Ayak Bileği Ameliyatı Kaç Saat Sürer? Ayak bileği ameliyatlarının süresi her hastamız için farklı olabilir. Uygulanan cerrahi plana ve tedaviye göre cerrahi süresi değişebilir. Genel olarak söyleyecek olursak; 2 – 4 saat içerisinde ameliyat tamamlanmaktadır.
Artroskopik tedaviler 30-45 dakika sürer, tamir gerektiren rekonstrüksiyon ameliyatları bir saati geçen süreler gerektirebilir.
6 hafta içinde sağlam tarafa basarak bir yürüteç veya koltuk değneği yardımıyla yürünebilir fakat ameliyat olan ayağa 6 hafta bastırılmaz. Normal ayakkabıya geçiş kullanılan tekniğe göre 6 ile 10 hafta arasında olur. Ayak ameliyatı sonrası hastalar fizik tedaviye ihtiyaç duyar.
Ayak bileği kırığı ameliyatı ne kadar sürer? Ayak bileğinde birçok kemik vardır. Bunlardan bir veya daha çoğu kırılmışsa ameliyat süresi değişebilir. Genel olarak 1-2 saat sürer.
Ameliyat sırasında damar-sinir yaralanması olabilir. • Trombo-emboli gelişebilir. Page 2 • Ameliyat sonrası ciltte geç iyileşme veya nekrozlar olabilir. Ameliyat yaralarında enfeksiyon oluşabilir. Böyle durumlarda, bazen tekrarlayan ameliyatlar gerekebilir. Yara izi çok belirgin olarak kalabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Ayak Bileği Kırığı Kaç Günde İyileşir? Genel olarak ayak bileği kırıklarının iyileşme süresi 6-12 hafta arasında değişkenlik gösterir. Opere edilmeden alçı ya da atel ile tedavisi gerçekleştirilen kırıkların iyileşme süresi genellikle 6 haftalık bir zaman dilimini kapsar.
Parçalı dirsek kırıklarının ameliyat süresi 2,5-3 saate kadar uzayabilmektedir.
Kırıkların kaynama süresi hastanın yaşı, kırık tipi ve kırılan kemiğin yerine göre değişiklik gösterir. Kırıkların kaynaması erişkinlerde ortalama 6-16 hafta, çocuklarda ise 3-6 haftadır.
Bu alçı ortalama bir ay kadar bir süre sonra çıkarıldığı zaman hasta değnek yardımı ile ayağa çok fazla yüklenmeden hafif adımlar atmaya başlar. Ameliyattan ortalama 6 ay sonrasında hastanın rahatlıkla yürüyebilir seviyeye gelmesi beklenmektedir.
Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir.
Ameliyattan sonra erken dönemde, kendinize geldiğiniz ilk andan itibaren (yaklaşık 2-4 saat içinde) ayağa kalkmanız ve solunum egzersizlerinize başlamanız gereklidir.
Ayak estetiğini ayak cerrahları yapar. Ayak cerrahı deyince de aklımıza Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanları gelmelidir. Plastik cerrahlar daha çok kalın ayak bileklerinin inceltilmesi veya cilde ait bozukluklarla ilgilenirler.
İlaç tedavisine ek olarak, ayak veya ayak bileği ameliyatı sonrası ağrıyı kontrol etmede denenmiş ve gerçek bir yöntem de dinlendirme, buz uygulama, kompres yapma ve yükseltmedir.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, kas-iskelet sistemindeki doğumdan gelen ve sonradan ortaya çıkan hastalıkları ile ilgilenmektedir. Bu hastalıkların tedavisinde ameliyat dahil farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün ağrılarınız fazla olabilir, ancak zaman geçtikçe ve vücut iyileşmeye başladıkça ameliyat sonrası ağrılar azalır. Ayak veya ayak bileğinde morarma ve renk değişikliği. Ameliyattan sonra cilt renginde kırmızı, pembe, hafif mor veya kahverengi gibi renk değişiklikleri olabilir.
Taburcu olma süresi ameliyatın cinsine, genel sağlık durumunuza, yaş ve cinsiyetinize göre farklılıklar gösterir. Açık kalp ameliyatı ya da klasik anevrizma ameliyatı geçiren hastaların hastanede kalış süresi ortalama 5-7 gün arasındadır. Diğer girişimler için ise 1-3 gün içinde evinize dönebilirsiniz.
Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir. Kesilme veya Dikişli Yaralar: Bu tür yaraların iyileşme süresi, dikişlerin alındığı zamanı da içerebilir. Genellikle dikişler 1-3 hafta içerisinde alınır, ancak tam iyileşme daha uzun sürebilir.
Kırık türü "açık" olup derecesi orta ya da ileriyse veya kırık; çokluysa, çevredeki kaslara, bağlara, damarlara, sinirlere vs. zarar vermişse/verebilecekse de ameliyat gerekir. Hastanın yaşı da kırığın ameliyatla tedavi edilip edilmemesi gerektiğine ışık tutar.
Topallama genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve iyileşme süreci boyunca azalır. Ancak bazı durumlarda, topallama kalıcı olabilir ve hareket kabiliyetini kısıtlayabilir. Topallama sorununu azaltmak için fizyoterapi, egzersiz ve yürüyüş programları önerilir.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir. Bu sebeple herhangi bir darbe, kaza veya düşme sonucu bu kemik kırılırsa çok şiddetli bir ağrı hissedilecektir.
Kemiğin iyileşmesi aylar sürüyor…
Sonrasında ise kırık kemiğin sabitlenmesi için yumuşak kallus rol alır. Yeni gelişen bu yapı 6 ila 12 hafta arasında daha da sert bir hale gelerek sert kallus adını alır. Size, doktorunuz kemik iyileşmiş diyorsa; aslında bu sert kallus oluşmuş demektir.
Çocuklarda radius ve ulna kırıkları başta olmak üzere, dirsek çevresi ve suprakondiler humerus kırıkları en sık kırılan kemiklerdir. Genç ve orta yaşlarda radius distali, femur ve tibia en çok kırılan bölgelerdendir.
Yerinden oynamamış ve parçalı olmayan kırıklarda alçıyla tedavi mümkündür. Fakat yerinden oynamış, parçalı kırıkların çoğu ameliyat gerektirir.
Ortalama olarak kırığın kaynama süresi 6-8 hafta kabul edilir. Hastanın yaşına ,sağlık durumuna ,kırığın yeri ve tipine ,beslenme durumuna göre sürede farklılıklar görülebilir.
Bu nedenle ameliyatsız tedavi nadiren önerilir. Ancak parçalı kırıklar, osteoporotik hastalardaki kırıklar, açık yarası olan kırıklar, dirsek bağ yaralanmaları olan kırıklı çıkıklar, damar ve sinir yaralanması olan kırıklar ameliyatla tedavi edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri