Ayakkabı sıkması, ayakların ayakkabı içinde sıkışması veya sıkışma hissiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ayakkabı sıkması, ayakkabının yanlış boyutta olması, dar kesimi veya uygun olmayan malzemelerin kullanılması gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
Dar ayakkabı giymek, ayağın fiziksel boyutunu küçültmez. Ancak, dar ayakkabılar uzun süre giyildiğinde ayak yapısında deformasyonlara yol açabilir. Bu deformasyonlar, ayak sağlığını ve fonksiyonunu ciddi şekilde etkileyebilir.
Gazete kağıtlarını türü farketmeden tamamını sirke ile ıslatın, Eğer çok sirke kullandıysanız gazete kağıdını sıkarak fazlalıktan arındırın, Sirke ile ıslattığınız gazete kağıtlarını ayakkabının içine sıkıca yerleştirin, Ayakkabılarınızı bu şekilde 24 saat bekletin ve sonrasında kullanabilirsiniz.
Ayak sağlığı açısından uygun bir ayakkabı, ayak şekline, genişliğine ve kemer yapısına uyum sağlamalıdır. Ayakkabı, ayağı sıkmamalı ve aynı zamanda ayak hareketlerini kısıtlamamalıdır. Ayrıca, taban desteği sağlamalı ve yumuşak, esnek bir tabana sahip olmalıdır.
Ayakkabınızı genişletecek yöntemlerden biri de sıcak havadır. Yeni aldığınız ayakkabıyı giymeden önce sıcak buhara tutun ya da saç kurutma makinesi ile sıcak hava üfletin. Böylece ayakkabınız yumuşayacak ve ayağınıza daha kolay bir şekilde uyum gösterecektir.
İlgili 23 soru bulundu
Ayakkabı Giydikçe Açılır mı? Ayakkabılar deri, bez, kauçuk, plastik, kumaş gibi çeşitli materyallerden üretilir. Bazı materyallerde kullanıma bağlı olarak esnemeler görülür. Örneğin; bez spor ayakkabılar giyilmeye bağlı olarak esneyerek genişler.
Bir ayakkabının büyük olduğunu anlamak için ayakkabının ucunda ne kadar boşluk olduğuna bakılmalıdır. Ayakkabı içerisinde yer alan ayağın en uzun parmağı ile ayakkabının ucu arasında bir parmak genişliğinde boşluk olması gerekmektedir. Fazla oluşan boşluk ayakkabının kullanıcı için büyük olduğu anlamına gelmektedir.
Konfor: Ayakkabının rahat olması çok önemlidir. Ayakkabıyı denemek ve bir süre yürümek, genellikle ayakkabının konfor seviyesini anlamanın en iyi yoludur. Ayakkabının iç kısmı yumuşak olmalı ve ayağı sıkmamalıdır. Tabanın yeterli destek sağladığından ve ayak şekline uygun olduğundan emin olunmalıdır.
En uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır. Gün sonuna doğru ayaklarınız şişeceğinden, ayakkabı almak için en uygun zaman dilimi gün sonudur. Yüksek topuklu ayakkabılar kadar babetler de ayak sağlığınız için uygun değildir. İdeal topuk yüksekliği 3-4 cm olmalıdır.
Su torbalarını ayakkabılarınızın içerisine yerleştirin ve ayakkabılarınızı başka bir poşete koyarak buzdolabınıza kaldırın. Ayakkabınızı 4-5 saat buzdolabında beklettikten sonra çıkartın ve oda sıcaklığında bekletin. Ayakkabınızı denediğinizde artık ayağınıza uygun olduğunu göreceksiniz.
Hindistan cevizi yağı, badem yağı, vizon yağı veya vazelin kullanarak yapılan yumuşatma işlemleri başarılı sonuçlar vermektedir. Beyaz sabun ile ıslatılan sert deri ayakkabılar kuruduktan sonra silindiğinde yine yumuşuma etkisi göstermektedir.
Dar ayakkabı genişletme yöntemlerini kullanmadan önce özellikle büyük ayakkabı kalıplarını tercih etmeniz tavsiye edilir. Büyük kalıbı ayakkabınıza yerleştirerek bir - iki gün bekledikten sonra kalıbı çıkardığınızda ayakkabınız genişleyecektir.
Bir ayakkabı ayağı çok sıkıştırıyorsa hızla ciddi enfeksiyonlara dönüşebilen kabarcıklara veya yaralara neden olabilir. Şeker hastasıysanız, ayaklarınızı her gün basınç alanları, kızarıklık, su toplaması, yara, çizik ve tırnak sorunları açısından kontrol etmeyi unutmayın.
Küçük ayakkabılar kullanmak ayağın küçük kalmasına sebep olmaz. Bu tür hastalıklar yalnızca ayağın şeklini ve hastanın sağlığını etkiler.
Peki, ayakkabı ayağımıza neden vurur? Yeni üretilen, kalıptan yeni çıkmış ayakkabılar daha hiç giyilmediği için kişilerin ayaklarına alışma süresi boyunca ayağa vurabilir. Sert materyalden üretilen ayakkabılar deri üzerinde sürtündükçe ayağın o bölgesinde tahriş ve su toplama meydana getirir.
Ayakkabı seçerken öncelikle kendi numaranızı almalısınız. En uzun parmağınız ile ayakkabı burnu arasında yarım santimetre (0,5 cm) boşluk olmalıdır. Düz ve sert taban ayakkabı tercih etmemelisiniz.
Ayakkabıyı giydikten sonra ayağa kalkın ve ayağınıza yük verin. En uzun parmağınız ile ayakkabının ucunun içinin mesafesi 1-1,5 cm olmalıdır. Ayağınızın en geniş yeri ayakkabının en geniş yerine tam oturmalıdır. Ayakkabının üzerinde yazan numaraya göre ayakkabı seçmeyin.
Kullanıldıkça, deri zamanla yumuşar ve daha esnek bir hale gelir. Bu esneklik, gerçek derinin kalitesinin bir göstergesidir. Parmaklarınızla deriye bastırdığınızda, esnek ve elastik bir yapı sergilemesi beklenir. Basınç uygulandığında deri esner ve bırakıldığında yavaşça orijinal şekline geri döner.
Ayakkabıda topuğunuz en az parmaklarınız kadar rahat olmalıdır. Ayakkabının ucuyla en uzun parmağınız arasında 1cm boşluk olmalıdır. Ayakkabının içinde parmaklarınızı rahatça hareket ettirebilmelisiniz. Topuk ayakkabı içerisinde fazla oynuyorsa zamanla kayarak şekil bozukluğu veya ayakkabı vurmalarına neden olabilir.
Ayağın şekline uygun olmalı ve tam oturmalı: Daha küçük ayakkabı giymek ayaklarda su toplanması, nasırlar, kemiklerde şekil bozuklukları ve eklemlerde artritle sonuçlanabiliyor. Yeni ayakkabı alırken ayakların uzunluğu, genişliği ayakta ve mümkünse gün sonunda ölçülmeli.
Ayak ölçüsü belirlenirken ayaktaki en uzun parmak baz alınır. Uzun parmak, bazı kişilerde ayak baş parmağı, bazı kişilerde ise baş parmağın yanındaki parmak olur. Ayakkabı bu ölçülerden yarım santim daha uzun olmalıdır.
Vazelin ile ayakkabı genişletme yöntemini 2 şekilde uygulayabilirsiniz. Birincisi ayakkabının iç kısmına vazelin uygulamaktır. Vazelin sürüldükten sonra ayakkabının içerisien bolca bez sıkıştırılır. Ayakkabı istenen genişliğe gelene kadar uygulama tekrar edilir.
Ayakkabılarınızı düzgünce saklayarak buruşmasını veya deformasyonu önlerler. Koku ve Nemi Azaltma: Ağaç ayakkabı kalıpları, ayakkabı içinde oluşan kötü koku ve nemin azalmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda ayakkabıların içini kurutur. Daha Uzun Ömür: Ayakkabı kalıpları, ayakkabılarınızın ömrünü uzatır.
Bu sorunun en net yanıtı kalıbı var ve yanlış seçilmiş ayakkabılardır. Bir diğer yaygın sebep ise ayakkabının yeni satın alınmış olması ve henüz senin ayağının şeklini almamış olmasıdır. Ayakların uzun süre ayakkabı içinde ise ve yürüyor, sürekli hareket ediyorsan sürtünme sebebiyle de ayakkabı vurabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri