İneklerde gebelik süresi yaklaşık olarak 280 ya da 285 gün şeklinde öne çıkmaktadır. Yani gebe kaldığı andan itibaren 9 ila 11 ay içerisinde inek bir yavru verir.
İneklerde gebelik süresi ortalama 280- 285 gün- dür.
Buzağı, ineklerin, doğumundan sütten kesilmesine kadarki yavrularına verilen addır. Sütten kesilmesinin ardından, bir yaşına kadar olan genç sığırlar ise dana olarak adlandırılır.
Yani yaklaşık 9-10 ay aralığında buzağı elde ediliyor. Ancak inek cinslerine göre bu süre 11 aya kadar ulaşabiliyor.
İneklerde gebelik süresi ortalama 283 gün (280-285 günler arası) olup, yavru belirli bir büyüklüğe ulaşınca döl yatağında kendisi için yer kalmaz, buna bağlı olarak yavru artık yeteri kadar besin maddesi temin edemez.
İlgili 33 soru bulundu
Ayrıca kaliteli çayır otu ve kuru ot da yedirilir. Buzağılar beşinci ve altıncı aylarda hızla büyürler. Günde ortalama 750 gram canlı ağırlık artışı kazanırlar. Onun için bu dönemde proteince zengin yemlerle beslenmeleri gerekir.
Her gün doğan buzağıların düzenli olarak kayıt edildiği, kulak numarası takıldığı ve defter tutan işletmelerde yaşı kesin olarak söylemek mümkündür. Bu kayıtlar sayesinde hangi buzağının ne zaman doğduğu, dolayısıyla sığırın yaşının yıl, ay ve hatta gün olarak hesaplanması mümkün olmaktadır.
Ayrıca insanlarda olduğu gibi ineklere de kan testi yapılarak hamileliğini tespit edebilirsiniz. Eğer gebelik başladı ise kan testi ile çok kolay anlaşılıyor. Fakat kan testi ile yapılan muayenenin ultrason veya rektal muayene ile desteklenerek kesin bir sonuç alınması sağlanmalıdır.
İlk laktasyonda düşük olan süt verimi her geçen yıl çoğalır. Bu durum erginlik yaşına kadar yani 6-8 yaşına kadar sürer. İnek 8-9 yaşına geldiğinde süt verimi azalmaya başlar. Aynı ırktaki ineklerden iri yapılı olanları daha fazla süt verirler.
Düve hayvanı ilk on iki aydan sonra süt verimi başlamaktadır. Bu san iki ay sürecinde bu hayvanların beslenmesi oldukça önemli olmaktadır. Eğer eksik ve yetersiz beslenme olur ise verim de azalmaktadır.
kesilir. Etçi ırk buzağılar yaklaşık 210 günde sütten kesilir.
Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar.
Buzağılar genellikle 6 ila 8 aylıkken sütten kesilir.
Bu, ortalama olarak 9 ila 11 aylıkken meydana gelen doğal sütten kesme için araştırmaların önerdiğinden biraz erken bir zamandır.
Yavru zarlarının atılamaması ve uterus iltihaplanması sonucu tekrar gebe kalma süresi uzar veya kalıcı kısırlık oluşabilir. Yavru atma ve tekrar gebe kalma aralığının uzaması nedeniyle laktasyon süresindeki değişiklikler sonucu süt verimi azalabilir. Tamamen duyarlı sürülerde atık oranı % 30-80 arasında olabilir.
Buzağı doğum ağırlığı 25–28 kg'dır. Jersey ırkının yıllık süt verimi 3000–4500 kg, sütte ki yağ oranı%4–7 ile en yüksek ırktır. Bu hayvanların sütünün rengi fark edilir derecede sarı renklidir.
Kızgınlık başlangıcına yakın olan inekler, bir araya toplanma eğilimi gösterirler. Boğa olması durumunda boğaya mümkün olduğunca boğaya yakın olma eğilimindedirler. Kızgın ineklerin, hareketlilikleri artar, yem yeme istekleri azalır, o günkü süt verimlerinde bir miktar düşme gözlenir.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir. Fakat ıslah yapılmış ve üstün olanları ile yapılmış seçilimler sayesinde 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşabilir. Cidago yüksekliği 140 ile 155 cm arasında değişmektedir. İyi yemlemede günlük ağırlık artışı 800 ile 1.200 gr olabilmektedir.
En çok süt veren ırklar kültür ırlarıdır. Kültür ırlarından Siyah Alacalar 6000-9000 kg, Esmerler 5000-7000 kg., Simentaller 5000-7000 kg. ve Jerseyler 4000- 5000 kg. yıllık süt vermektedir.
Veteriner normal gebelik durumlarından yaptıklarının aksine elle muayenede ikiz gebeliği tespit etmede zorluk yaşayabilirler. Bu sebeple ineklerde ikiz gebeliği tespit etmenin en güvenilir ve doğru yolu ultrason ile incelemektir.
Normal doğum yapan bir inek, doğumdan 2-4 hafta sonra ilk kızgınlığını gösterir. Bu süre ineğin yaşı, ırkı, mevsim, beslenme düzeyi ve doğumun normal veya problemli olmasına bağlı olarak değişebilir. İneğin, yeni bir gebeliğe hazırlanma sürecinin tamamlanması açısından 2. veya 3. kızgınlığında tohumlanması gerekir.
Gebe olmayan bir inek normal şartlar altında 21 günde bir kızgınlığa gelir. Bu tamamen hormonel bir saattir, eğer rahimde kist yoksa, uterus yangısı yoksa mutlaka kızana gelir.
İlk 24 saat buzağı annesini emebilir, sonra ayrılmalıdır. Bazı yetiştiriciler bu süreyi 4 güne kadar uzatıyor, bu da olabilir. Annesinden ayrılan buzağı tabanına bol yataklık serilmiş özel bir bölmeye (tek olarak) alınır. Buzağılara süt verilen kaplar temiz olmalıdır.
12 aylık Belçika mavisi dana bir ton canlı ağırlığı geçebilir. Belçika mavisi inekleri yaklaşık 900 – 1000 Kg, Belçika mavisi boğaları ise yaklaşık 1500 – 1600 Kg canlı ağırlık ortalamasında olabilmektedir.
Buzağı sütten kesilene kadar gün içinde içeceği toplam süt miktarı öğünlere bölünerek günde en az iki öğünde, mümkünse üç öğünde içirilmelidir. Buzağı erken sütten kesilecek şekilde beslenecekse 1-1,5 ay içinde ortalama 150-200 lt süt içmiş olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri