Taraklı ayak yapısı kişide doğuştan gelen bir özelliktir. İnsan vücudunda pek çok organ ve kısımda kişiden kişiye göre farklılık görülebilir. Taraklı ayak sorunu olarak bilinen bu durum aslında ayak yapısının geniş olmasıdır. Taraklı ayak, ayakta bulunan tarak kemiğinin normalden daha büyük yapısıyla alakalıdır.
İleri düzey olmayan taraklı ayaklar için kemik düzeltici atel kullanımı uygun görülüyor. Baş parmağı saran atel, doktor önerisine göre gün boyu veya yalnızca gece kullanılıyor. Atele ek olarak ağrı kesici kullanımları önerilebiliyor. İleri düzey vakalarda tedavi yöntemi ise ameliyat oluyor.
Halluks Valgus yani taraklı ayaklara sahipseniz ortopedik ayakkabılar tercih edebilirsiniz. Bu ayakkabılar birçok ayak sorunu için üretilebildiğinden dolayı bu sizin için doğru bir tercih olacaktır. Ortopedik ayakkabılar, tabanları geniş, topuğa destek veren ve esnek yapıya sahip olurlar.
Taraklı ayaklar için babet seçerken, geniş ön kısmı ve rahat tabanı olan modeller tercih edilmelidir. Ayakkabının ayağı sıkmaması ve parmakların doğal hareketini kısıtlamaması önemlidir. Bu yüzden, ayak parmaklarının rahatça yayılmasına izin verecek genişlikte babetler seçmek idealdir.
37XN bedenin tarak genişliği ise 34 numara ile aynıdır. Geniş taraklı uygulamada ise 37W ayakkabı bedeni uzunluk olarak 37 bedenle aynı ancak tarak genişliği açısından 38,5 beden ile özdeştir. 37XW bedeni ise tarak genişliği olarak 40 numara ile aynıdır.
İlgili 19 soru bulundu
ayak yapısının taraklı olmasının en büyük sebebi kalıtsal etkenlerdir. ayağın tarak kısmının genişlemesinin bir diğer sebebi ise, küçük yaşlardan itibaren sürekli olarak geniş spor ayakkabı tarzında ayakkabıların giyilmesidir. ancak bu durum ayağın yapısını fazla değiştirmez.
teknik olarak hayır, sadece normal haline döner. çünkü kilolu halimizle ister istemez daha geniş bir alan kapladığımız için ayağımızın da ayakkabı içinde kapladığı alan değişmektedir. bu da kilo verdikten sonra ayak numaram küçüldü hissi yaratabilir. sonuç: küçülmez, yağ kaybı sayesinde (herkese tavsiye ederim.)
Taraklı ayak sorunu ayakta yer alan tarak kemiğinin normalin dışında gelişmesinden kaynaklanmaktadır. Bazen bu kemiğin ebatlarının normalden büyük olması, bazen de konumunun ayağın dışına doğru olması taraklı ayakların sebebi olarak gösterilmektedir.
Ayak kemiği çıkıntısında erken teşhisin önemi büyüktür. Bu nedenle geç kalmadan bir Ortopedi ve Travmatoloji doktoruna görünmenizde fayda vardır.
Ayakkabının ilk olarak sağ tekinin denenmesi gerekir. Çünkü sağ ayağımız diğer ayağımıza göre biraz daha büyük olabilir. Birçok insanın da bu şekildedir.
Taraklı ayaklar, genellikle yüksek ayak kavisi ve geniş ayak tabanıyla karakterizedir. Bu nedenle, rahatlık ve uyumlu bir destek sağlamak amacıyla geniş ön kısmı olan ve ayak kavisi desteği sunan ayakkabılar tercih edilmelidir.
Taraklı ayaklar için kaymaz ve destekleyici tabanlı botlar tercih edilmelidir. Şok emici özelliklere sahip kalın ve yastıklı bir taban, adımlar sırasında basınç ve sürtünmeyi azaltır. Aynı zamanda ayakkabı tabanın olabildiğince esnek olmasına dikkat edilmelidir.
Taraklı ayaklar için platform topuklu ayakkabılar tercih edilmelidir. Platformlar, ağırlığı daha fazla dağıtır ve daha dengeli bir yürüyüş sağlar. Ayakkabının ön kısmı da açık veya yuvarlak burunlu olmalıdır.
Geniş Ayaklı Kadınlar: Geniş ayaklara sahip kadınlar için geniş burunlu ve rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Bu modeller, ayakların sıkışmadan ve rahatsızlık hissetmeden gün boyu kullanılabilmesini sağlar.
Pozisyon olarak içe doğru dönük olan ayak tarak kemikleri yaşla beraber kendiliğinden düzelir. Eğer kemiksel bir içe dönüklük durumu var ise bu durum sadece ameliyat yolu ile düzeltilebilir. Diğer durumlarda içe basma kendiliğinden düzelmektedir.
Öncelikle eğer kronik bel ağrısı ya da bel fıtığı rahatsızlıklarından birine sahipseniz topuklu ayakkabı giymeniz kesinlikle önerilmez. Hem ayağınızı hem de duruşunuzu destekleyecek şekilde ortopedik tabanlı ayakkabılar tercih etmelisiniz.
Akromegali; el, ayak ve yüz kemikleri gibi vücudun uç noktalarının büyüdüğü nadir görülen ancak ciddi bir durumdur. Vücut yüksek seviyede büyüme hormonu ürettiğinde ortaya çıkar. Akromegali herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir, ancak genellikle orta yaşta teşhis edilir.
Ayaklarda ve ayak bileklerinde hissedilen ağrılar için başvurulan uzman hekim ortopedi uzmanıdır. Ortopedi hekimleri, ayak kemiklerinden kaynaklanan ağrı sorunlarını tedavi edebilirler. Özellikle ağrının kaynağı çarpma, darbe ve benzeri travmalar ise, bu sorunlarda ortopedi uzmanlarına başvurulabilir.
Ebeveynlerin, ayak gelişiminin daha hızlı olduğu ilk 5 yaşta endişelenmemeli ancak sert ya da esnek düztaban teşhisi için mutlaka bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına danışmalıdırlar.
Taraklı ayaklara sahip olanlar burun kısmına doğru geniş bir yapısı bulunan ayakkabı modellerini kullanabilir. Nasır sorunu yaşıyorsanız, yastıklama sistemi gelişmiş ve yumuşak taban yapısına sahip olan modelleri tercih edebilirsiniz.
AYAK TARAK KEMİKLERİ (Ossa metatarsalia)
Ayak tarak kemikleri 5 adettir. Başparmaktan küçük parmağa doğru 1'den 5'e kadar numaralanır (MT 1-MT 5). Bu kemiklerin her biri küçük birer uzun kemiktirler ve herbirinin bir gövdesi ile iki ucu vardır. Bunlar üstte ayak tarak kemikleriyle, altta ayak parmaklarıyla eklem yapar.
Taraklı ayak, ayak kemiğini oluşturan tarak kemiğinin normale göre daha geniş olması durumudur. Taraklı ayaklar, kadın veya erkek fark etmeksizin herkeste görülebilir. Ayakta bulunan tarak kemiği normalden daha büyük veya genişse taraklı ayak durumu mevcuttur.
Kemik gelişimi 15 yaşına kadar tamamlanan ayak ölçülerinin erkeklerde sabit kaldığı ancak bazı kadınlarda 2 numara daha büyüyebildiği belirtildi.
evet küçülür. ama en az 10 kg verirseniz en fazla 1 numara küçülür(44den 43e gibi) öyle 2-3 numara küçülme beklemeyin ..
Ayak Şekil Bozuklukları Nedenleri
Yüksek topuklu ayakkabılar, ayakların ön bölümlerinin çok daha fazla ağırlık taşımasına neden olur. Sivri burunlu ayakkabılar ise ayak parmaklarının sıkışarak parmakların rahat hareket etmesini engelliyor ve üst üste binmesine yol açarak, şekil bozukluğunu su yüzüne çıkarıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri