Celâl Allah'ın en yüksek seviyede ululuğunu ifade eder; bu anlamdaki celâlin Allah'tan başka hiçbir kimse tarafından bilinmesi mümkün olmadığından celâl ile ilgili açıklamalardan sadece cemâl (ilâhî güzellik) ve bu cemâlin celâli (celâlü'l-cemâl) yani güzelliğin aşkınlığı anlaşılır.
Sözlükte “azamet sahibi ve yüce olmak” anlamındaki celâl ile “cömert ve merhametli, asil ve şerefli olmak” mânasındaki keremden türeyen ikrâm kelimelerinin başına zû (sahip) getirilmesiyle meydana gelen bir terkip olup “azamet ve kerem sahibi” demektir.
Kulun Allah ile ülfet etmesi halini ifade eden bir tasavvuf terimi. Genel olarak fazlalık, üstünlük, lutuf ve ihsan anlamına gelen, özellikle de Allah'ın çok yönlü lutuf ve keremini ifade eden bir terim.
Kelime olarak 'cemal' güzellik, 'celal' ise yücelik, öfke ve hiddet demektir. Cemal tecellisi Allah'ın güzellik ve rahmetini göstermesi; celal ise, kahredici yönünün öne çıkarmasıdır. Biz beşer olarak cemalden hoşlanır, celalden dolayı üzülürüz. Ama dünya var olduğundan beri celal ve cemal vardır ve iç içedir.
Allah, Celil, Aziz, Azim, Kahhar, Müntakim, Cebbar, Kuddus, Kadim, Kayyum, Fert, Mümit, Hakem, Adl, Halık, Bari, Fatır, Deyyan gibi isimler celallî isimlerdir. Bu manalar doğrultusunda başka isimleri bulabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Celâl Allah'ın en yüksek seviyede ululuğunu ifade eder; bu anlamdaki celâlin Allah'tan başka hiçbir kimse tarafından bilinmesi mümkün olmadığından celâl ile ilgili açıklamalardan sadece cemâl (ilâhî güzellik) ve bu cemâlin celâli (celâlü'l-cemâl) yani güzelliğin aşkınlığı anlaşılır.
Dilimize Arapçadan geçen Celal kelimesinin sözlük anlamı ululuk ve yüceliktir. Tasavvufta önemli bir yer tutan Celal kavramı genellikle Cemal sözcüğü ile birlikte kullanılır. Allah'ın sıfatlarından biri olan Celal, Esma-i Hüsna'da yer alan Ed-Darr sıfatı ile yakın anlamlıdır.
Arapça kökenli bir sözcük olan cemal, hem letafet hem de yüz güzelliği anlamına gelir. Tasavvufta ise Allah'ın sıfatlarıyla varlık alemine tecelli etmesi manasında kullanılır. Divan şairleri de sevgilinin yüzünün güzelliğini övmek için sıklıkla cemal kelimesini kullanmıştır.
Celal: Kelime olarak son derecede büyüklük, azamet ve kibriya manalarına gelir. İlm-i Kelamda Celal, Cenab-ı Hakk'ın kahrının ve azametinin tecellisidir. Hem celal, Cenab-ı Hakk'ın isim ve sıfatlarının küllîlerdeki tecellisidir.
Azamet, ululuk, büyüklük, yücelik. Celâl, Allah'ın azametini ifade eder.
İslam kaynaklarının bildirdiğine göre, cennette bulunana herkes, Allah'ın cemalini müşahede eder. Bu müşahede sıklığı veya periyodu ise, kişinin derecesine göredir.
Tasavvuf terimi olarak da Allah'ın lutuf ve rızasına delalet eden isim ve sıfatlarını ve onun mutlak güzelliğini ifade etmek için kullanılır. Mutasavvıflar Allah'ın lütuf ve rızasını gösteren sıfatlarını "cemâl" tabiriyle ifade etmişlerdir.
Özellikle hem anlamı hem de İslami açıdan öne çıkan değerli isimler içerisinde gelmektedir.
5 vakit namazdan sonra 1100 kere " Zü'l-Celâl-i Ve'l-İkrâm celle celâlühû " zikrine devam edenin her isteği olur, mesleğinde ilerler, geçim sıkıntısı çekmez, kısmeti açılır ve her kes tarafından sevilir.
Celal ismi doğrudan Kur'an-ı Kerim'de geçmez, ancak türetildiği "el-Celil" Allah'ın 99 isminden biridir ve bu yönüyle dini bir derinliğe sahiptir.
Celal Arapça kökenli bir isimdir.
Bu ismin sözlük anlamı yüz güzelliğidir. Ancak tasavvufta daha çok Allah'ın tüm sıfatları ve lütufları ile tecelli etmesi anlamında kullanılır.
“Azamet sahibi, büyük, yüce ve münezzeh olmak; uzun ömürlü olmak” mânalarına gelen celâl (veya celâle) kökünden türemiş bir sıfattır. Allah'a nisbet edildiğinde “hiçbir kayıt ve kıyas kabul etmeksizin azamet sahibi, kadrü kıymeti ve mertebesi en yüce olan” gibi anlamlar taşır.
Yaratılıştan güzel olmak, kişinin huyu güzel olmak. Ayrıca kadınların güzelliğini dile getirmek için de kullanılır.
CEMAL İSMİ KURAN'DA GEÇİYOR MU? Cemal ismi Kur'an-ı Kerim'de (Nahl 6. ayet) geçmektedir; ancak Cemal ismini koymak caizdir.
cemali teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) Hüsün.
1. Nur yüzlü, parlak ve güzel yüzlü. 3. Cemal ve Nur isimleri ayrı ayrı Kuran'da geçmektedir. Bkz: Nahl 6 ve Nur suresi.
Celal ismi Allah'ın isimlerinden birisidir ve Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir. Celal ismini koymak caizdir.
Celb kelimesi kelime manası olarak çağırmak ve davet etmek anlamına gelmektedir. Güncel hayatta kullanılan askerlik celbi veya mahkeme celbi gibi kullanımlar ise askerliğe çağırma ile mahkemeye çağırma şeklinde anlaşılmaktadır.
Arapça kökenli bir sözcük olan Kemal, toplumda bilinen en yaygın erkek çocuğu isimleri arasındadır. Bu ismin içeriği anlam "olgunluk" demektir. Kemal ismi ile ifade edilen olgunluk, insanın ulaşabileceği en üst mertebedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri