BACAK VE AYAK KORUYUCULARI: Ayakkabı, çizme, bot, tozluk, dizlik gibi donanımlardır. Sıcaklığa, kaymaya, düşmeye, batmaya, ezilmeye ve elektrik çarpmalarına karşı koruma sağlarlar. SOLUNUM SİSTEMİ KORUYUCULARI: Toz maskeleri, gaz maskeleri, solunum cihazları bu grupta yer almaktadır.
Ayak ve Bacak Koruyucuları
Ayaklar da eller kadar fazla risk altında olan organlarımızdır. Ayak ve bacak koruyucu olarak her türlü iş ayakkabısı, ayak üst kısım koruyucuları, tozluk, dizlik, takılabilen iç tabanlık ve takılabilen çiviler kullanılmaktadır.
36.000 V AA (alternatif akım) veya 25.000 V DA (doğru akım)'a kadar olan tesislerde, gerilimli veya gerilimli bölümlere yakın yerlerdeki çalışmalar esnasında kullanılan ve çalışanların elektrik çarpmasına karşı korunmasını sağlayan, elektriksel olarak yalıtkan ayakkabı ve bot şeklinde kullanılan ayak giyecekleridir.
Elektrik iletkenliği bakımından 3 farklı özellikte ayak koruyucu mevcuttur. Bunlar elektrik yalıtımlı, iletken ve antistatiktir. Elektrik yalıtımlı ayak koruyucular, elektrik riskinin olduğu yerlerde ve çoğunlukla elektrikçiler tarafından kullanılan ayak koruyuculardır.
Bacak koruyucu ekipmanlar dizlik, tozluk ve benzeri KKD ekipmanlarıdır. Bu donanımlar da kişilerin çalışma esnasında birçok dış etmenden gelecek zararlara karşı korunmasını sağlamakla görevlidir.
İlgili 40 soru bulundu
Bu ayakkabılar aynı zamanda düşen cisimlere ve çıkıntılara karşı da bir derece koruma sağlar. Sıcaklığın aşırı olmaması koşulu ile tahta tabanlı ayakkabı sıcak zemin üzerinde çalışma için iyi bir koruyucudur (7,9) .
Soğuğa veya sıcağa karşı koruyan güvenlik ayakkabıları, eldivenler gibi koruyucu giysiler, endüstride kullanılan güvenlik gözlükleri, baretler, yüksekten düşmeyi önleyici emniyet kemerleri gibi koruyucu donanımlar kişisel koruyucu donanımlara (KKD) örnek olarak verilebilir.
Alçak gerilim tesislerinde (1000 Volt'un altı) yük altında çalışanların elektrik kaynaklı kazalardan korunması için kullanılan ayakkabılardır. Ayaklar vasıtasıyla vücut boyunca tehlikeli akımın geçmesini önleyerek, elektrik çarpmasına karşı korumaktadır.
1- Ayaklarınızı her gün su ve sabunla yıkayın; özellikle parmak aralarını özenle kurulayın. 2- Tırnakları düz ve kısa kesmeyin. Keskin kenarları yumuşatmak için tırnak törpüsü kullanın. 3- Eğer ayaklar kuru ise her gün losyonla masaj yapılabilir.
Şişmiş ve ödemli ayak bilekleri, ağrılı ayak bilekleri, bağ yaralanmaları ve bunun gibi benzer problemlerin tedavisinde rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca zayıf ayak bileklerini stabilize edebilir, dengeyi iyileştirebilir ve düşmeleri önlemeye yardımcı olabilmektedir.
İş Güvenliği ve Kişisel Koruyucu Donanım ( KKD )
KKD, çalışanları potansiyel tehlikelerden korumak için kullanılır. Örneğin, baş, göz, kulak, solunum yolu ve cilt gibi hassas bölgelerin korunması için uygun koruyucu başlıklar, gözlükler, kulaklık, solunum maskeleri ve eldivenler gibi donanımlar kullanılır.
Tüm kişisel koruyucu donanımlar; Tam koruma sağlamalıdır ve üzerlerinde mutlaka CE etiketi olmalıdır. Kullanılan Kişisel koruyucu Donanım bir tehlike kaynağı olmamalıdır. Kullanılan vücut kısımlarına ve yapılan işe tam uygunluk sağlamalıdır. Kullanımı, bakım ve temizliği kolay ve pratik olmalıdır.
Kayma direnci SRC iş güvenliği ayakkabılarında kayma standartlarına uygun olarak yapılan testlerde değerlerini karşılayan ürünler üzerinde SRC logosu ile işaretlenmiştir.
Ayak – Bacak Koruyucular: İş ayakkabıları, iş çizmesi, dizlik. Yüksekte Çalışma Ekipmanları: Emniyet kemerleri.
Koruyucu Ayakkabılar (Protective Footwear)
Emniyet Ayakkabıları gibi yapıldıkları malzemeye bağlı olarak Sınıf I ve Sınıf II şeklinde ikiye ayrılır. Ayrıca düşen obje ve ezilmelere karşı dayanımı olan burun koruyucularına sahiptir.
Ayak Hijyeni
Ayakların her gün yıkanması ve yıkandıktan sonra, özellikle parmak aralarının iyice kurulanması gerekir. Aksi taktirde nemli ortam mantar enfeksiyonlarının gelişmesine neden olur. Ayak tırnakları düzenli aralıklarla kesilmelidir. Tırnak batmasını önlemek için de düz kesilip yandan yuvarlatılması gerekir.
Gece yatmadan önce ayaklarınıza yoğun bir nemlendirici sürerek çorap giyebilir, ayakların nemlendiriciyi iyice emmesini sağlayabilirsiniz. Sıcak bir duştan sonra ayaklara peeling yapmak ve ayak maskesi uygulamak da ayakların yumuşak kalması için önemlidir. El ve ayak bakımında tırnakları da ihmal etmemeniz gerekir.
Karbonat, beyaz sirke, limon suyu da ayak banyo suyunuza katabileceğiniz, sert deriyi kolayca yumuşatan malzemelerdir. Ilık su ile ayaklarınızı 15-20 dakika dinlendirin ve pedikür için yumuşamasını sağlayın. Ayak banyosuna başlamadan önce tırnaklarınızda oje varsa, temizlemeyi unutmayın.
SRA : Seyreltilmiş sabun çözeltisi (sodyum lauril sülfat gibi) ile ıslatılmış bir seramik karo üzerinde test edilmiştir. SRB : Gliserol ile çelik üzerinde test edilmiştir. SRC : Yukardaki her iki koşulda da test edilmiştir.
Koruyucu, gıda, içecek, ilaç, boya, biyolojik numune, kozmetik, ahşap gibi ürünlere mikrobiyal büyüme veya istenmeyen kimyasal değişimlerle ayrışmasını önlenmesi amacıyla eklenen bir madde veya kimyasaldır. Genel olarak fiziksel ve kimyasal olmak üzere iki çeşitte uygulanır.
S1: Antistatik, şok emici topuk bölgesi, yağa dayanıklı taban. S1P: Antistatik, şok emici topuk bölgesi, yağa dayanıklı taban, çelik ara taban. S2: Antistatik, şok emici topuk bölgesi, yağa dayanıklı taban, suya dayanıklı. S3: Antistatik, şok emici topuk bölgesi, yağa dayanıklı taban, suya dayanıklı, çelik ara taban.
Baret, eldiven, ayakkabı, kulak tıkacı, cilt koruyucu krem, gözlük vb. Kimyasallara karşı koruyucu yarım yüz / tam yüz maskelerin filtreleri, lensi değiştirilebilir gözlüklerin lensleri vb.
Kişisel Koruyucu Donanım (KKD); Bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik tehlikesine karşı korunmak için kişilerce giyilmek veya taşınmak amacıyla tasarlanmış herhangi bir cihaz, alet veya malzemeyi ifade eder.
KORUYUCULAR. Tehlikeli işlerde çalışan işçilerin sağlıklarını ve güvenliklerini korumaları amacıyla koruyucu tedbirler almalıdırlar, bunlar bir takım koruyucu (eldiven, kask, maske, kulak tıkacı, toz maskesi, çelik eldiven vb. ) teknik ekipmanlardan oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri