Ayaklar terlediğinde salgılanan ve duyduğumuz o kokuya sebep olan izovalerik asit, peynirli cipslerin yapımında sıklıkla kullanılan sert peynirlerin koku profillerinde de oldukça yoğun miktarlarda bulunur. Tam da bu sebeple peynirli cips paketini açtığımız an burnumuza keskin bir şekilde ayak kokusu geldiğini duyarız.
Bakterilerin yanı sıra mantar enfeksiyonu da ayakta ağır bir kokunun oluşmasına neden olur. Kullanılan bazı ilaçlar, ergenlik veya hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler; obezite, stres ve hipertroidi gibi metabolik hastalıklar da vücudun daha fazla ter üretmesine yol açarak ayak kokusunu tetikler.
Özellikle sıkı ayakkabılar giyme, ayak hijyenine yeterince dikkat etmeme veya bakteri oluşumu gibi durumlar kokuya sebep olabilir. Ayak kokusuyla başa çıkmak için düzenli olarak ayakları uygun sabunla yıkamak, pamuklu çoraplar giymek önemlidir. Ayrıca, ayakkabıların dışarıda havalandırılması kokuyu azaltabilir.
Ölü deri hücrelerini parçalayarak hayatta kalan bu bakte- riler sindirim ürünü olarak S-metil tiyoester molekülleri sentezleyerek peynirimsi bir koku oluşmasına yol açıyor.
Ayak Kokusu Hastalık Belirtisi midir? Terbezlerinin yoğun çalışıyor olması ayakta koku yapabilir. Bu duruma sebep olan bazı rahatsızlıklar vardır. Bunlar; tiroid rahatsızlıkları, diyabet hastalığı ya da bir hastalığa bağlı olmadan gerçekleşen stres sıkıntı gibi nedenlerden de kaynaklanabilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Adaçayı, siyah çay, karbonat, sirke, lavanta yağı gibi doğal yöntemler kullanılarak kötü kokuya son verilebilir. Ayakları tuzlu su ile yıkamak da terlemenin etkilerini azaltabilir.
3) Pudra. Bebek pudrası da karbonat gibi koku giderici özelliğe sahiptir. Yine geceden ayakkabılarınızın içine dökeceğiniz pudra sabaha kötü kokuların kaybolmasını sağlar.
Ayak kremi kullanmak ya da ayaklara vazelin sürmek de ayak kokusunu büyük oranda önlemektedir. Eğer ayaklarınızda oluşmuş bir nasır varsa banyo yaptıktan sonra ayaklarınızı nasır taşı ile ovun.
Lavanta yağı, çay ağacı yağı ve okaliptüs yağından 10 damla olacak şekilde bir kovaya damlatın. Kovaya ılık suyu ekleyin ve karıştırın. 20 dakika kadar ayaklarınızı bu suda dinlendirin. Bu üç etkili yağ ayaklarınızda oluşan bakterileri temizleyerek kokuyu ortadan kaldırır.
Ayakkabılarınızın içine damlatabileceğiniz birkaç damla portakal ya da limon yağı bu problemden kurtulmanızı sağlayabilir. Ayakkabı kokusu için ne yapılır sorusunun bir diğer cevabı da karbonat. Ayakkabılarınızın içine biraz karbonat serpin ve bir gece bekletin. Bu, ayakkabınızdaki nemi emerek kokuyu yok eder.
Duyar duymaz herkesin yüzünü buruşturduğu 'ayak kokusu', özellikle sosyal ortamlarda insanı çok zorda bırakan bir soruna dönüşebilir. Ayak kokması öyle nadir rastlanan bir rahatsızlık falan değildir ama bazı kişiler diğerlerine göre, ayaklarının kokmasından daha çok şikayetçidir. Öte yandan, 'Herkesin ayağı kokar.
Çok terli ayakları kurutmaya yardımcı olması için duş veya banyodan sonra parmak aralarını tuvalet ispirtosu ile silin. Koku gidegiderici rme tabanlıklar ve ayak pudraları teri emmeye ve ayakkabıları temiz tutmaya yardımcı olabilir. Özellikle sıcak iklimlerde ayak sabunu veya deodorant kullanmayı düşünün.
Genellikle yıkama ile ayaklardaki nem miktarı ve mikroorganizma sayısı geçici olarak azalır. Daha sonra tekrar hem koku hem terleme hem mikroplar eski seviyesine ulaşır. Eğer koku çok ise ılık su içerisine biraz kolonya ya da ispirto koyarak ayakları bir kaç dakika banyo yaptırmak ayaklardaki kötü kokuları alacaktır.
Ayak terlemesi ve ayak kokusunu gideriyor
Bunu önlemek için pudra kullanabilirsiniz. Bir miktar pudrayı çorabınızın içerisine dökerek, teri emmesini sağlayabilirsiniz. Ayakkabı içinde oluşan kötü kokuyu da engelleyen pudrayı ayakkabınıza dökerek kullanın.
Ama kokunun asıl kaynağı Stafilokok bakterilerin ürettiği izovalerikasitti. Ayakta en yoğun olarak tabanda ve ayak parmaklarının kökünde bulunduklarından en çok bu bölgelerin kokması tesadüfi değildir.
Karbonat, sirke, limon, lavanta, sarı kantaron yağı gibi bitkisel yöntemler ile ayak kokusu giderilir. Su ile karbonatı karıştırarak ılık suda yıkamak ayak kokusunu gidermeye yardımcı olur.
Kabartma tozu ayaklarda ki teri almaktadır. Ayak kokusunun başlıca nedenlerinden biri de ayakların yoğun bir şekilde terlemesidir. Ayağın terlemesini engelleyen kabartma tozu yöntemini her hafta uygulayabilirsiniz. Böylece ayak kokusunu giderir ve önlersiniz.
Ayakkabı içi temizleme yönteminiz daha etkili olsun istiyorsanız ve kokan ayakkabı nasıl yıkanır merak ediyorsanız beyaz sirke, limon ve su karışımında beklettiğiniz ayakkabı içlerini sabunla ya da deterjanla iyice yıkayın. Böylece, ilk başta size keskin gelen sirke kokusunu da yok etmiş olacaksınız.
Mantar Taban Terlik Kokusu Nasıl Giderilir? Karbonat Kullanımı: Mantar tabanlı terliklerde karbonat ve su karışımı, kötü kokuları gidermek için kullanılabilir. Karbonatın koku emici özellikleri, terliklerin daha taze kokmasını sağlar. Hava Alması ve Kuruması: Mantar tabanlı terlikler, suyu emme eğiliminde olabilir.
Karbonatı yalnızca kötü kokuları gidermek için değil; kötü koku oluşmasını engellemek için de farklı yöntemlerle kullanabilirsiniz. Kötü kokan çamaşırlarınızın üzerine biraz karbonat serpin. 20 dakika kadar bekleyin. Daha sonra fırçalayarak karbonatı yedirin ve giysiyi temizleyin.
Travazol Krem
Ayak mantarı ilaçları içerisinde en etkili olanlardan biridir.
Ayaklarınızı temizledikten sonra ayaklarınıza biraz aloe vera jeli sürün. Aloe vera antibakteriyel özellikleri ile bilinir ve ayak kokusunu giderir.
Ayağınıza kına yakmak için cam bir kasenin içine limon suyu ile beraber kına karışımını koyabilirsiniz. Bunun için 1 yemek kaşığı kına ve 1 yarım limon suyunu karıştırın ve macun kıvamına gelene kadar devam edin. Bu karışımı parmak aralarına, tırnaklara ve ayağın altına sürerek 1 saat beklemeniz yeterli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri