Mevzuatta Kasten Yaralama Suçu ve Cezası (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Türk Ceza Kanunu madde 86'da düzenlenen kasten yaralama suçu, kişilerin vücuduna kasıtlı olarak acı vermek, kişilerin sağlığını veya algılama yeteneğine zarar verme şeklinde işlenir. Bu suçun basit halinin cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır.
Kasten insan yaralamanın temel şeklinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Yaralamanın etkisi basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek derecede hafif ise failin cezası dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
Kanunda öngörülen basit yaralama adli para cezası “gün para cezası” niteliğindedir. Keza bu adli para cezası, hapis cezasına seçenek yaptırımd olarak öngörülür. Cezanın belirlenmesi için öncelikle gün sayısı belirlenir. Her bir gün için belirlenecek para cezası miktarı 20 – 100 TL arasındadır.
Kanun koyucu, “fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli” olmak koşulu ile her nesneyi, imal edilip edilmediğine ve hangi amaçla yapılmış olduğuna bakmaksızın silah kapsamına dâhil etmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Bu nedenle yumruk, elin kenarı, çıplak ayak veya diz silah sayılmaz. Suçun işlenmesinde hayvanın araç olarak kullanılması durumunda da suç silahla işlenmiş sayılmaz. Bir aracın TCK anlamında silah sayılabilmesi için, aynı zamanda bunun taşınabilir olması da gerekir.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, olayda kullanılan terliğin Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesine göre, “Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler” tanımına girdiğini belirterek, terliğin, “silah” sayılması gerektiğine işaret etti.
Buna göre; Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Görüleceği üzere kavga etmiş ve karşısındaki kişiyi kasten yaralamış bir kişiye verilecek ceza bir yıldan üç yıla kadar olabilecektir.
Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz. Kavga etmenin cezası Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir.
Türk Ceza Kanunumuzun 86/2. Maddesine Göre: "Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
(2) (Ek fıkra: 31/3/2005 – 5328/4 md.) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. (Ek cümle:12/5/2022-7406/3 md.)
Kasten öldürme suçunun çocuğa karşı işlenmesi durumu nitelikli kasten öldürme suçuna sebebiyet vermektedir. 18 yaşın altındaki çocuğun kasten öldürülmesinin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
TCK m. 86/2'ye göre; “Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.” denmektedir. Buna göre; sanıklar bu hükme göre cezalandırılacaklardır.
Kasten yaralama suçu, Türk Ceza Kanunu'nun Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar başlıklı bölümü içerisinde 86. maddede düzenlenmiştir. Kasten yaralama suçunun kanunda öngörülen cezası, suçun hakim nezdindeki ağırlığına göre 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.
Adam öldürme suçu bakımından § 76, özel bir haksız tahrik düzenlemesine yer vermiştir. Bu düzenlemeye göre; “Genel olarak kabul edilebilir şiddetli bir heyecan hâli içerisinde bir başkasını öldürmeye sürük- lenen kişi beş yıldan on yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır”.
Tutuklama yasağı; suç vasfı veya şartlar ne olursa olsun suça sürüklenen çocuğun mahkeme tarafından hiçbir şekilde tutuklanamamasını ifade eder. 15 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında üst sınırı beş yılı aşmayan hapis cezasını gerektiren fiillerinden dolayı tutuklama kararı verilemez (Çocuk Koruma Kanunu md.21).
Bıçakla Adam Öldürmenin Cezası Ne Kadar? Bıçakla kasten adam öldürmenin cezası, müebbet hapis cezasıdır.
Bu soru tarafımıza çok fazla sorulmaktadır. Çok net şekilde cevap vermek gerekirse; hiç sabıkanızın olmaması ceza alıp almamanızı etkilemez. Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir.
(1) Fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir.
“Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
HAPİS CEZALARI ARTTIRILDI
Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek kasten yaralama suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı 4 aydan 6 ay hapse yükseltilecek. İşkence suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın 3 yıl olan alt sınırı 5 yıl hapse çıkarılacak.
Taşınmasına izin verilen ruhsatlı silahı; park, meydan, cadde ve sokak gibi herkesin girebilme imkanının olduğu yerlerde başkaları tarafından kolayca görülebilecek şekilde taşıyan kişiye 200 lira idari para cezası verilecek.
Cam bardak, çekbaz, ayakkabı çekeceği, çatal, çelik yemek kepçesi, terlik, sandalye... Bunların hepsi silah sayıldı. Failler hakkında da, "silah sayılan aletle yaralama" suçundan dava açıldı
İfade etmek gerekir ki anne tarafından çocuklarına terlik atma eylemi silahla yaralama suçuna ve alt soya karşı yaralama suçuna vücut verecektir. Dolayısıyla anne tarafından çocuklarına terlik fırlatıldığı takdirde, söz konusu terlik silah kabul edilecektir” ifadelerini kullandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri