Tarak kemiklerinin uzun ve geniş olmasının sonucunda ayağın ön kısmı daha büyük görünebilir. Taraklı ayak genetik etkenler, yanlış ayakkabı kullanımı, ayak kırıkları ve çeşitli kazalar sonucunda tetiklenebilir. Taraklı ayak ayakkabı seçimi bu açıdan oldukça önemlidir.
Taraklı ayaklarınızdan kurtulmak istiyorsanız cerrahi müdahale yaptırmanız sizin için tek seçenektir. Ancak doktora giderek kemik açınıza ve ne kadar ilerlediğini kontrol ettirerek bir müdahale planı yapabilirsiniz.
Halluks Valgus hastalığı olarak adlandırılan taraklı ayak yapısı, ergenlik itibarıyla her yaşta görülebiliyor. Ancak çoğunlukla 25-40 yaş arası kadınlarda kendini gösteriyor. Taraklı ayak sorununun oluşma nedenleri: Genetik faktörler.
Taraklı ayağa sahip olmak bir problem değildir. Taraklı ayaklara uygun kalıpta ayakkabı seçildiğinde rahat kullanım imkanı vardır. Yine de taraklı ayak yapısından şikayetçi olan kadın ve erkekler uzman doktora muayene olabilir. Taraklı ayaklar ameliyatla düzeltilebilir.
Ayak parmaklarının bulunduğu bölüm normalde de topuğa göre biraz daha geniştir, ancak fark olmasından fazlaysa taraklı bir ayağa sahipsiniz demektir. Tarak kemiklerinin genişliği ayaklarınızın daha geniş görünmesine neden olur ve genel anlamda geniş ayakkabılar tercih etmeniz gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Taraklı ayaklar için en uygun ayakkabılar genellikle geniş burunlu ve geniş tabanlı olanlardır. Bunlar arasında ortopedik ayakkabılar, geniş burunlu spor ayakkabılar ve geniş tabanlı sandaletler bulunur.
Normal bir taban çukuru ile şerit, ayağın ön kısmının genişliğinin yarısı kadardır. Eğer çukur tabanınız varsa, sadece ince bir şerit ayağın önünü topuk ile birleştirir. Eğer düz taban iseniz, şerit ayağın önü ile aynı genişliktedir ve uzayan gözleme gibi görünen bir ayak izi yaratır.
AYAK TARAK KEMİKLERİ (Ossa metatarsalia)
Ayak tarak kemikleri 5 adettir. Başparmaktan küçük parmağa doğru 1'den 5'e kadar numaralanır (MT 1-MT 5). Bu kemiklerin her biri küçük birer uzun kemiktirler ve herbirinin bir gövdesi ile iki ucu vardır. Bunlar üstte ayak tarak kemikleriyle, altta ayak parmaklarıyla eklem yapar.
Görülme sıklığı az olan terzi ayağı, ayağın 5. parmağının uç kısmının dış yana doğru yumru şeklinde çıkıntı yapmasıyla kendini gösterir. Adını geçmiş zamanlarda terzilerin ayaklarının dış yanıyla makine kullanmalarından alır. Genetik faktör bu hastalıkta sıklıkla görülmektedir.
Çocuklarda ayak boyu 18 yaşına kadar büyümeye devam edebilmektedir. Genellikle ergenlik döneminde, vücut gelişimi tamamlanmaya başlayan Çocukların ayak gelişimi de tamamlanma aşamasına gelir. Çocukların ayak gelişiminde ve ayak boyu uzamasında çocuk ayakkabıları seçimi oldukça önemlidir.
Ayaklarda ve ayak bileklerinde hissedilen ağrılar için başvurulan uzman hekim ortopedi uzmanıdır. Ortopedi hekimleri, ayak kemiklerinden kaynaklanan ağrı sorunlarını tedavi edebilirler. Özellikle ağrının kaynağı çarpma, darbe ve benzeri travmalar ise, bu sorunlarda ortopedi uzmanlarına başvurulabilir.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, kas-iskelet sistemindeki doğumdan gelen ve sonradan ortaya çıkan hastalıkları ile ilgilenmektedir.
Ayakta parmak kemikleri ile eklemleşen ve tarak kemiği olarak anılan kemikler metatars olarak adlandırılırlar. Metatarsalji ise, Latince 'Metatarsus' (tarak kemikleri) ve '-algie' (ağrı) kelimelerinin birleşiminden meydana gelmekte olup, metatars başlarının olduğu ayak önünde ağrı olması durumuna denir.
Akromegali nedir? Akromegali; el, ayak ve yüz kemikleri gibi vücudun uç noktalarının büyüdüğü nadir görülen ancak ciddi bir durumdur. Vücut yüksek seviyede büyüme hormonu ürettiğinde ortaya çıkar. Akromegali herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir, ancak genellikle orta yaşta teşhis edilir.
Kemik çıkıntısı ve şekil bozukluğunun esas tedavisi cerrahi olarak düzeltmedir. Sadece kemik çıkıntısının tıraşlanması çoğu zaman mekanik problemi çözmediği için yetersiz kalmakta ve hastalıkta tekrarlamaya yol açmaktadır.
Çarpık ayak tedavisinde ayakları esnetilerek, kasığa doğru uzayan bir alçı işlemi yapılır. Yaklaşık bir hafta kadar kalan alçı sayesinde bebeğin ayaklarında görülür bir düzelme meydana gelir. Ardından ayaklar daha da esnetilerek ikinci alçılama işlemi yapılır.
Ayak Şekil Bozuklukları Nedenleri
Yüksek topuklu ayakkabılar, ayakların ön bölümlerinin çok daha fazla ağırlık taşımasına neden olur. Sivri burunlu ayakkabılar ise ayak parmaklarının sıkışarak parmakların rahat hareket etmesini engelliyor ve üst üste binmesine yol açarak, şekil bozukluğunu su yüzüne çıkarıyor.
Ayak Tarak Kemiği (Metatars Kırığı) Tedavisi
İkinci 4. haftalık periyotta üzerine, yük bindirilerek yapılan fizik tedavi yöntemince toplamda 8 haftalık bir tedavi ön görülmektedir. Diğer ayak kemiği kırıkları çeşitlerinde, yine iyileşme süreçleri 6 haftayı bulabilir.
Stres kırığı, bir kemikte meydana gelen çatlaklar veya küçük kırıklar olarak tanımlanır. Çoğunlukla bir aktivitenin gün içinde sürekli olarak yapılmasından kaynaklanır. Sağlam kemikler tekrarlayan hareketlerden dolayı zamanla zayıflar. Zayıflayan kemikler ise bir süre sonra çatlama ya da kırılma eğilimi gösterir.
Ayak bileği eklemini oluşturan üç ana kemikten birisi olan talus, Türkçe'de aşık kemiği olarak da bilinir. Bir kemiğin diğer bir kemikle az ya da çok hareket edecek şekilde birleşmesine eklem adı verilir. Kemiklerin eklemleşen yüzeyleri kıkırdak denilen parlak, gri-beyaz, sert ve kaygan bir doku ile kaplıdır.
Düztabanlık, ayak tabanında ağrıya neden olabilir. Ayak burkulması ve yaralanmalar da ayak altı ağrısının yaygın nedenlerindendir. Ayak tabanında ve parmak aralarında mantar enfeksiyonu kaşıntı, yanma ve ağrıya yol açabilir. Romatoid artrit(iltihaplı romatizma) de ayak eklemlerinde şişlik ve ağrıya yol açabilir.
16 ay altında çocuklarda, ayak 2 ayda 2 numara büyüyebilir.16-24. aylarda ayaklar 3 ayda 2 numara büyürken, 24-36 aylık küçük çocuklarda 4 ayda 2 numara, 2 yaşından sonra 4-6 ayda 2 numara büyür.
Ayak sağlığınızı korumak için ortopedik taban kullanabilirsiniz. Her gün yüksek topuklu ayakkabı giymek yerine belli aralıklarla yüksek topuklu ayakkabı tercih etmek en iyisi olacaktır. Ayakkabının topuğu ayağa destek verecek genişlikte olmalıdır. Böylece ayağın uç kısmında yoğunlaşan baskı azalmış olur.
Yürüyüş ayakkabısının topuk bölgesinde düşük profilli yastıklama ve destek olması gerekir. Topuktaki yastıklama ve destek, her basışta ayakkabıda gerçekleşen esnemeyi azaltır. Böylelikle uzun süreli yürüyüşlerde ayak ağrılarınız önlenmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri