Ay'ın bir anda ortadan kaybolmasının ilk etapta çok âni bir etkisi olmazdı. Sadece gecelerimiz daha karanlık olur ve gökteki o güzelim görüntüden mahrum kalırdık. Tabii meşhur Ay tutulması ve Güneş tutulması da bir daha asla yaşanmazdı.
Ay, Güneş'ten aldığı ışığı ve ısıyı Dünya'ya yansıtır. Eğer olmasaydı, bu işlevini de yerine getiremezdi ve Dünya geceleri şu ankinden çok daha karanlık ve soğuk olurdu. İklim koşulların korunmasına katkı sağlaya Ay olmasaydı, kasırgaların ve fırtınaların sonu gelmezdi. Üstelik mevsimlerin de sırası değişirdi.
Ay hiçbir zaman dünyanın yörünmesinden ayrılmayacak. Güneş yaklaşık 5 milyar yıl sonra kırmızı deve dönüşüp Dünyayı ve Ayı yutacak.
- Eğer Ay, Dünya'ya daha fazla yaklaşırsa, Dünya'nın yerçekimi alanı Ay'ın yörüngesini bozabilir ve Ay, Dünya'ya doğru düşmeye başlayabilir. Bu durum, Ay'ın Dünya'ya düşmesiyle sonuçlanabilir ve muhtemelen dünya çapında ciddi sonuçlara neden olur.
Aykabuğu başlıca oksijen, silikon, magnezyum, demir, kalsiyum ve aluminyum elementlerinden oluşmuştur. Jeofiziksel tekniklere dayanılarak aykabuğunun kalınlığının ortalama 50 km civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ay'ın mantosunda oluşan kısmi erime Ay denizlerinde bulunan bazaltların yüzeye püskürmesine neden oldu.
İlgili 45 soru bulundu
Bir yıl 365 günden oluşur ve bir yılda toplam 12 ay vardır.
Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay'ın Dünya ve Güneş'e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür.
Peki doğal bir uydu olan Ay da milyonlarca yıl sonra dünya ya yaklaşarak çekim kuvvetine yenik düşüp bir gün dünya ile çarpışırlar mı? Evet. Ay ve Dünya bir süre sonra tekrar bir araya gelecekler fakat tam da düşündüğünüz şekilde olmayacak.
Artık sadece 8 gezegen var; çünkü eskiler çarpışarak bugünkü gezegenleri oluşturdular. Uydumuz Ay ve Dünya 2.0 da Theia adlı Mars büyüklüğündeki bir gezegenimsinin 4,49 milyar yıl önce eski Dünya'ya çarpmasıyla oluştu.
Güneş ışığı önce aya çarpar, aydan yansıyan ışık dünyaya ulaşır. Güneş ışığı, güneş tarafından yayılan elektromanyetik radyasyondur. Bu radyasyon içerisinde görünür ışığın yanı sıra kızılötesi ve morötesi ışınlar da yer alır. Ay ışığı, güneş ışığına göre çok zayıftır.
Ay tamamen doğal süreçler sonucu oluşmuş doğal bir uydudur. Ayın oluşumu ile ilgili çeşitli hipotezler olsa da gerek dünya yüzeyinden yapılan gözlemler gerekse de ay yüzeyinden alınan parçalarla yapılan gözlemler ayın tamamen doğal olduğunu kanıtlamıştır.
LiveScience'ta yer alan habere göre, Ay'ın ortadan kaybolmasının nedeni o dönemde yaşanan yoğun volkanik hareketler olabilir. Buz çekirdeklerinde yapılan incelemeler yapan bilim insanları 1108 - 1110 arasında Asya ve Avrupa kıtasında yoğun volkanik aktiviteler yaşandığını saptadı.
Ayın kendi ekseni etrafında dönmesi ile beraber Dünyanın etrafında dönüş süresi aynıdır. Bu durum yaklaşık olarak 29 günlük bir periyodu kapsar. Bu sebepten dolayı ayın belli bir yüzü devamlı olarak dünyadan görünmeyen kısımda karanlık olarak kalır.
Doğanın insan tarafından yok edilişi, bizsiz bir dünyanın çok daha vahşi bir yer olacağını gösteriyor. Böyle bir dünyada moa kuşları gibi yok olmuş devler de varlıklarını sürdürüyor olurdu. 3,6 metre boya ulaşabilen, devekuşu benzeri bu kuşlar; Yeni Zelanda'da milyonlarca yılda evrildiler.
Merkür, temmuz ayının ilk günlerinde Güneş'in arkasından geçti. Bu nedenle Güneş sisteminin en küçük gezegeni, ayın ilk yarısında gökyüzünde görülemiyor.
Ayın tam olarak aydınlanması, bütün yüzeyinde ışığın olması halinde bu ay döngüsüne dolunay denmektedir. Eğer ay güneş ve dünya arasına girerse aydınlık tarafı herhangi bir şekilde görünmez. Bu döngüye ise yeni ay denilmektedir. Bundan sonra ise ortalama 2 hafta sonra dolunay ortaya çıkmaktadır.
Minibüs büyüklüğündeki 2023 BU, bugüne kadar Dünya'ya en çok yaklaşan asteroitlerden biri oldu. Asteroit, Dünya'ya 3600 kilometre yaklaştı. 2023 BU, TSİ 03.27'de Güney Amerika'nın en güneyindeki nokta yakınlarından geçti.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) "2023 BU" adlı asteroidin parçalanmasıyla açığa çıkan parçaların göktaşı olarak dünyaya çarpabileceğini açıkladı. 2023 BU, ayrıca Dünya'ya son 300 yıl boyunca en çok yaklaşan asteroidlerden biri olacak.
Türkiye'de 2 Eylül 2023 akşam saatlerinde Doğu ve Güneydoğu'da birçok ilde gözlemlenen göktaşının görüntüleri paylaşılıyor. Olayın Gümüşhane ve Erzurum'dan sosyal medyada paylaşılan görüntüleri Reuters haber ajansı tarafından dünyaya aktarıldı.
Theia, 4,5 milyar yıl önce Dünya ile çarpıştığı varsayılan gezegen.
Ay, Dünya'nın üzerine uyguladığı yerçekimi kuvveti tarafından yörüngede tutulur. Ancak Ay da gezegenimize bir yerçekimi kuvveti uygular. Eğer uygulanan çekim kuvvetinde çok fazla sapma olursa Ay dünyadan uzaklaşır ya da videoda gördüğünüz gibi dünyaya yaklaşır.
Günümüzden 4.533 milyar yıl kadar önce Mars-boyutlarındaki Theia (veya Orpheus) adındaki bir ön-gezegen, Dünya'ya çarparak genç gezegenimizden devasa parçalar kopararak uzaya saçmıştır. Kütleçekimi nedeniyle bu uzaya fırlayan parçalar birbiriyle birleşmiş ve bugün “Ay” adını verdiğimiz uydumuzu oluşturmuştur.
Ay kendi ekseninin etrafında, Güneş'in etrafında ve bununla birlikte Dünyanın etrafında dönmektedir. Ay kendi ekseninin etrafında ve Dünya'nın etrafındaki dönüşünü tam olarak 27 gün ve 8 saat içerisinde tamamlamaktadır. Ay evreleri yaklaşık 29 gün içerisinde tamamlanmaktadır ve buna 1 ay denmektedir.
Şimdi şunu bir düşünün: Ay, Dünya'nın etrafındaki dönüşünü, 28 günde tamamlıyor. Bunu bazı kaynaklarda 27 veya 29 gün olarak da görebilirsiniz, ama biz şimdilik ortalama olarak “28 gün” diyelim.
Peki bir günde ne kadar yol alır? Yanıt gayet basit; 28 günde yer çevresinde bir tur dolanıyorsa (360 derece) bir günde 360/28 yaklaşık 13 derece. Biliyoruz ki 15 drece 1 saate karşılık geliyordu. O zaman hemen şunu söyleyebiliriz AY her gün yaklaşık 1 saat (ortalama 52 dakika) sonra batar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri