Ayak kaşıntısının en büyük nedeni terleme ve cilt kuruması olsa da ciddi mantar oluşumu, egzama, sedef, karaciğer problemleri, sinirsel sorunlar, alerji ve çeşitli ilaçlar da kaşıntıya neden olabilmektedir.
Egzama, kuruluk, alerjiler, enfeksiyon hastalıkları, dermatit gibi dermatolojik hastalıklar bu tarz bölgesel kaşıntılara yol açar. Sinirsel kaşıntılar ise genellikle sırt, eller, ayaklar, bacaklar ve gövdede bölgesel olmayan geniş bir alanı etkileyen kaşıntılar şeklinde görülür.
Tedavi için mantar karşıtı krem ve spreyler tercih edilebilir. Bazı durumlarda oral olarak antifungal ilaçların kullanılması uzman tarafından önerilebilir. İlaçların her gün düzenli olarak aynı saatte kullanılması mantar hastalığının zamanla ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
Topikal kaşıntı önleyici ilaçlar, petrolatum gibi yumuşatıcılar ve steroid kremler cilt yüzeyinde lokalize olan kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. •Ek olarak, SSRI'lar, gabapentin veya trisiklik antidepresanlar gibi reçeteli ilaçlar bazı hastalarda faydalı olabilir.
Ayak mantarı karbonat yardımıyla tedavi edilebilir. Ayak mantarından şikayetçi olanların her akşam karbonatlı suyun içinde ayaklarını bir süre dinlendirmesi önerilir. Karbonatlı su sayesinde, mantarların temizlenmesi hızlanır ve ayak temizliği doğal malzemeler ile yapılır. Karbonat kokuyu ve kaşıntıyı da giderecektir.
İlgili 29 soru bulundu
Ayak mantarı kremlerinin en önemli özelliği, mantarları öldüren veya çoğalmalarını engelleyen antifungal bileşenler içermelidir. Bu bileşenler mantar hücrelerinin zarına etki ederek mantarın büyümesini durdurur. En yaygın kullanılan antifungal ajanlar arasında klotrimazol, terbinafin, mikonazol ve ketokonazol bulunur.
Şiddetli vakalarda ise ayak tırnaklarında soyulma ve tırnak kaybı gibi farklı sağlık sorunları görülebilir. Ayak mantarı hastalığı ortaya çıktığında vakit kaybedilmeden cildiye uzmanına başvurulmalıdır.
Ayak mantarından şikayetçi olan bireylerin her akşam karbonatlı suyun içinde ayaklarını bir süre boyunca bekletmesi önerilmektedir. Karbonatlı su sayesinde, mantarlar hızlı bir şekilde temizlenir ve mantar temizliği doğal malzemeler ile yapılmış olur. Ayrıca karbonat kokuyu ve kaşıntıyı da gidermektedir.
Kaşıntı İçin Topikal Steroidler
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Evde ayak mantarı tedavisi ile birlikte en sık çözüm aranan konu İlk olarak pamuklu ve çok sıkmayan çoraplar tercih edilmelidir. Karbonatlı su hem mantarı tedavi edebilir hem de kaşıntıyı alabilir. Aynı zamanda kaşıntı ve oluşan kokuyu lavanta yağı giderebilir. Parmak aralarınızı lavanta yağı ile silebilirsiniz.
Travazol Krem
Maya, Dennatofitlere ve mantarlara karşı etkili olan ayak mantarına iyi gelen bir antimikrobiyal kremdir yani ilacıdır. Her 1 gram krem, 10 mg izokonazol nitrat ve 1 mg diflukortolon valerat içerir.
Ayak mantarı tedavi edilmezse, deride oluşan yarık ve çatlaklardan bakteriler deriden içeriye girerek, ayakta ve daha da yukarıya ilerleyerek bacakta yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olabilir. Yani bacakta şişme, kızarıklık, ağrı görülebilir ve bu durum yüksek doz antibiyotik tedavisini gerektirir.
Ayak kaşıntısının en büyük nedeni terleme ve cilt kuruması olsa da ciddi mantar oluşumu, egzama, sedef, karaciğer problemleri, sinirsel sorunlar, alerji ve çeşitli ilaçlar da kaşıntıya neden olabilmektedir.
Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete yazılan mantar ilaçlarıdır. Oral yolla alınan antimikotik ilaçlar kana karışarak vajinal doku içinde mantar hücrelerini yok etmektedir. Eğer dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
El ve ayakta içi su dolu şişlikler bir çok durumda görülebilmektedir. En sık görüldüğü durumlar dishidrotik egzema, alerjik kontakt dermatit, mantar enfeksiyonları, id reaksiyonu, palmoplantar püstüloz, psoriasis ve otoimmun büllöz hastalıklardır.
Kolonya, Alkol gibi maddelerin, kaşıntı giderici jel ve sulu pudraların deriyi kurutarak kaşıntının daha da artışına neden olacağı unutulmamalıdır. Derisi kuru ve kaşıntıya eğilimli bireylerde, vücuda ilk temas eden giysilerin pamuklu olması gerekir.
Dermatolojik hastalığa bağlı kaşıntılarda tanıyı desteklemek için zaman zaman biyopsiye, mantar tahliline ve alerji testlerine başvurulmaktadır. Muayene sonrası, kaşıntının dermatolojik nedenli olmadığı düşünüldüğünde iç hastalıklar açısından bazı kan tahlilleri yapılmakta, hastanın kullandığı ilaçlar sorgulanmaktadır.
Uyuz hastalığının tedavisi için hastanelerin Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) hastalıklar bölümünden randevu alınması gereklidir.
Gece olduğunda vücudun ısı düzenlemesi, sıvı regülasyonu ve bariyer fonksiyonlarında bir takım değişiklikler meydana gelir. Örnek olarak gece vakti vücut ısısının azalması ve cilde doğru olan kan akımında artış oluşması kaşıntı gelişimi ile sonuçlanabilecek değişiklikler arasındadır.
Ancak kasık mantarı için kulaktan duyma önerilen bitkiler, tuzlu su, kolonya, alkol, aleo vera, çay ağacı yağı veya farklı sabun kullanımı bölgeyi daha fazla tahriş edip daha büyük yaralara neden olabileceğinden uygulanmamalıdır.
Saraçoğlu aynısefa kürünü tavsiye etmektedir. Ayaklarınızda mantar varsa ayaklarınızı, ellerinizde mantar varsa elleriniz için aynısefa kürünü uygulayabilirsiniz. Bir avuç aynısefayı 2 bardak suda 6-7 dakika kaynatın ve ılımaya bırakın. Ilımış aynısefalı suyu süzün ve ayak banyonuz ya da el banyonuza ekleyin.
'Temre' olarak da telaffuz edilen mantar enfeksiyonu, ciltte pembemsi ve kırmızı halkalar halinde ortaya çıkar. Mantar enfeksiyonu vücuda hızla yayılabilir ve ayrıca kişinin yakın fiziksel temasta bulunduğu diğer insanlara da bulaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri