Vazelin, pek çok vitamin açısından zengin bir üründür. Deri soyulması için de kısa sürede hızlı sonuç verir. Derinin soyulduğu bölgeye günde birkaç defa vazelin sürmeniz önerilir. Soyulan derinin çok hızlı şekilde yenilenmesini sağlar ve soyulma sırasında oluşan kaşınmanın önüne geçer.
Bazı kişilerin sabun, nemlendirici, şampuan ve saç kremi gibi kişisel hijyen ürünlerinde bulunan kokulara karşı hassasiyeti olabilir. Bu kimyasallara maruz kalmak ellerindeki derinin soyulmasına neden olabilir. Temizlik malzemelerindeki sert kimyasallar, maruz kaldıktan sonra cildin soyulmasına da neden olabilir.
Deriyi üst deri (epidermis) ve alt deri (dermis) olarak iki kısma ayrılır. Üst deri zaman içersinde kendini yenilerken, alt deri hiçbir zaman kendini yenilemez. Dermabrazyon, uygulaması elmas uçlu bir aparatı hızla çeviren bir motor yardımıyla yapılır.
Soyulma, kızarıklık, kaşınma, yanma, su toplama ve yaralara neden olur. Ayak mantar enfeksiyonu sık görülen ve aynı zamanda bulaşıcı olan bir deri hastalığıdır. En sık genç ve erişkin erkeklerde rastlanılan bu durum, kadınlarda ve 12 yaş altı çocuklarda da görülebilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Deri soyulması yaşadığınız durumlarda aloe vera içeren jel kullanabilirsiniz. Şayet aloe vera bitkisi yetiştiriyorsanız; olgunlaşan dallarından birini ikiye ayırıp içindeki jeli çıkarabilirsiniz. Çıkan jeli, soyulan bölgeye masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Düzenli kullanımda, deri soyulması sonlanacaktır.
Ayaklarınızın düzenli bakımını sağlamadığınızda da ölü derilerle karşılaşabilirsiniz. Ayağınızın altındaki ölü deri kuru, çatlak veya soyulma şeklinde görünebilir. Ayak mantarı (tinea pedis), egzama veya başka bir enfeksiyon türünden kaynaklanmadığı sürece genellikle bu durum ağrılı değildir.
Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz. Cilt dostu meyve, sebze ve bitkilerden yapacağınız maskeler de cildin yenilenip gençleşmesinde büyük rol oynar.
Derin peeling ve dermabrazyon sonrası kabuklanma olur ve bu kabuklar 7-10 gün sonra düşerler. Kabuklar düştüğünde yerine yenilenmiş pembe bir cilt gelir. Bu nedenle hastalar işlerine ancak 10 gün sonra dönebilirler. Hastaların ciltlerini en az altı ay güneşten korumaları gerekir.
Genel olarak yüzeysel tipte 1-5 gün süren kızarıklık ve hafif soyulmalar görülür. Derin peeling uygulamasında ise ödem ve deride gerginlik oluşmasının yanı sıra kahverengi bir tabaka oluşumu da görülebilmektedir. Oluşan bu tabaka 7-10 günde içinde soyulup kaybolmaktadır.
Limon ayaklardaki ölü deriyi arındırmada da oldukça etkili. l Bunun için öncelikle ayaklarınızı 10-15 dakika limon karışımlı ılık su içerisinde bekletin. Ilık limonlu su ayak tabanında bulunan ölü derilerin yumuşamasını kolaylaştıracaktır. l Daha sonra limon kabuğunun iç beyaz kısmı ile ayak tabanlarınızı ovun.
Podolojik tedavi, ayak tabanındaki sertleşmiş derinin temizlenmesi ve nemlendirilmesi gibi işlemleri içerir. Podologlar, özel aletlerle ayak tabanındaki sertleşmiş deriyi hafifçe temizlerler. Daha sonra, ayak tabanına kişiye özel ortopedik tabanlık uygulanarak, ayakların sürekli baskıya maruz kalmaması sağlanır.
Kişinin psikolojik olarak kendini rahatsız hissedebilmesine neden olabilen bu durum, çoğunlukla cilt kuruluğundan kaynaklanır. Ancak bazı durumlarda yaşlanma, güneş ışığına maruziyet, sert kimyasallarla temas, bazı ilaçların kullanımı ve bazı rahatsızlıklar da ciltte pullanma sorununa yol açabilir.
Güneş yanığının belirtilerinden olan deri soyulması aslında vücudun savunma mekanizmasının getirdiği bir sonuçtur. Vücut, zarar gören hücrelerin deriden atılmasını ve bu sayede cildi ölü derilerden kurtarıp yenilenmesini sağlar.
Cilt yüzeyini kaplayan nemli ve yağlı olan cilt katmanı kuruduğunda, cilt pul pul dökülme eğilimi göstermektedir. Kuruluk dışında deri döküntüsüne sebep olan faktörler arasında, alerjik döküntü, egzama, atopik dermatit, bakteriler, virüsler, sedef hastalığı veya diğer hastalıklar olabilmektedir.
Normal bir cildin sağlığını sürdürebilmesi için en üstteki ölü hücrelerin sürekli dökülüp yenilenmeleri gerekir. Çünkü dökülüp yenilendikçe yeni deri 'daha temiz' olur. İnsan derisi kendini yaklaşık her 28 günde bir yeniler.
Bu dönemde iyi bir nemlendirme ve güneşten koruma gerektirir. Cilt yenileme işlemi ile ince kırışıklıklarda azalma, gözeneklerde azalma, deri yüzey düzensizliğinde azalma ve cilt kalitesinde artmaya bağlı olarak canlanma ve parlaklaşma görülür.
Dermabrazyon ameliyatında, özel elmas uçlar vasıtasıyla derinin en üst tabakası yavaş ve kontrollü bir şekilde soyulmaktadır. Derinin en üst tabakası epidermis ve yüzeyel dermis soyulduğunda vücut çok hızlı bir şekilde bu alanlara yeni dokuyu getirerek, daha pürüzsüz, gergin ve taze bir deri tabakası ortaya çıkartır.
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Deri greftleri, ameliyat sonrası, yerine ve duruma göre 1-7 gün açılmaz. Üzerinde dokunun tutması ve sabit kalması için baskılı bir 'bohça' pansuman bulunur. Ortalama 3-4 günde açılır.
Ayak Tabanı Mantarı (Tinea Pedis Plantaris): Ayak tabanını etkileyen mantar enfeksiyonudur. Genellikle ayağın alt kısmında, topuk ve ayak kavisinde kaşıntı, kızarıklık ve pullanma ile kendini gösterir.
Düztabanlık, içe basma ya da ayaktaki yapısal bozukluklar nedeniyle ortaya çıkan basış problemleri, deri sertleşmesine neden olabileceği gibi; uygun olmayan ayakkabı seçimi, ayağın fazla ısıya maruz kalması da deri tabanında sertleşmeye yol açabilir.
Ayak tabanında oluşan bu deri kalınlaşmalarına hiperkeratoz denir. Ayak tabanında ki bu sertleşme ve kalınlaşmalar öncelikle yanlış basma sonucu (düz tabanlık, içe basma, yüksek kavis gibi) olur. Dış deri tabakasının protein kompenenti olan keratinin miktarının artışına bağlı olan kalınlaşmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri