Genel anestezi altında gerçekleştirilen badem ameliyatı sonrasında iyileşme süresi minimum 10 gündür. İyileşme süresi boyunca boğazdan katı, asitli, sert, alkollü ve sıcak gıdalar geçmemelidir. Bademcik ameliyatı iyileşme süreci boyunca bademciklerin alındığı bölgeyi tahriş etmeyecek besinler tüketilmesi önerilir.
Sabah yapılan operasyonlarda oğleden sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan 1 gun sonra normal gunluk yaşantıya dönülür.
Çocuklar ameliyattan sonra 3 gün evden çıkmayarak dinlenmelidir. Çocuğunuz ameliyattan 5-7 gün sonra okuluna dönebilecektir, ancak en az 10 gün süreyle programlı spor faaliyetlerinde bulunmamalıdır.
Erişkin hastalarda ameliyat sonrası boğaz ağrısı 7-14 güne dek uzayabilmektedir. Bademcik ameliyatı sonrası ağrıyı azaltmanın yolu ağrı kesici ilaç kullanmaktır.
Bademcik ameliyatları genellikle günübirlik cerrahi şeklinde yapılan ameliyatlardır, ameliyattan sonra bir süre hasta izlenerek aynı gün taburcu edilebilir. Bununla birlikte, hastanın durumuna ve doktorun tercihine göre ameliyattan sonra 1 veya daha fazla gece hastanede yatmak da gerekebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Bademcik ameliyatı sonrası ağrılı olabileceği için, özellikle çocuklarda bu dönem çok önemlidir. Alınan yerde açık bir yara oluştuğundan, iyileşmesi 7-10 gün, erişkinlerde 15 günü bulabilir. Önemli olan bu açık yaranın kanamasına sebep olmamaktır.
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı duymaz ve işlem cerrah tarafından da daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında ağız içerisine yerleştirilen bazı enstrümanlar ile bademcikler tamamen görünür hale getirilir.
Bu yüzden KBB doktorunuz badem ameliyatı olmanızı söylerse operasyondan kaçarak kendinizi riske atmamanızı öneririz. Her ameliyat gibi bademcik ameliyatı da önemli bir operasyondur. Genel anestezi altında gerçekleştirilen badem ameliyatı sonrasında iyileşme süresi minimum 10 gündür.
Ameliyat sonrası konuşmanın genizden gelmesi normaldir ve bu durum 3 hafta kadar sürebilir. Sesin oluşumunda genizdeki hava boşluğunun hacminin rolü vardır bu nedenle genizi dolduran adenoid dokusunun alınmasını takiben ses tonunda hafif bir değişiklik kalıcı olarak oluşabilir.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Çocuklara ve yetişkinlere bademcik ameliyatından sonra bir hafta katı ve sıcak yiyecekler verilmez. Genelde soğuk, ılık yiyecekler verilir. Bademciği alınan çocuklara ise dondurma gibi soğuk yiyecek ve içecekler önerilir.
Bademciklerin alınması ile iştah normal seviyesine gelmekte, bir miktar kilo artışı iştah artmasına bağlı olarak olabilmektedir.
Bademcik ameliyatı sonrası hastalar ilk yirmi dört saat içerisinde istirahat etmelidir. Ameliyat sonrası ilk on beş gün sert gıdalar ve gazlı içecekler ve alkollü içecekler tüketilmemelidir. Bu süre içerisinde ağır fiziksel aktivitelerden uzak durulması gerekir.
Bademcik ameliyatı sonrası çocuklarda bir hafta, erişkinlerde ise 10 – 14 gün süreyle boğaz ağrısı olur. Bu nedenle yumuşak, soğuk ve ılık gıda verilir. Ameliyat sonrası dönemde süt, dondurma, makarna, pilav, çorba, muz, patates püresi, muhallebi, sütlaç ve puding gibi yumuşak yiyecekler verilir.
Beşinci Gün : Ezilmiş köfte, yumuşak yiyecekler. NOT : Beş-altı gün boyunca kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmeyip soğuk veya oda sıcaklığında olacaktır. Not: Birlikte kulak zarı çizilmesi,tüp takılması ameliyatları olmuşsa bu kısımdaki diyete uyulacaktır.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı her mevsim yapılabilmektedir ancak yaz aylarında havaların çok sıcak olması nedeniyle çok tercih edilmemektedir. Ameliyat sonrası ağrı nedeniyle çocuğun sıcı alımı kısıtlanabilmektedir. Bu nedenle ilkbahar ve kış ayları ameliyat için daha doğru zamanlardır.
Ameliyat sonrasında hafif ateş görülebilir. Yeterli sıvı alınması ve ateş düşürücü ile genelde normale döner. Çok büyük bademcikleri olan çocuklarda ameliyat sonrasında seste geçici incelme olabilir. Okula giden çocuklarda 1 hafta veya 10 gün istirahat önerilir.
Genellikle ilk gün su, süt, meyve suyu, blenderdan geçirilmiş sulu sebze çorbaları gibi gıdalarla geçiştirilir. İkinci gün diyete patates püresi, büyük taneli makarna, muhallebi, sütlaç gibi yiyecekler eklenebilir, burada amaç kolay yutulabilmesi, boğazı çizip kanatmaması ve aynı zamanda yutkunurken ağrı vermemesidir.
Bademcik ameliyatı sonrasında bol sıvı içmek, püre ve benzeri yutulması kolay yiyecekler tüketmek gereklidir. Ameliyat sonrasında herhangi bir kilo alma durumu yaşanmamaktadır. Bademcik ameliyatının hormonal bir değişimle ilişkisi bulunmamaktadır.
Bademcik ameliyatı yaygın olarak genel anestezi altında yapıldığından, ameliyat sırasında birey işlemden haberdar olmayacak veya ağrı hissetmeyecektir.
Bademcik ameliyatı, yaygın bir cerrahi müdahaledir ve genellikle risk teşkil etmez. Bununla beraber her ameliyatta meydana gelebilecek bazı istenmeyen durumlar, az da olsa görülebilir. Bademcik ameliyatı sırası ve sonrası nadir durumlarda bazı komplikasyonlar gelişebilir.
Ağrı kesici ilaçlar 7-10 gün boyunca gerekli olabilir. Tonsillektomi veya adenoidektomiden sonra hastanın sesi değişebilir. Bu ses değişikliği geçicidir ve bir ila üç ay arasında sürebilir. Düşük ateş, ameliyattan birkaç gün sonra normaldir.
Hayır. Bu yanlış bir değerlendirmedir. Yeterli şekilde alınmamış bademciklerde kalıntıların büyümesi bazen bademciğin büyümesi olarak düşünülür. Yeterli alınan bademcik tekrar büyümez.
Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyat uygulanmaktadır. Solunumu engelleyen geniz et ve bademcikler yaş sınırı olmaksızın alınmaktadır. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle planlanan ameliyatların 4 yaşından sonra yapılması tercih edilir.
Bademcik ameliyatı zararlı değildir aksine bademciklerin büyük olması; yutma, beslenme ve konuşma problemleri oluşturabildiği için bu ameliyatın tercih edilmesi yararlı bir cerrahi müdahaledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri