Bakterilerin yanı sıra mantar enfeksiyonu da ayakta ağır bir kokunun oluşmasına neden olur. Kullanılan bazı ilaçlar, ergenlik veya hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler; obezite, stres ve hipertroidi gibi metabolik hastalıklar da vücudun daha fazla ter üretmesine yol açarak ayak kokusunu tetikler.
Özellikle kış aylarında ayağın uzun süre kapalı kaldığı durumlarda ayak derisi hava almaz ve terler. Bu durumda kapalı kalan ayaklarda bakteri ya da mantar oluşabilir. Bakteriler ya da mantar gibi etkenler ayakta kokuya neden olur.
Ayaklarınızı her akşam bir müddet karbonatlı suyun içinde bekletin. Karbonat ayaklarda kokuya neden olan zararlı bakterilerin atılmasını sağlayacak. Ayrıca ayakta varsa mantar gibi oluşumları da engelleyecektir. Bu şekilde karbonat ayak kokusunu düzenli kullanımda tedavi edecektir.
Erken tanı konulup tedavi edilmezse tırnaklara sıçrayabilir. Ayrıca deri bütünlüğü bozulduğu için dışarıdan giren bakteriler nedeniyle selülit (cilt enfeksiyonu) ve lenfanjit (lenf damarı enfeksiyonu) gibi daha şiddetli ikincil enfeksiyonlara yol açabilirler.
İlgili 18 soru bulundu
Ayak mantarı karbonat yardımıyla tedavi edilebilmektedir. Ayak mantarından şikayetçi olan bireylerin her akşam karbonatlı suyun içinde ayaklarını bir süre boyunca bekletmesi önerilmektedir. Karbonatlı su sayesinde, mantarlar hızlı bir şekilde temizlenir ve mantar temizliği doğal malzemeler ile yapılmış olur.
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Pudra ile Ayakkabı Kokusuna Savaş Açın: Talk pudrası veya bebek pudrası gibi ürünler, nemi hapsedici özellikleriyle, ayakkabı kokusunu gidermek amacıyla kullanılabilirler. Yapmanız gereken sadece gece ayakkabınıza biraz talk pudrası veya bebek pudrası dökmeniz ve sabaha kadar beklemenizdir.
Rahatsız edici ayak kokusuna çözüm sirke olacaktır. Gün içinde sürekli ayakta kalıyorsanız, ayakkabı içinde ayağınız terleyecektir. Sirkeli su karışımı ile ayak terlemesini önleyip koku oluşumunu sonlandırabilirsiniz. Bunun için 2 çay bardağı sirkeyi 1 litre suda karıştırın ve ayaklarınızı bu suyun içinde bekletin.
Ayak kokusu ayakların fazla kapalı kalması ya da çok fazla terlemesi ile meydana gelir. Bireyin sosyal yaşamını kötü etkileyen bir problemdir. Erkek ya da kadın olması fark etmeksizin toplumda çok fazla rahatsız edici bir durumdur. Ayaklarda kokuyu oluşmasına neden olan bakterilerdir.
Hasta 'nasıl olsa geçer' mantığıyla hareket etmemeli ve derhal önlemini almalıdır. Ayak mantarı genellikle genç ve erişkin erkeklerde görülen ve çok sık rastlanan bir deri hastalığıdır. Tedavisi basittir, ama çok inatçı ve dirençli bir hastalık olduğu için kolay kolay geçmez. Ayak mantarı asla kendiliğinden kaybolmaz.
Tedavi edilmediğinde ayak tırnaklarına bulaşan hastalık, tırnakların kalınlaşmasına ve renginin değişmesine yol açar. Şiddetli vakalarda ise ayak tırnaklarında soyulma ve tırnak kaybı gibi farklı sağlık sorunları görülebilir. Ayak mantarı hastalığı ortaya çıktığında vakit kaybedilmeden cildiye uzmanına başvurulmalıdır.
Ayak mantarına neden olan ana faktörler şunlardır: Nemli ve Sıcak Ortamlar: Mantarlar özellikle sıcak ve nemli ortamlarda hızla büyür. Ayaklar, çorap ve ayakkabı içinde terleme nedeniyle genellikle nemli ve sıcak kalır. Bu ortam, mantarların kolayca yayılmasını ve enfeksiyon oluşmasını kolaylaştırır.
Taze mantarlar hafif tatlı ve toprak gibi kokar. Kötü koku sadece bozuk manarda vardır.
4 - Koku : Taze mantarlarda hafif tatlı, topraksı bir koku mevcuttur. Fakat mantar balık tarzı, ekşi ve keskin bir kokuya sahipse kolayca bozulduğuna yorumlanabilir.
Rahatsızlık verici ve kaşıntılı bir şekilde seyreden vajinal mantar, bölgede yanma, koku, akıntı gibi başka belirtilerin görülmesine de neden olabilir.
Ayak kremi kullanmak ya da ayaklara vazelin sürmek de ayak kokusunu büyük oranda önlemektedir. Eğer ayaklarınızda oluşmuş bir nasır varsa banyo yaptıktan sonra ayaklarınızı nasır taşı ile ovun.
Ayakkabılarınızın içine damlatabileceğiniz birkaç damla portakal ya da limon yağı bu problemden kurtulmanızı sağlayabilir. Ayakkabı kokusu için ne yapılır sorusunun bir diğer cevabı da karbonat. Ayakkabılarınızın içine biraz karbonat serpin ve bir gece bekletin. Bu, ayakkabınızdaki nemi emerek kokuyu yok eder.
Ayak Kokusuna İyi Gelen Yöntemler
Bir diğer yöntem ise tuzlu su yöntemidir. Suyun içerisine tuz konulmakta ve 15 dakika ayaklar bu suda bekletilmektedir. Ardından pamuklu bir havlu ile kurutulması gerekmektedir. Böylelikle zamanla kokuların geçtiği gözlemlenmektedir.
Ayakkabı kokusu karbonat ile yok edilebilir. Kullanılan yaygın doğal çözümlerden biri olan karbonat koku baskılayıcı özelliktedir. Gece ayakkabılarınızın içine serpiştireceğiniz karbonat sayesinde sabah kokular yok olur. Silkeleyerek ayakkabınızın içindeki karbonatı temizleyebilirsiniz.
Terlik kokusu nasıl giderilir sorusunun yanıtına geçmeden önce kokunun oluşmaması için kullanılabilecek yöntemler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Ayakkabı ve terliklerde ayakların terlemesi nedeniyle koku oluşabilir. Terliklerin çok uzun saatler giyilmesi de koku oluşumuna neden olan etkenler arasında yer alır.
Kolonyanın cildi tahriş edici bir etkisi vardır.Bununla birlikte ciltte kurumaya da neden olabilir. Bu nedenle ayak mantarına uygulamamakta fayda var. Karbonat Ayak Mantarını Geçirir Mi? Karbonat da ayak mantarı için kullanılabilir.Bunun için de su ısıtılır ve içine karbonat ilave edilir.
Travazol Krem
Maya, Dennatofitlere ve mantarlara karşı etkili olan ayak mantarına iyi gelen bir antimikrobiyal kremdir yani ilacıdır. Her 1 gram krem, 10 mg izokonazol nitrat ve 1 mg diflukortolon valerat içerir.
1. Kaya tuzu ile mantarlardan arınma yöntemi. 2 bardak kaya tuzunu 1 lt ılık su içersine atıp iyice çözdükten sonra ayaklarınızı çıkarıp ölü deriyi tek kullanımlık ponza taşı ile temizleyip ayaklarınızı iyice kurutup güneş göreceği bir şekilde açıkta bırakınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri