Yağ dökülen yüzeye karbonat serpiştirin ve diş fırçası yardımıyla bu yüzeyi fırçalayın. Fırça darbelerinin narin olmasına özen gösterirseniz, kumaşlarınıza zarar vermezsiniz. Aklınızdaki soru salçalı yağ lekesi nasıl çıkar ise karbonatla beraber bulaşık deterjanını karıştırıp yüzeye dökebilirsiniz.
Bıçak ile yağ fazlalığını aldıktan sonra lekenin üzerine yağı emen tuz, nişasta, un ya da pudra döküp bir süre bekletmelisiniz. Daha sonra, lekenin üzerine bir parça çamaşır deterjanı damlatıp dairesel hareketlerle lekeyi temizlemelisiniz.
Kıyafet ve benzeri gibi birçok eşyanın üzerine yağ döküldüğü zaman, genelde karbonat kullanımı öne çıkar. Aynı zamanda bu konuda imdada bulaşık deterjanı yetişir. Bir miktar bulaşık deterjanı döktükten sonra 5 dakika kadar bekletmek ve sonra durulamak yeterlidir.
Lekenin üstünü sofra tuzuyla kaplayın ve 10 dakika boyunca bekletin Daha sonra ılık suyla tuzu nazikçe çıkarın. Lekenin üzerine Peros Matik Toz Deterjanı dökün ve 10 dakika daha bu şekilde bekletin. Son işlem olarak hemen ardından kıyafetinizi düşük dereceli uygun programlı çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.
Lekeyi kaplayan kalın bir tabaka oluşana kadar bölgeye karbonat veya mısır nişastası sürün. Karbonatın yağı emmesi için en az otuz dakika ile bir saat arasında bekletin. Kabartma tozunun çoğu gidene kadar alanı bir diş fırçasıyla fırçalayın.
İlgili 20 soru bulundu
En etkili yöntemlerden biri yağ lekesine tuz serpmektir. Biraz bekledikten sonra bulaşık deterjanıyla yıkayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise karbonat dökerek diş fırçası ile fırçalamanız olacaktır. Sonrasında lekenin üzerine leke çıkarıcı uygulayın ve 1-2 dakika kadar bekletin.
Kurumuş araba yağı lekeleri için karbonat kullanımı tavsiye edilmektedir. Leke üzerine dökülen karbonat diş fırçası kullanılarak leke üzerinde dağıtılmalıdır. Bu şekilde fırçalama yapılarak leke giderilebilir. Karbonat yerine benzer şekilde tuz ve pudra gibi ürünler de kullanılabilmektedir.
Sıcak su kullanmak inatçı lekeleri çözmeye yardımcı oluyor
Sıcak suda beklettiğiniz parçaları daha sonra Cif Power & Shine Sprey Temizleyici yardımıyla kolayca arındırabilirsiniz. Yağ sökücüyü temizlemek istediğiniz parçaların üzerinde bir müddet bekletebilir, ardından sünger ya da bez yardımıyla ovalayabilirsiniz.
Fırın teli için mutfak lavabosunu kullanabilirsiniz. Fırın içinde amonyaklı suyu dağıttıktan sonra, birkaç saat fırının kapağını kapalı tutun. Amonyak, fırının içinde dağılarak eski pişirimlerden kalan yağı ve yanıkları çözecektir. Belirli bir süre bekledikten sonra ılık bir bezle tüm yüzeyi temizleyebilirsiniz.
Bulaşık deterjanları, doğrudan yemek yağlarını çözmek üzere üretildikleri için yağ lekesi üzerinde de oldukça etkilidir. Leke üzerine tuz veya karbonat döküp bekledikten sonra yıkamak da etkili bir yöntem olabilir.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Boş bir sprey şişesine üç yemek kaşığı karbonat koyun, ardından üzerini suyla doldurun ve tüm karbonat eriyene kadar güzelce karıştırın. Fırının kapalı ve soğuk olduğundan emin olun. Donmuş yağı çıkarmak için, fırının üst ve yan tarafındaki birikmiş bölgelere püskürtün. Gece boyunca işlemesi için bırakın.
Karbonat leke ve kirleri temizleme konusunda oldukça başarılıdır. Özellikle kottan yağ lekesi nasıl çıkar diye düşünenler karbonatla temizliği deneyebilirler. Yağ dökülen yüzeye karbonat serpiştirin ve diş fırçası yardımıyla bu yüzeyi fırçalayın.
Özellikle yağ lekesi olan dolapları silmek için bir parça limon ve elma sirkesi kullanabilrisiniz. Elma sirkesi tam bir yağ çözücüdür. Üstelik para vererek aldığınız kimyasal ürünlerden daha sağlıklıdır.
Kurumuş motor yağının üzerine karbonat serperek küçük bir fırça ile iyice lekeyi ovalayın. Karbonat lekeye nüfus ederek kumaş üzerinden atılması konusunda yardımcı olacaktır.
Tuz ve sirkeyle benzer görevi gören limon suyunu lekenin üzerine dökerek bir süre bekletmek gerekiyor. Lekenin yavaş yavaş dağıldığını gördüğünüz noktada makinede normal ayarlarda yıkamanız tüm lekelerden kurtulmanıza yetecektir.
Ankastre fırın temizliği yaparken fırınlarınızın hem içini hem de dışını doğal yöntemlerle de temizleyebilirsiniz. Sirke başta olmak üzere karbonat ve tuz karıştırarak temizlik yapabilirsiniz. Ancak bu karışımın oranına dikkat etmeniz gerekir. Bu karışım özellikle kurumuş yağ lekelerine karşı etkili bir çözüm sunar.
Fırın temizleme işlemi için güçlü yağ sökücü kullanmak gerekir. Ağır ve yanmış kirler için Soltek Kimya A.Ş tarafından üretilen yağ sökücü kimyasal hızlı reaksiyon gösteren etkisi ile öne çıkar. Yağ çözücüyü fırınınıza püskürttükten sonra, fırınınızı ılık suyla durulayın ve temiz bezle kurulayın.
Sirkeli sabunlu su
Karıştırma kabının içerisine 1 çay bardağı sirke ve 1 çay bardağı su ekleyin. Ardından 1 çay bardağı sıvı sabun ilave edin. Karbonatı da ekleyerek malzemeleri karıştırın. Hazırladığınız deterjan ile sünger yardımıyla fırının her yerini temizleyebilirsiniz.
Kızarma sonrası biriken yağlardan kurtulmak için tavanın içine bol miktarda karbonat serpin ve üstünü 1 parmak boşluk kalacak şekilde su ile doldurun. Tavayı 1 gece boyunca bekletin. Ertesi gün tavayı sünger yardımıyla yıkayarak karbonat kalıntılarından arındırın.
Sodalı kaynayan suyun içinde filtreyi 10 dakika kadar bekletin. Daha sonra kaynayan sudan çıkardığınız filtreyi soğuk suda bir fırça yardımıyla temizlemek yeterli olur. Filtredeki yağ kalıntılarını çıkarmak ve sararan rengi beyazlatmak için aynı şekilde kaynayan suda karbonat ilave ederek de temizlemek mümkündür.
Fırın temizliği karbonat-sirke veya kabartma tozu-limon ikilisiyle de yapılabilir. Bunun için sirkeli veya limonlu karışımı yüzeylere püskürterek birkaç saat bekletmeniz yeterlidir. Yemek lekelerinin yanı sıra su ve deterjan izleri de özensiz bir görünüme yol açabilir.
Metal üzerindeki yağ ve kir yağ çözücü kimyasallar ile kolay bir şekilde çözülerek temizlenir. Endüstriyel yağ sökücü ürünler oldukça etkili ürünlerdir. Beklentilere yanıt veren ve profesyonel ölçülerde sizlere yardımcı olan bu ürünler sayesinde metallerin üzerindeki tüm yağın temizlenmesi sağlanabilir.
· Yağ Lekesi
Kolonyanın içerisindeki alkol, yağ lekelerinin parçalanmasını ve çıkmasını kolaylaştırır.
Spreyler genel motor temizliği için gereklidir, fakat çok inatçı yağlar için özel yağ sökücüler kullanabilirsiniz. Yağ sökücünün yanında pas sökücü gibi çeşitli kimyasal temizleyicilerden de faydalanabilirsiniz. İhtiyaç duyacağınız diğer malzeme ise süngerdir. Bu aşamada çok sert yapıda olmayan bir sünger seçmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri