Ayak sağlığınızı düzenli olarak takip edin: Ayaklarda parmak arası ve tırnaklarda oluşabilen çeşitli kabarcıklar ya da mantar enfeksiyonu gibi durumlar da koku oluşumunun nedeni olabilir. Bu durumu göz ardı etmemek için banyo sonrasında parmak arası, tırnak kenarları ve ayak tabanı kontrol edilmelidir.
Bakterilerin yanı sıra mantar enfeksiyonu da ayakta ağır bir kokunun oluşmasına neden olur. Kullanılan bazı ilaçlar, ergenlik veya hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler; obezite, stres ve hipertroidi gibi metabolik hastalıklar da vücudun daha fazla ter üretmesine yol açarak ayak kokusunu tetikler.
Özellikle sıkı ayakkabılar giyme, ayak hijyenine yeterince dikkat etmeme veya bakteri oluşumu gibi durumlar kokuya sebep olabilir. Ayak kokusuyla başa çıkmak için düzenli olarak ayakları uygun sabunla yıkamak, pamuklu çoraplar giymek önemlidir. Ayrıca, ayakkabıların dışarıda havalandırılması kokuyu azaltabilir.
Büyük çoğunlukla ayakta mantar hastalığına sebep olan mikroplar dermatofit cinsi mantarlar olduğu için ayak mantarı denince 'Tinea Pedis' akla gelir. Ayak mantarları sebep olduğu kaşıntı, yanma, ağrı, kötü koku ve deri döküntüleri gibi belirtilerle kişiyi rahatsız eder ve hekime yönlendirebilir.
Karbonat Kullanma: Karbonat doğal bir koku giderici olarak bilinir. Bir miktar karbonat terliğin içine dökülür ve bir gece boyunca bekletilir. Daha sonra karbonatı temizlenir. Bu yöntem, terliklerdeki kötü kokuyu azaltabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Hem ayak sağlığını korumak hem de kötü koku oluşumunu engellemek için pamuklu çoraplar tercih edilebilir. Ayrıca aynı çorabı tekrar kullanmamak gerekir. Ter oluşumunu önlemek için ayakkabı içerisinde anti bakteriyel özellikli sprey kullanılabilir. Ayak kokusu bebek pudrası kullanılarak da önlenebilir.
Ayakkabılarınızın içine damlatabileceğiniz birkaç damla portakal ya da limon yağı bu problemden kurtulmanızı sağlayabilir. Ayakkabı kokusu için ne yapılır sorusunun bir diğer cevabı da karbonat. Ayakkabılarınızın içine biraz karbonat serpin ve bir gece bekletin. Bu, ayakkabınızdaki nemi emerek kokuyu yok eder.
Ayak mantarı, başlangıçta cilt yüzeyinde kırmızı noktalara ve pullu görünüme neden olur. Bu durumu takiben, ayaklarda içi su dolu kesecikler meydana gelir. Son derece kaşıntılı olan kabarıklıklar, iltihaplı bir görünüme kavuşabilir. Ayak tabanında kepeklenme şeklinde döküntü ve kızarıklıklar olabilir.
Duyar duymaz herkesin yüzünü buruşturduğu 'ayak kokusu', özellikle sosyal ortamlarda insanı çok zorda bırakan bir soruna dönüşebilir. Ayak kokması öyle nadir rastlanan bir rahatsızlık falan değildir ama bazı kişiler diğerlerine göre, ayaklarının kokmasından daha çok şikayetçidir. Öte yandan, 'Herkesin ayağı kokar.
Ayak kremi kullanmak ya da ayaklara vazelin sürmek de ayak kokusunu büyük oranda önlemektedir. Eğer ayaklarınızda oluşmuş bir nasır varsa banyo yaptıktan sonra ayaklarınızı nasır taşı ile ovun.
3) Pudra. Bebek pudrası da karbonat gibi koku giderici özelliğe sahiptir. Yine geceden ayakkabılarınızın içine dökeceğiniz pudra sabaha kötü kokuların kaybolmasını sağlar.
Genellikle yıkama ile ayaklardaki nem miktarı ve mikroorganizma sayısı geçici olarak azalır. Daha sonra tekrar hem koku hem terleme hem mikroplar eski seviyesine ulaşır. Eğer koku çok ise ılık su içerisine biraz kolonya ya da ispirto koyarak ayakları bir kaç dakika banyo yaptırmak ayaklardaki kötü kokuları alacaktır.
1) Limon Suyu
Bu suyun içinde 20 dakika kadar ayaklarınızı bekletin. Limon ayaklarda oluşan bakterileri yok edip kokuyu ortadan kaldıracaktır. Antioksidan özelliği sayesinde ayaklarda oluşan hastalıkları da önleyerek sağlıklı ayaklara sahip olmanızı sağlayacaktır.
Sirke mantarı öldürür mü? Sirkenin kesin olarak mantarı öldürdüğü kanıtlanmamıştır. Ancak antimikrobiyal özellikli olduğu için tedavide kullanılabilir.
Oral antifungal ilaçlar, genellikle tırnak mantarı tedavisinde ilk tercihtir, çünkü enfeksiyonu hızlı şekilde temizler. Bu ilaçlar, tırnağın enfekte olan bölgesinin yavaşça değişmesini sağlar. Oral antifungal ilaçlar, tırnak mantarı tedavisinde genellikle 6 ila 12 hafta boyunca kullanılır.
Mantarın sebep olduğu enfeksiyonu ortadan kaldırmak için sirke ve ağız gargarasını uygun bir kapta karıştırın. Ardından bu karışımı bir pamuk yardımıyla etkilenen bölgeye uygulayın. Pamuğu bir bandaj yardımıyla bölgeye sarın ve yaklaşık 40 dakika bu şekilde bekleyin.
Tırnak mantarı tedavisi yöntemleri şunlardır: Oral mantar önleyici ilaç: Mantarları tedavi etmek için terbinafin (Lamisil®), itrakonazol (Sporanox®) ve flukonazol (Diflucan®) gibi reçeteli ilaçlar alırsınız. Dermatoloğunuzun yazdığı ilacı birkaç ay (veya daha uzun) süresince her gün almanız gerekmektedir.
Tırnak mantarı, tırnak ucunun hemen altında, sarı ya da beyaz bir nokta olarak başlayan yaygın bir durumdur. Hafif durumlarda, tırnak mantarları kişileri rahatsız etmeyip tedavi arama ihtiyacı doğurmayabilir. Buna karşın, bazı durumlarda tırnak mantarı ağrılı ve kalın tırnaklara neden olur.
LOCERYL®, tırnaklardaki mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. LOCERYL®, antifungaller (mantar önleyici) olarak bilinen ilaç grubuna ait amorolfin etken maddesini içermektedir. Tırnak enfeksiyonlarına neden olabilen çok çeşitli mantarları yok etmektedir.
Ayak terlemesi ve ayak kokusunu gideriyor
Bunu önlemek için pudra kullanabilirsiniz. Bir miktar pudrayı çorabınızın içerisine dökerek, teri emmesini sağlayabilirsiniz. Ayakkabı içinde oluşan kötü kokuyu da engelleyen pudrayı ayakkabınıza dökerek kullanın.
Ayakların içine sokulabileceği bir sıcaklığa kadar ısıtılan suyun içerisine sirke ilave edilir ve su soğuyana kadar ayaklar bu suda bekletilir. Zamanla mantarların yok olmaya başladığı görülecekir. Bunun yanında karbonat da mantar tedavisinde oldukça önemli bir yer kaplamaktadır.
Kabartma tozu ayaklarda ki teri almaktadır. Ayak kokusunun başlıca nedenlerinden biri de ayakların yoğun bir şekilde terlemesidir. Ayağın terlemesini engelleyen kabartma tozu yöntemini her hafta uygulayabilirsiniz. Böylece ayak kokusunu giderir ve önlersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri