Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
Özel bir tarih bildiren ifadeler yazılırken ilk olarak mevcutsa ayın hangi gününden söz edildiği rakamla belirtilir. Daha sonra ise bu özel tarihi belirten ay adının büyük harfle başlayacak şekilde yazılması gerekir. Buna ek olarak ay adı belirtildikten sonra eğer biliniyorsa senenin rakamla yazılması mümkündür.
TDK ve Necmiye Alpay'ın Türkçe Sorunları Kılavuzu'na göre belirli bir tarih belirten ay ve gün adları büyük harfle başlarken, belirtmeyenler küçük harfle başlar. Ayrıca büyük harfle başlaması gereken tarihlerden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır.
Açıklamalar. Türkçede ay adları metin içinde küçük harfle başlamasına rağmen, belirli bir tarihi göstermek amacıyla kullanıldıklarında büyük harfle başlayarak yazılır. Örneğin: 23 Nisan 1923.
Tarih bildiren rakamlardan sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır.
İlgili 28 soru bulundu
Ç. Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
d) Cümle içinde geçen gün ve ay isimleri küçük harfle başlar; ancak gün ve ay isimleri bir tarihe bağlanmışsa yani yanında bir rakam varsa büyük harfle başlatılır: 24 Ekim Pazartesi günü Ankara'da olacağım.
1) kesinlik bildiren bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle yazılır. 3) Ay ve gün adları tek başlarına kullanıldıklarında cümle içinde küçük harfle başlarlar. Örnek; * Bu yıl temmuz ve ağustos ayları çok sıcak geçecek.
☆ "2019 yılının ocak ayı" bu şekilde yazılır. Eğer belirli bir tarih yazmış olsaydı ocak kelimesini büyük harfle yazardık. Büyük yazabilmek için gün, ay, yıl belirli olmalıdır. Eğer bu cümle 27 Ocak 2019 Pazartesi günü şeklinde yazılsaydı büyük harfler ile yazardık.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Eylül ayı şeklinde yazılır.
Kişiler tarih atarken pek çok konuya dikkat etmelidir. Doğum tarihi veya bugünün tarihi atacak olanlar, mutlaka gün, ay ve yıl sıralaması şeklinde yazmalıdır. Yazılacak olan tarihte ilk olarak günün belirtilmesi önemli bir detaydır. 01.01.2021 şeklinde gün, ay ve yıl sıralamasına uygun olmalıdır.
Eğer belirli bir tarih yoksa ay isimleri küçük harfle yazılır ve gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz.
yeni ay, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, y harfi ile başlar, y harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'y', 'e', 'n', 'i', ' ', 'a', 'y', şeklindedir. yeni ay kelimesinin tersten yazılışı ya iney diziliminde gösterilir.
Ay'ın çapı 3.474 km'dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır. Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir.
Dünya, Güneş ve Ay kelimeleri astronomi terimi olarak kullanılıyorsa özel isim olduğu için büyük; deyim içerisinde veya mecazî anlamlarda kullanılıyorsa cins isim olduğu için küçük harfle başlar.
Bağlaç olan -de, -da eki ayrı yazılır. Ayda yılda kelimelerini cümle içinde kullanalım: Ayda yılda bir geliyorsun. (Burada -de, -da eki bulunma durumu ekidir ve bitişik yazılmalıdır.
Bu yüzden "mayıs" kelimesi küçük harfle başlar. 3) Sayılara gelen ekler kesme işareti ile ayrılır. Bu durumda "15'inde" şeklinde olmalıdır.
-a / -e, -acak / -ecek, -ayım / -eyim, -alım / -elim, -an / -en vb. eklerden önce gelen ünlü veya ekin geniş ünlüsü söyleyişe bakılmaksızın a / e ile yazılır: başlaya, gelmeye; başlayacağım, gelmeyeceksin; başlayayım, geleyim; başlayalım, gelmeyelim; başlayan, gelmeyen vb.
Renk adlarıyla kurulan bitki, hayvan veya hastalık adları bitişik yazılır: akağaç, alacamenekşe, karadut, sarıçiçek; alabalık, beyazsinek, bozayı; aksu, akbasma, mavihastalık, maviküf vb.
Ay, gün adları; belli bir günü, tarihi anlatırsa, büyük harfle yazılır. Bu durumda, özel ad işlemi görürler. Futbolseverler, 28 Mart Pazar'ı iple çekiyor olmalılar. Büyük kızım Gözde, torunlarım Cansu ile Ali Emre, 29 Mart 2010 Pazartesi günü Mersin'e geliyorlar.
Ay ve gün adları yanlarında sayı olmadan kullanıldıklarında küçük harfle başlayarak yazılır. Örnek: Bu yıl şubat ve mart ayları çok soğuk geçti. ç.
Ramazan ayı, cümle içerisinde kullanıldığında Ramazan sözcüğü özel bir ayı ifade ettiği için ilk harfi büyük yazılacaktır. Buna karşın ay sözcüğü büyük harfle yazılmaz. Ramazan Bayramı, belirli bir zamanı ifade ettiği için bu ifade de büyük harfle yazılacaktır.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
Hafta Sonu Kelimesinin Doğru yazılışı
Hafta sonu kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta sonu" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise hafta sonu şeklindedir.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri