Ay yeniyken tohum atılmadığı gibi, turşu da kurulmaz. Bu işler ayın karanlık evresinin üzerinden bir hafta geçtikten sonra yapılır; zira ne turşu tutar, ne de atılan tohum verimli olur. Turşu kurarken içine karabiber taneleri ya da zencefil atılması güzel kokmasını sağlar.
Turşu hemen hemen her dönem aralığında yapılmaktadır. Bu istediğiniz mevsimdeki ham maddelere göre belirlenmektedir. Örneğin, kışın birbirinden leziz elmalardan turşu tutabilirken, yazın karışık ve uygun fiyatlı sebzelerden dilediğiniz gibi turşu tutabilirsiniz.
Turşu yapmak için genellikle en uygun zaman güz dönemidir. Turşuda kullanacağınız meyve ya da sebzenin taze olmasına dikkat etmelisiniz.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Sultan Ersöz, hiç şüphe duymadan 'Ay'ın yenisinde (yeniayda) ekim, dikim yapılmaz, böceklenir, gelişmez. Bu zamanda kesilen salatalıktan, domatesten, sebzeden turşu, salça kurulmaz küflenir, erir gider.
İlgili 34 soru bulundu
Anadolu'nun pek çok yöresinde turşu her zaman kurulmaz. Bu iş için ayın eskimesi beklenir. Ay yeniyken tohum atılmadığı gibi, turşu da kurulmaz. Bu işler ayın karanlık evresinin üzerinden bir hafta geçtikten sonra yapılır; zira ne turşu tutar, ne de atılan tohum verimli olur.
Ağaçlar yeniayda kesilmez, aksi halde odunu kolay bükülür, çatlar ve çürür. Budama ve aşılama yeniayda yapılmaz, aksi halde sürmez ve tutmaz. Bu işler için yarımay beklenir. Dolunayda biçilen otlar daha şifalı olur.
Turşu suyunuzun bulanık olmaması için kullanacağınız sebze ve meyveleri güzel bir şekilde yıkamış olmanız gerekmektedir. Kavanozun içerisine atılan nohutlar turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlayacaktır. Turşu da önemli diğer noktalardan bir tanesi de iri turşuluk tuz kullanmaktır.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
Kullandığımız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, bilakis daha çıtır oluyor.
Turşu hemen hemen ham olan tüm malzemelerle yapılabilir. Bu sebeple mantık olarak mevsimi yoktur. İster yaz kirazıyla ister kış elmasıyla hazırlayabilirsiniz.
Kornişon turşu yapmak için genellikle en uygun zaman ağustos ile ekim aylarıdır.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz) 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
Ekim Zamanı : İlkbahar,sonbahar içindeki aylar tavsiye edilir.
İki, üç hafta iyi bir turşunun olması için yeterli. Bu süre yeter de artar demiyorum çünkü sizin marifetinize ve saklama koşullarınıza göre değişiklik gösterebilir.
Eğer turşunuzu hazırlarken özellikle su, sirke ve tuz oranları arasında bir dengesizlik varsa suyu bulanıyor ve turşularınız yumuşuyor veya küfleniyor. Bu durumu engellemenin ilk yolu bu dengeyi kurmaktan geçiyor. 1 litre suya 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay bardağı sirke oranı yeterli olacaktır.
Ayrıca görsel olarak da kavanozunuzun daha şık görünmesini sağlar. Turşunun en üst kısmına maydanoz, kereviz veya asma yaprakları koyabilirsiniz. Asma yaprağı içindeki tenin maddesi, sebzelerin daha çıtır olmasını sağlar. Ayrıca hava almasını da engelleyip güzel bir tat ve koku verir.
Hem turşu hem de turşu suyu yapımında çeşme suyu kullanmamalısınız. Turşu suyunun daha uzun süre bozulmaması için içme suyunu tercih etmenizde fayda var. Aksi halde turşu suyunuz bulanıklaşacaktır.
Suyun içme suyu olması önemli bir nokta. Altın oran denen su, sirke ve tuz oranı ise 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu şeklinde olmalı.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Ay'dan ve gördüğünüz şeylerden çok daha parlak Güneş, retinanızı yakabilir. Güneş'e bakmayı tehlikeli yapan şey etkisinin birikerek ortaya çıkmasıdır. Fiziksel bir zarar görünmese de göz doktoru test yapana kadar gözünüzün zarar görüp görmediğini fark edememiş bile olabilirsiniz.
Dünyamız gibi Ay'ın bir atmosferi bulunmaz. O yüzden herhangi bir şekilde oksijen yoktur ve hava alamayız. Bununla beraber atmosferi olmadığı için rüzgar yoktur. O yüzden Ay'ın yüzeyinde hiç rüzgar olmaz de taş ve toprak ile toz sürekli olarak sabit bir şekilde durur.
Ay, tam bir daire şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri