Tarım alanlarının %90'ını çay oluşturmaktadır. Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir.
Doğu Karadeniz Bölümünde kivi bah- çelerinin ve üretimin en fazla olduğu il Rize'dir. Rize'de 1990'dan sonra devlet teşvikiyle ilk kivi bahçeleri kurulmaya başlanmış- tır. 2014 yılında 3662 da alanda kivi tarımı yapılmakta olup, Rize bu alanda ülkemizde Yalova'dan sonra ikinci önemli il durumundadır.
Kumkuat, Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır. Kumkuat Çince`de altın portakal manasına gelir. Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir. Evlerde, balkonlarda yetiştirilen belki de tek meyve ağacı kumkuatdır.
Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, çayın Rize'nin en önemli gelir kaynağı hatta ilin tek ürünü konumunda olduğunu belirtti.
Daha çok mısır, fasulye ve patates yetiştirilir. Rize toprakları çok engebeli ve sürülmeye elverişli arâziler az olduğu için, kullanılan tarım araçları oldukça azdır. Meyvecilik çaydan sonra ikinci derecede bir gelir kaynağıdır. Armut, elma, fındık ve mandalina yetişir.
İlgili 45 soru bulundu
Daha önceki yıllarda da kivi ve stevia hasadı yapılan ÇAYKUR, bu kez tropikal bir meyve olan muz yetiştirdi. Ülkede Mersin ve Antalya gibi sıcak iklime sahip bölgelerde yetişen muzun Rize'de 2'inci yılında meyve verdiği dikkat çekti.
İzmir'in saat kulesi varsa ,Rize'nin simgesi ziraat cay bahçesidir. Yazın nemli Rize gecelerinden kaçış yeridir. Her ilin kalesine ziyaret edilir,Rize'ye geldiyseniz ilk uğrayıp görmeniz gereken yerdir.
Çay daha çok yağışın fazla olduğu bölgelerde yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise yıl içerisinde yağışın fazla olduğu bölge Doğu Karadeniz Bölgesidir. Çay Doğu Karadeniz Bölgesinde en çok Rize'de yetiştirilmektedir. Rize çay üretimi konusunda birinci sırada yer alır.
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir. Rize'nin sahil kesimlerinde chandler ve pikan cevizi çeşitlerini, yayla kesimlerinde ise chandler, fernor, fernette, kaman1, şebin, bilecik, pedro çeşitlerini dikebilirsiniz.
Karadeniz bölge mutfağı içinde özel bir yere sahip olan Rize, kendine özgü malzemeleri ve pişirme teknikleriyle tanınır. Açma Makarna Tatlısı ise hem yapımındaki maharet hem de lezzeti ile kentin en ünlü lezzetlerinin başında gelir.
Tarım alanlarının %90'ını çay oluşturmaktadır. Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir.
Rize çayı, Türk çayının yapımında kullanılan siyah çaydır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesindeki Rize ilinde üretimi yapılmaktadır. Ilıman iklimin görüldüğü Rize, verimli toprakları ve bol yağışlı iklimiyle çay üretimi için ideal bir şehirdir.
Pekala Rize'de de kahve yetiştirebiliriz. Genetik araştırmalarla kahve bitkisini iklime uyumlaştırmak mümkündür ama GDO'lu mısır kabusundan sonra böyle bir kahveyi kimse içmek istemez.. Sonuç olarak birçok yönden Rize ve çevresinde yetişebilecek gibi görünen kahve için ivedilikle bir deneme fidanlığı kurulmalıdır.
Rize toprakları çok engebeli ve sürülmeye elverişli arâziler az olduğu için, kullanılan tarım araçları oldukça azdır. Meyvecilik çaydan sonra ikinci derecede bir gelir kaynağıdır. Armut, elma, fındık ve mandalina yetişir. Rize'de yetiştirilen dağ pirinci sulamaya ihtiyaç göstermez.
Türkiye'de Portakalın En Çok Yetiştirildiği İller
Ayrıca Muğla, İzmir ve Aydın'da portakalın en çok yetiştiği iller arasındadır. Doğu Karadeniz'de ise Rize ilinde yetiştirilmektedir. Antalya (Finike), en kaliteli portakal olarak bilinen Washington portakalı üretiminde ilk sırada yer alır.
Seçenekler: 100 gr109,00 TL/kg. 200 gr89,50 TL/kg.
Çay yaygın olmak üzere Rize'de kısmen mısır üretimi de gerçekleştirilmesine rağmen bugüne kadar buğday ve yem bitkisi üretimi hiç gerçekleştirilmedi.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir.
Türkiye genelinde Rize denilince Lazlar'ın yaşadığı yer olarak düşünülür. Ancak Rize'de Türkler çoğunluğu teşkil eder. Hemşinliler de bir diğer grup olarak yaşarlar. Rize ili Karadeniz Bölgesi, Doğu Karadeniz bölümü sınırları içerisinde yer alır.
Rize denince akla başta Ayder Yaylası olmak üzere yaylaları, Kaçkar Dağları, yemyeşil doğası, buz gibi suları, masmavi denizi ve tabi ki adeta bir cennet olan Çamlıhemşin gelir. Bunların yanı sıra Rize'nin tarihi yerleri, yöresel lezzetleri ve antik kentleri de Rize'ye güzellik katıyor.
Antik Çağ yazılı kaynaklarında Rhizus (Ριζοῦς) olarak anılan Rize adının Yunanca "ριζα" (riza) isminden geldiği sanılmakta olup anlamı "Dağ Eteği"dir.
En soğuk ay olan Ocak ayının sıcaklık ortalaması 6.7 oC; en sıcak ay olan Temmuz ayının sıcaklık ortalaması ise 22.2 oC'dir. Ocak minimumunun -5.6 oC, Temmuz Maximumunun 32.5 oC olduğu Rize'de yıllık sıcaklık amplitüdü (salınımı) 25,8 oC'dir. Bu haliyle Rize, denizsel iklimlerin karakteristik özelliğini taşır.
Rize, güneyden kısa mesafede yükseltisi 3000 m'yi bulan Rize Dağları ile çevrelenmiştir. Rize gerisindeki oroğrafik yapı nedeniyle Karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütleleri bol yağış bırakmaktadır.
Bitki Örtüsü: Rize il topraklarının % 48'e yakını orman ve fundalıklarla kaplıdır. Ormanlar 2800 m yüksekliğe kadar bulunur. % 24'ü çayır ve mer'a, % 21'i ekili ve dikili alanlarla kaplıdır. Genel olarak Rize il toprakları çok çeşitli ve çok gür bir bitki örtüsüyle yemyeşildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri