Eleştirel düşünen bir kişi uygun sorular sorabilir, konuyla ilişkili bilgi toplayabilir, bu bilgiyi etkili ve yaratıcı biçimde dönüştürebilir, yeni bilgiler keşfedebilir, otoriteleri, geleneksel inançları, dogmaları ve doktrinleri sorgulayabilir (Schafersman, 1991).
Problemi açıklama ve tanımlama. ... lgili bilgileri seçme. ... Hipotezler geliştirme. ...Alternatifleri belirleme ve seçme. ... Sonuç çıkarma.
Eleştirel düşünme, bilgiyi objektif bir şekilde analiz etme, farklı bakış açılarını değerlendirme ve kendi sonuçlarınızı oluşturma becerisidir.
Konu hakkında peşin fikirli olmak, konuya tek taraflı ve seçici yaklaşmak eleştirel düşünce sürecini engelleyen faktörlerdendir. Diğer taraftan bir konu hakkında araştırma yaparken bilimsel bulguları göz ardı etmek bu süreci engeller.
İlgili 24 soru bulundu
Eleştirel düşünmeyi etkileyen faktörleri iki grupta toplamak mümkündür. Bunlar: 1. Kalıtımdan getirilen zihinsel etkenler ve 2. Öğrenme sonucu oluşan çevresel etmenlerdir. Zihinsel etmenlerin başında gelen zekâ, eleştirel düşünme gücünün gelişmesinde rol oynayan en önemli etkenlerden biridir.
Eleştirel düşünme süreci beş aşamadan oluşmakta ve ele alınacak konunun belirlenmesi ile başlamaktadır. Ardından konu ile ilgili veri, bilgi ve kanıtlar toplanmakta; farklı argümanlar ve bakış açıları incelenmekte; incelenen argümanların dayandığı varsayım, veri, bilgi ve kanıtlar gözden geçirilmektedir.
Eleştirel kişiler her şeyin doğrusunu bildiklerini, mükemmel olduklarını zanneder. Yüksek bir egoya sahip olan bu kişiler çevrelerinden de bu egoyu yükseltecek söz ve davranışlar beklerler. Eleştiri yapan kişilerin genellikle mutsuz insanlar olduklarını söylemek mümkündür.
Eleştirel düşünme, var olan bir bilgi eksikliğini daha çok ortaya koyar ve insanları araştırmaya iter. Aynı zamanda değişkenlerin denetim altında tutulmasına ve ayırt edilmesine da izin verir. Bir sonuca ulaşmak için de kullanılan gerçeklerin ne seviyede doğru ve güçlü olduğunun anlaşılmasında çok etkilidir.
gözlem yapma, kaynağın güvenilirliğini sorgulama ve varsayım kurmadır. Cornell Eleştirel Düşünme Testi Düzey Z, 6 alt boyuta sahip bir testtir. Bu alt boyutlar; tümevarım, tümdengelim, gözlem yapma, anlamlandırma, kaynağın güvenilirliğini sorgulama ve varsayım kurmadır.
Eleştirel düşünme eğiliminin doğruyu arama, açık fikirlilik, çözümlemecilik, sistematiklik, kendine güven, meraklılık ve bilişsel olgunluk gibi öğeleri olduğu ifade edilmiştir (Facione, Facione ve Sanchez, 1994).
Eleştirel düşünmenin özünü oluşturan bileşenler Faccione (1998) tarafından analiz etme, yorum yapma, kendini düzenleme, çıkarımda bulunma, açıklama ve değerlendirme olarak sıralanmaktadır.
O'na göre eleştirel düşünme, “bireyin ne yaptığı veya inandığı şeyle ilgili akılcı kararlar verirken şüpheci biçimde ve derinlemesine düşünerek bir etkinlikle meşgul olma eğilimi veya becerisi” dir.
Eleştirel düşünme, bireylerin mantıklı, objektif ve sistematik bir şekilde bilgiyi değerlendirmesini ve analiz etmesini sağlayan bir düşünme becerisidir. Eleştirel düşünme, sorgulama, mantıksal akıl yürütme, eleştiri, bilgiye dayalı karar verme ve çıkarımlar yapma gibi süreçleri içerir.
Entelektüel empatinin tanımında ise; Karşı tarafın düşünce ve görüşüne tarafsızca bakabilme becerisidir. Bir başka deyişle karşımızdaki kişinin bakış açısını kavrayabilmektir. Zihinsel empati kavramıdır.
Tenkitçi insanlar, sıklıkla, diğer insanları küçümseyerek kendilerini daha iyi hissetme ihtiyacıyla motive olurlar. Onların motivasyonunu anlamak, empati ve şefkat -tenkitçi insanlarla geçinmenize yardımcı olacak iki nitelik- duymamıza yardımcı olabilir.
Bir konu hakkında hem olumlu hem de olumsuz yönleri değerlendiren ve ele alan bir bakış açısı. Farklı perspektiflerden bakabilmeyi sağlar, karar verme yeteneğini geliştirir. Bir konu hakkında yalnızca olumsuz yönleri ele alır ve vurgular.
Temel becerilerin özellikle eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerinin doğuştan getirildiğine inanılmasına rağmen yapılan araştırmalar bu becerilerin öğretilebilir olduğunu göstermiştir (Cotton, 1991). Bu becerilerin öğretilebilir olması eğitimi ve eğitimi verecek öğretmeni son derece önemli kılmaktadır.
Eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, problem çözme, ve karar verme süreçleri oluşturur. Diğer taraftan, beceriler ise, her bir süreçle ilişkili olan özel yeteneklerdir. Örneğin, çıkarımda bulunma, bir kaynağın yararlılığını yargılama, ve genelleme yapma eleştirel düşünme becerileri olarak kabul edilir.
Eleştirel düşünme açıklık standardı kriterleri doğrultusunda etkinlik ve kavramlar; açık yazılmalı, kolaylıkla anlaşılmalı, sade olmalı, örneklerle anlaşılır hale getirilmeli, görsellerle desteklenmeli, yanlış anlaşılma ihtimali taşımamalı, anlatımı ve diliyle hedef kitleye uygun olmalıdır.
Eleştirel düşünce, akılcı ve bilinçli kararlar alma becerisini geliştirir. Eleştirel düşünen bireyler, bilgileri analiz eder, farklı seçenekleri değerlendirir ve sonuçları mantıklı bir şekilde sorgularlar. Bu, daha iyi kararlar verme ve olası sonuçları tahmin etme yeteneğini artırır.
Eleştirel düşünme ile problemlerin olası sonuçları öngörülür ve en etkili çözüm yolu bulunur. Verileri toplayabilme, analiz edebilme ve yorumlayabilme becerisi. Veri analizi, problemlerin ve çözüm yollarının daha net anlaşılmasını sağlar. Bir problemin tespit edilmesinden sonraki çözüm yollarını araştırabilme becerisi.
Yansıtıcı ve eleştirel düşünme, öğrenme süreçlerinde farkındalık oluştururken bireylerin yeterli ve yetersiz olduğu alanları belirlemesi ve gelişimini artırmak için eylem planı yapmasını sağlayan düşünme biçimi olarak da ifade edilmektedir (Ersözlü ve Kazu, 2011).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri