Ay dünya ve kendi ekseni etrafında dönüşünü 27 gün ve 8 saatte tamamlar. Yaklaşık olarak evreleri 29 günde tamamlar. Bu tamamlamaya bir ay denir. Ay, dünya etrafında bir kez dönüşünü tamamladığında, kendi etrafında da bir kez dönüşü tamamlamış olur.
Ay tıpkı dünyada da olduğu gibi hareket halindedir. Ayın üç çeşit hareketi bulunmaktadır. Ay kendi ekseni çevresinde, Dünyanın etrafında ve bununla birlikte Güneş'in etrafında da döner. Ay kendi ekseni çevresinde ve dünyanın etrafında dönüş işlemini yirmi yedi gün ve sekiz saat içinde tamamlar.
Tıpkı diğer gezegenler ve Dünyamız gibi dönme hareketi yapar. Sürekli hareket halinde olan Ay üç farklı hareket yapar. Kendi etrafında döner, Dünya'nın etrafında döner ve Güneş'in etrafında döner. Ay Dünya ve kendi ekseni etrafında dönüşünü 37 gün 8 saatte tamamlamaktadır.
Aynı zamanda Ay'ın bir gün -ya da bir gece- boyunca sabit yıldızlara göre yavaş yavaş doğuya ilerlediğini görürüz. Aslında bunu gerçekten göremeyiz; çünkü bu yavaş hareketi gökyüzüne baktığımızda fark edemeyiz. Ancak iki gece üst üste bakıldığında aradaki farkı net olarak görürsünüz.
Ay kendi ekseni etrafında dönüyor mu, dönmüyor mu? Evet, dönüyor diyebiliriz. Ay'ın kendi ekseni etrafında bir kez dönmesi için geçen süre, Ay'ın Dünya etrafında bir kez dönmesi için geçen süreye eşittir. Bu kütkeçekim kilidi nedeniyle, biz Ay'ın sadece bir yüzünü görebiliriz.
İlgili 33 soru bulundu
Ay dünya ve kendi ekseni etrafında dönüşünü 27 gün ve 8 saatte tamamlar. Yaklaşık olarak evreleri 29 günde tamamlar. Bu tamamlamaya bir ay denir.
Dünyanın farklı yerlerindeki gözlemciler için ayın evreleri de birkaç derece farklıdır. Kuzey ve Güney Yarımküre'deki insanlar, ayı birbirinden farklı yönde görürler. Faz değişikliği değildir. Ekvatorun kuzeyindeki ve güneyindeki insanlar, Ay'ın şu anki evresini farklı açılardan görüyorlar.
Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay'ın Dünya ve Güneş'e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür.
Ay'ı bazen tıpkı gece gördüğümüz gibi gündüzleri de görebiliriz; zira Ay, gündüzleri de Güneş'ten aldığı ışığı yansıtmaktadır ve Dünya'ya olan yakınlığı nedeniyle, gündüz vakti de gezegenimizde gözle görülebilecek kadar parlak kalabilmektedir. Nihayetinde Ay, Güneş'ten sonra görebildiğimiz en parlak gök cismidir.
Ayın evreleri, Güneş ve Dünya ile ilgili konumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ay, Dünya'nın etrafında hareket ederken, Ay'ın yüzeyinin parlak kısmı farklı açılarda görülür. Bunlara ise Ay'ın evreleri denir.
Ayın kendi eksenin etrafında dönüşünü ise derece olarak verebiliriz. Bir tam dönüşü kabaca 27.32 gün sürer. 360 dereceyi bu sürede dönüyorsa günde 13.177 derece dönüyor diyebiliriz. Ya da saatte 0.549 derece.
Bugün bu mesafe 402.336 km. Bu uzaklaşmanın sebebi gelgitler. Gelgitler hem Dünya'nın dönme hızını azaltıyor hem de Ay'ın Dünya'dan uzaklaşmasına sebep oluyor. Apollo görevleri ile Ay'a yerleştirilen cihazlar sayesinde yapılan ölçümler, Ay'ın Dünya'dan yılda ortalama 3,8 cm uzaklaştığını gösteriyor.
Ay'da yaşamın olmamasının birincil nedeni, Dünya'daki gibi bir manyetik alana sahip olmamasıdır.
- Ay'ın üç çeşit hareketi bulunur. - Ay kendi ekseni etrafında, Dünyanın etrafında ve Güneş'in etrafında döner. - Ay kendi ekseni etrafında ve dünyanın etrafında dönüşünü 27 gün ve 8 saat içinde tamamlar. - Ay evreleri yaklaşık olarak 29 günde tamamlanır ve buna 1 ay denir.
Ay, geceleri parlamasından dolayı bir ışık kaynağı zannedilebilir. Ancak ay, güneşten aldığı ışığı dünyaya yansıtmaktadır. Kendisi doğal bir ışık kaynağı değildir.
Ay, aydınlık tarafta ise Yeni Ay evresinde demektir ve dünyanın karanlık tarafından görülmez. Bu döngü yaklaşık olarak 5 gün sürer. Eğer Yeni Ay evresinde, tam veya yarım tutulma gerçekleşmezse, hem aydınlık hem de karanlık tarafta kalanlar, yaklaşık olarak bir ayın 5 günü Ay'ı göremezler.
Ay yine gökyüzündedir ama bize görünmez. Çünkü dünyaya aydınlık yüzü değil, karanlıkta kalan yüzü dönüktür. Ay, ışığını güneşten alır. Ay güneşle dünyamızın arasından geçerken, bize çevrik olan yüzü hiçbir ışık almaz ve görünmez.
Gün içinde yıldızların soluk ışığının çok azı dünyaya ulaşacaktır. Güneşin hakimiyeti de, bu ışığın görünmez olmasına neden olacaktır. Hala ayın sadece gece gökyüzünde görülebileceği varsayımıyla yaşıyorsanız, yanılıyorsunuz! Gerçek şu ki, ay her zaman gezegenimizin etrafındadır.
Dünya'nın doğal uydusu Ay aniden ortadan kaybolursa gezegenimizin denge sağlayıcısı da olmayacağı için tüm Dünya'daki mevsimler tüm dengesini yitirirdi. Bu da tüm gezegendeki düzenin bozulması anlamına geliyor.
Ay, Güneş'ten aldığı ışığı ve ısıyı Dünya'ya yansıtır. Eğer olmasaydı, bu işlevini de yerine getiremezdi ve Dünya geceleri şu ankinden çok daha karanlık ve soğuk olurdu. İklim koşulların korunmasına katkı sağlaya Ay olmasaydı, kasırgaların ve fırtınaların sonu gelmezdi. Üstelik mevsimlerin de sırası değişirdi.
Ay'ın kendi ekseni etrafında dönme süresi ile Dünya etrafında dönme süresi aynıdır. Yaklaşık 29 gün süren bu periyot yüzünden Ay'ın sürekli aynı yüzü dünyaya bakar. Bu sebeple karanlık yüzü adı verilen diğer tarafını hiç göremeyiz.
Ay, Dünya'dan çok daha sıcak ve soğuk olabiliyor. Burada sıcaklık 126 dereceden -138 dereceye kadar düşebilir.
Aslına bakılırsa ayın karanlık yüzü diye bir durum yoktur. Ay genel olarak 1,54 derece eğiklik ile beraber kendi ekseni etrafında dönüş yapar. Bu sebepten dolayı ayın belli bir kısmı güneşe doğru bakarken diğer kısmı karanlıkta kalır.
Buna nazaran Güneş ışıklarını bir reflektör(yansıtıcı) görevi görerek Dünyamıza ulaştıran Ay'da da aynı sonucu beklemeliyiz. Yani Ay ışığının geldiği yer gelmediği yere göre daha sıcak olmalı fakat tam tersi. Evet yanlış duymadınız, Ay ışığının geldiği yer gölgeye göre daha soğuktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri