Ayağını yorganına göre uzat atasözü Türkiye'de çok sık kullanılan ve önemli bir cümledir. Bu cümle genel olarak kişinin kazandığından çok üstelik gereksiz yere harcaması ile beraber, zamanı geldiğinde büyük bir çaresizlik içerisinde kalabileceğini anlatmaktadır. Bu durum zillet ve keder getirir.
Harcamalarını gelirine göre ayarla” anlamında kullanılıyormuş.
Atasözünün ortaya çıkışı ile ilgili kesin bir hikaye bulunmamaktadır. Ancak bu sözün, geçmişte zorlu yaşam koşullarına sahip olan insanlar arasında yaygın olduğu düşünülmektedir. Özellikle tarımsal faaliyetlerle uğraşan insanlar, gelirlerini doğru bir şekilde yönetmek ve ihtiyaçlarına göre hareket etmek zorundaydılar.
İnsan ne kadar çok şey bilirse bilsin, bilmediği şeyler daha fazladır. Çok bildiğinden kendine çok güvenen kişi, bilmediği şeylere de karışır ve bunlarda yanılır.Bir insan çok bilgi sahibi olabilir.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
İlgili 20 soru bulundu
Başa gelen çekilir atasözü, insanların yaşadıkları olumsuzluklara ve her türlü felakete karşı sabırlı olmaları gerektiğini ifade eder.
Ayağını yorganına göre uzat atasözü mecazdır çünkü atasözleri genellikle mecaz anlam olur onun dışında da ayağını yorganına göre uzat derken tutumlu olmayı kastediyor bu nedenle gerçek anlam deriz.
AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZAT TDK SÖZLÜK ANLAMI
Toplumumuzdaki maddi nasihatlerden biridir. Kişinin hesabını bilmeden gereksiz yerlere masraf yapması halinde günü geldiğinde parasız kalabileceği anlamına gelir. Ayrıca bütçesini aşacak harcamalara girişmenin de uygun olmayacağı manasını taşır.
Bu atasözünde 12 tane ünlü harf vardır.
Kişiler gelir ve gider dengesini düzgün bir şekilde ayarlayamazlarsa sıkıntılar yaşarlar.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Bal Tutan Parmağını Yalar atasözü, büyük olanaklara sahip olan bir işle meşgul olan insanın, bu olanaklardan bir miktar da olsa kendisi de yararlanır anlamına gelen bir atasözüdür.
Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir.
Sütten Ağzı Yanan Yoğurdu (Ayranı) Üfleyerek Yer (İçer) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir olaydan gerekli dersi alan, sonra uyanık davranır.
Doğrulanmış Cevap
Merhabalar, Mum dibine ışık vermez şeklindeki atasözünün anlamı, insan çevresinde yakın olmadığı insanlara ettiği bol yardımı yakın çevresine yapmaz demektir. Bu anlamı ile baktığımızda mecaz anlamli oldugunu görürüz çünkü gerçekte mum yapısı gereği etrafını aydinlatirken, dibine hiç ışık yollayamaz.
Aksoy (1988b: 136), “Bugünkü işini yarına bırakma” atasözünü mecazsız atasözü olarak nitelendirmiştir. Bu atasözünde kastedilen bugün ve yarın değil, işin zamanında yapılması gerektiğidir. Burada bugün ve yarın kelimeleri gerçek anlamıyla değil, mecaz anlamıyla kullanılırken iş kelimesi gerçek anlamda kullanılmıştır.
Bu atasözü hem gerçek hem de ● Atasözleri genellikle mecaz anlam- mecaz anlamlıdır. Her şeyin işe ya- lıdır. rayacağı bir zaman mutlaka gelir, ► Minareyi çalan kılıfını hazırlar. anlamındadır.
Hiçbir nimet zahmet çekilmeden, özveriye katlanılmadan elde edilemez.
Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır [1] Sabırlı olmak zordur ama sonucu tatlıdır. [2] Azim ile çıkılan yolda sabır zor olsa bile sınanışın her sonunda güzel şeyler olmaktadır.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Her dilin bir alfabesi bulunmaktadır. Cümleleri oluşturan her bir kelimeyi yazabilmek için harflere ihtiyaç duyulur. Harfler ise seslerin yazıya yansımasıdır. Türkçede 29 harf bulunurken bu 29 harfin 8'i sesli, 21'i ise sessiz harflerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri