Özellikle kronik alkol kullanımı ve belirli toksinlere maruz kalma da nedenler arasında yer alır, Bunun dışında B-6, B-9 ve B-12 gibi vitamin eksiklikleri, anemi ve yetersiz beslenme de ayak yanmasına sebep olur, Olması gerekenden daha az çalışan tiroit, hormonların dengesini değiştirir ve sinir hasarına yol açar.
B vitamininin özellikle B6, B5 ve B12vitaminlerinin eksikliği ayaklardaki yanmanın nedenlerini oluşturur. Multiple Skleroz(MS hastalığı) ciddi ayak yanmalarının nedenleri arasında yer alır.
Ayak altında oluşan karıncalanma ve yanma hissinin bir nedeni B-12 eksikliğidir. Zaman zaman D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde de ayak yanması meydana gelir.
Aşırı kilo, kronik yorgunluk, uzun süre ayakta kalmak, alerjik problemler, B 12 vitamini eksikliği, travmalar, sinir sıkışması, karaciğer ve böbrek problemleri, kan dolaşımı ile ilgili sorunlar, artrit gibi rahatsızlıklar, sigara ve alkol kullanımı gibi nedenler ayak yanması nedenleri arasında gösterilir.
Kanda B-12 vitamini azaldığı zaman bir tür kansızlık ile birlikte halsizlik, yorgunluk, unutkanlık ve elde, ayakta, uyuşma, yanma, karıncalanma gibi şikâyetler başlıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Özellikle kırmızı ve beyaz et, balık ve deniz ürünleri gibi hayvansal besinler yüksek oranlarda demir içerir. Baklagiller, meyveler, kuruyemişler, tahıllar ve sebzeler dahil olmak üzere bitkiler de demir içermektedir. Demir açısından en zengin meyveler özellikle incir ve kayısı olmak üzere kuru meyvelerdir.
Ayak yanması için öncelikle bir dahiliye (iç hastalıkları) uzmanına başvurmak gerekir. Bunun yanı sıra ayakaltı yanmasının sinirsel bir durum olduğu düşünüldüğünde nörolojiye muayene olmakta da fayda vardır. Buna bağlı olarak nöroloji ayak yanması gibi hastalıklar ile ilgilenen bir bölümdür.
Çoğunlukla gece meydana gelen ayak yanması, karıncalanma, iğne gibi batma ve kaşınma hissi ile ortaya çıkar. Ayaklardaki yanma hissi, kandaki hemoglobin yüksekliğinden, basma bozukluğundan, şeker hastalığından, böbrek yetmezliğinden, vitamin eksikliğinden ve amiloidoz birikimi ve daha pek çok nedenden kaynaklanabilir.
Ayak tabanında vücudumuzdaki her organı temsil eden alanlar vardır. Eğer bir organımız dengeli çalışmıyorsa, ayak tabanımızdaki yansıma alanında hassasiyet oluşur. Kulak akupunkturu'nda da olduğu gibi hem teşhis hem de tedavi için ayak tabanındaki bu haritadan faydalanılır.
Plantar fasiit, en sık görülen ayak tabanı ağrısı nedenidir ve bildirilen en yaygın ortopedik şikayetlerden biridir. Plantar fasyasının iltihaplanması, aşırı kullanımı veya yaralanmasından kaynaklanır. Plantar fasyası, ayağınızın önünü topuğunuza bağlayan bağdır.
Ayaklara masaj yapmak, ayakları dinlendirmek ya da rahatlatmak, bitkisel yağlar ile ovalamak, bitki çayları içerek ayakta meydana gelen yanma rahatsızlığı ortadan kalkabilir. Beslenmeye dikkat etmek de bu rahatsızlığa iyi gelen bir diğer çözüm yöntemi olarak bilinir.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
Ayak altı yanması, buzlu su tedavisi ile iyi hale gelebilir. Buzlu su ya da buz küpleri ayak altı yanması hissini de azaltacaktır. Buzun ve soğuğun etkisiyle ayaklarda yanma hissi kısa zamanda giderilebilir ve böylelikle gece ayak yanmasına ne iyi gelir sorusuna da cevap olacaktır.
Vücudu dikey olarak temsil eden sağ ve sol ayaklarda farklı organlar uyarılmaktadır. Kalp başta olmak üzere vücudun sol tarafından bulunan tüm organlar sol ayakta, karaciğer gibi sağ tarafta yer alan organlar ise sağ ayakta temsil edilmektedir. Eldeki refleksoloji noktaları ise on basınç bölgesinden oluşur.
Ayak tabanı ağrısı, yürüyüşü, duruşu ve vücudun hareketlerini etkileyen bir sorundur. Ayak kaslarında, eklemlerde ve kemiklerde oluşan rahatsızlıktan dolayı ayak tabanında ağrı oluşabilir. Ayak tabanında oluşan hastalıklar ayak bakımının yetersizliğinden ya da yanlış ayakkabı tabanlığı seçiminden kaynaklanabilir.
Soğuğun da etkisi ile ayaklardaki yanma hissi kısa bir sürede giderilecektir. Kekik, ayak yanmasını gideren bitkisel çözümler arasında yer almaktadır. Kekik, damarlardaki kanın hızını dengeleyerek ayak yanmasını dindirir. Günde bir defa kekik suyunu ayaklara sürmek ayak yanmalarını engellemektedir.
Ayaklardaki şişme damar tıkanıklığını gösterebilir. Veya ayaklardaki yanma, sinirlerde bir yıpranma, sıkışma, iltihaplanma gibi durumları gösterebilir. Böyle sorunlarda da yine öncelikle bir ortopedi uzmanına başvurmak yarar sağlayacaktır. Ayaklarda şişme problemi, basit bir yorgunluğa bağlı şekilde ortaya çıkabilir.
Ayaklardaki yanma ve ağrı sorunlarının kaynaklarından biri nöromalardır. Ayaktaki sinirlerin etrafındaki bağ dokusunun genişlemesi ve iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan, yanma, ağrı, karıncalanma, huzursuzluk hissi, kramp ve duyuda bozulma gibi şikayetlerle kendini gösteren bir durumdur.
Diyabet hastalarında periferik nöropati dediğimiz olay önceleri ayaklarda yanma daha sonra karıncalanma, uyuşmalar ve ileri düzeyde civi üzerine bile basılsa hissetmeme gibi sinirsel duyu bozuklukları ortaya çıkmaktadır.
Yukarıda bahsettiğim gibi diyabet kontrolü iyi olmazsa ayakta yanma, uyuşma, his kaybı ve ağrı oluşur. Bu tabloya, ayağı besleyen damarlarda daralma veya tıkanıklığın eklenmesiyle bacaklarda iyileşmeyen yaralar, ayağını fark edememe hatta ayağın kesilmesine kadar giden tablolar oluşabilir.
Diyabet hastalarında otonom nöropatiye bağlı terleme mekanizmasının bozulmasıyla oluşan ayaktaki kuruluk, ciltte çatlaklar, yarıklar ve nasır oluşmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri