanlar süper mavi Dolunay'a tanıklık edecek.
MAVİ AY NE ZAMAN, SAAT KAÇTA 2023? 2023 yılında, 30 Ağustos tarihinde bir mavi ay gerçekleşecektir. Bu mavi ay, süper dolunay olarak da adlandırılacaktır. Süper dolunay, Ay'ın Dünya'ya en yakın olduğu noktada gerçekleştiği için, normal bir dolunaya göre daha parlak ve büyük görünecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri