Kayseri, meşhur pastırması ve sucuğuyla Türkiye'nin şarküteri başkenti. Mantısı da ayrı meşhur. Bunların yanında daha az bilinen ama yemeden dönmeyin diyeceğimiz Develi cıvıklısı ve yağlama gibi yöresel yemekleri de var.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Kayseri'de güveçte pişirilen Pöç oldukça sevilmektedir. Kayseri'nin diğer meşhur lezzetleri: Yağ Mantısı, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Kayseri Katmeri, Kayseri Pastırması, Kayseri Sucuğu, Bamya Çorbası.
Kayseri'nin Bünyan ilçesi ve çevresinde yetişen, sağlık açısından çeşitli faydaları olan gilaburu meyvesi,, Birinci Dünya Savaşı'ndan beri ekimi tüketiliyor. İçerdiği mineraller ve asit dolayısıyla 'gençlik iksiri' olarak bilinen gilaburunun aynı zamanda suyu da tüketiliyor.
Tatlı bir başlangıç yapalım: Nevzine tatlısı
Kayseri'de oldukça meşhur olan bu tatlı genellikle bayramlarda hazırlanarak misafirlere ikram edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Kayseri'den alabileceğiniz hediyelik eşyalar şunlardır:Soğanlı bez bebekleri, Bünyan halısı, Yahyalı halısı, Pastırma, Mantı, Kayseri maketleri, sedef ürünleri ve gilaburu meyvesi.
Kayseri'de 2022 yılında üretim bakımından en fazla üretilen tarla ürünü 1.044.649 ton ile şekerpancarıdır. Yüzölçüm bakımından en fazla Alana ekilen tarım ürünü ise 1.681.008 dekar ile buğdaydır. Buğdayın üretim miktarı ise 2022 yılında 397.511 ton olarak gerçekleşmiştir.
Cevap: Kayseri'de en çok üretimi yapılan meyveler arasında elma, kayısı ve üzüm gelmektedir. Kayısı türü olarak daha çok zerdali yetiştirilmektedir. Bunun yanı sıra Kayseri'nin Yemliha kasabasında yetişen "Yemliha Patlıcanı" ise oldukça meşhurdur.
Kayseri ilinde yetiştirilen başlıca ürünler buğday, arpa, şeker pancarı, patates, çavdar, elma, soğan, baklagiller, üzüm ve ayçiçeğidir. Ayrıca ilde yaygın olarak sebze ve meyve üretimi de yapılır. Hayvansal ürün elde etmeye yönelik olarak yetiştirilen başlıca hayvanlar koyun ve sığırdır.
Meyveler arasında en fazla yetiştirilen tür 94 bin tonu aşan üretimi ile elma olup ikinci sırada kayısı yer almaktadır. Bu türlerle birlikte kiraz da bölgeye iyi uyum sağlayabilecek bir tür olarak değerlendirilebilir. Bölge ekolojisine uygun türler arasında erik, armut ve ceviz de yer almaktadır.
Talas Kayseri'nin en nezih semtidir.Ben İldem de oturdum,orası da güzeldi.
Kayseri, İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. İç Anadolu Bölgesi'nin tam kalbinde bulunmaktadır. Ayrıca İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümü'nde yer almaktadır. Bu şehrin çevresinde bulunan iller ise; Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Niğde, Nevşehir ve Yozgat'tır.
Erciyes, kayak pistlerinin uzunluğu, toz karı ve kayak sezonunun süresi ile Türkiye'de önemli bir kayak merkezidir. Kayseri'de bulunması, havaalanı ve şehir merkezine yakınlığı, Kapadokya bölgesine ile adeta açık hava müzesi konumunda olan Kayseri'nin bir çok bölgesine ulaşım kolaylığı ile tercih ediliyor.
Eski çağlardan beri Anadolu'nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağı şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir.
Kayseri'de Mantının İlk Akla Gelen Adresi: Kaşık-la
Kayseri'de kime “Mantı Nerede Yenir?” diye sorsanız, alacağınız ilk cevap kesinlikle Kaşık-la olacaktır. Gerçekten de ufaklığı, lezzetti ve sosuyla Kaşık-la'da yenilen mantının aldığı tüm övgüleri hak ettiği söyleyebiliriz.
Kayseri; sanayi, ticaret, madencilik, tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile ekonomisini geliştirmektedir. Kayseri'de karayolları ve demiryollarının kesişme noktasıdır. Bu sebeple önemli bir sanayi ve ticaret merkezidir.
İklim: Harita Referansı : - 38.79°K 35.50°D. Denizden yükseklik : 1052m Kayseri İç Anadolu bölgesinin en soğuk illerindendir. Kış ayları dondurucu soğuk, yaz ayları sıcak ve kuraktır.
Kayseri ilinin birçok yerinde bozkır iklimi hâkimdir. Burada yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. Ancak ilde dağlık yerler ve bunlar arasında kalmış ovalar ile tekneler bulunduğundan yüksekliğin verdiği birtakım iklim özellikleri de etkilidir.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Kayseri'yi gezmek için en iyi mevsimler ise ılık bahar ayları ve sıcak yaz günleri. Kış turizmi bakımından gelişmiş olan şehirde Erciyes Kayak Merkezi'ni kış aylarında da ziyaret edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri