Ayak uyuşması; sinir hasarı, kan dolaşımındaki bozukluklar, enfeksiyonlar, travmalar veya alınan darbeler sonucu her iki ayakta da meydana gelebilen hissizlik olarak ifade edilir. Sayılan nedenlerin dışında enflamasyon ve tümör olarak da yaşanabilen ayak uyuşması, bacak uyuşması yaşanmasına da sebebiyet verebilir.
Bacak uyuşması genellikle; bir bölgeye kan akışının düzgün sağlanamamasından ya da sinir hasarlarından kaynaklanır. Birçok nedeni olabilir. Enfeksiyon, iltihaplanma, travma ya da başka bir nedenden kaynaklanabilir. Uyuşma tek taraflı ya da her iki bacakta olabilir.
Şeker hastalığı, bazı enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, kanserler, kullanılan bazı ilaçlar bu nedenlerden bir kısmıdır. Başka bir neden olmaksızın sinir sisteminin kendisine bağışıklık sistemimizin saldırısı ile ortaya çıkan polinöropatiler de vardır.
Kan akışını zayıflatan aşırı soğuğa maruz kalma, periferik arter hastalığı, arter ve damar düğümlenmesi ve derin damar trombozu bacak uyuşmasına neden olan diğer etmenlerdir. Osteoporoz, bel fıtığı, kan akışını bozacak oturuş pozisyonu, dejeneratif disk hastalığı kalça yaralanmaları da bacaklarda uyuşmaya yol açabilir.
Ellerde karıncalanma ve ayaklarda karıncalanma ile birlikte ağrı, uyuşma veya başka his kayıpları oluyorsa, karıncalanmaya kuvvet kaybı da eşlik ediyorsa hemen bir nöroloji uzmanına başvurmak gerekiyor.
İlgili 45 soru bulundu
Bacakta Uyuşma ile His Kaybı
Bacakta uyuşma tek ya da çift taraflı olabilir. Uyuşma ile birlikte yaşanan his kaybı, omurga kırıkları, bel fıtığı, damar sertliği gibi rahatsızlıkları işaret edebilir. Bunlara ek olarak uyuşan bölge de ağrı da görülebilir.
El, Ayak Uyuşukluğuna neden olabilecek durumlar şunlardır:
Karpal Tünel Sendromu. Siyatik Sinir Problemleri. Fıtık Omurga Diski. Travmatik boyun ya da sırt yaralanması
Ayak uyuşması; sinir hasarı, kan dolaşımındaki bozukluklar, enfeksiyonlar, travmalar veya alınan darbeler sonucu her iki ayakta da meydana gelebilen hissizlik olarak ifade edilir. Sayılan nedenlerin dışında enflamasyon ve tümör olarak da yaşanabilen ayak uyuşması, bacak uyuşması yaşanmasına da sebebiyet verebilir.
Sinir sistemi ve kas iskelet sisteminin haricinde yaşlanma, yetersiz egzersiz, kronik hastalıklar, uyku düzensizliği, kötü beslenme, vitamin ve mineral eksiklikleri, hareketsiz yaşam gibi etkenler de bacaklarda güçsüzlüğe sebep olabilir.
Sinir lifleri daha sonra her ay hastanın yaşına ve diğer faktörlere bağlı olarak boş sinir tüplerinde 2,5 cm'ye kadar bir uzama gösterir. Bu da, elde parmak uçlarının 27-30 cm üstünde bir sinir hasarı olması durumunda, parmak uçlarının his kaybının giderilmesinin bir yıl kadar sürebileceği anlamına gelmektedir.
Morton Nöroma, ayak parmaklarının his duyusunu sağlayan sinirlerin ayak tarak kemikleri ile ayak parmaklarının eklem yaptığı düzeyde sıkışması sonucu oluşur. Birbirine komşu iki tarak kemiğini bağlayan bağın zamanla sinire bası yapması sonucunda ortaya çıkan bir çeşit tuzak nöropatik yani sinir sıkışmasıdır.
Diyabetik Nöropati
Hastalar genelde çorap veya eldiven giymiş gibiyim diye kendilerini ifade ettikleri için bu duyu kusuru tıp kitaplarında eldiven-çorap tarzı duyu kusuru olarak adlandırılır. Zaman içinde bu belirtiler tüm vücuda yayılabilir.
Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. E vitamini eksikliği kaslarda zamanla zayıflamaya yol açabilmektedir. Kas kütlesi kaybı, kas güçsüzlüğü ve buna bağlı denge problemleri ile karşı karşıya kalınabilmektedir.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
MS'de yorgunluk, halsizlik, uyuşmalar gibi şikayetler gün içerisinde aralıklarla olabileceği gibi günlerce, haftalarca da sürebilmektedir. Atak döneminde olan şikayetlerin en az 24 saat sürdüğü bilinmektedir.
Topsakal, "Eğer yürürken diz ya da kalçanız boşalıyorsa, ayak bileğiniz sık sık dönüp burkuluyorsa, ayakkabınız ağır geliyorsa, ayağınız yere takılıyorsa ve sık sık düşüyorsanız bacağınızda güç kaybı var demektir. Bu durumda hemen beyin omurilik ve sinir cerrahına başvurulması gerekir." dedi. Doç. Dr.
HBS tedavi edilmezse ne olur? Huzursuz bacak sendromunun tedavi edilmemesi, hastanın yaşam kalitesinin azalmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda uyku kalitesi üzerinde de etkilidir. Bu durum ise kişinin gün içerisindeki aktivitelerinde uyuklamasına yol açabilmektedir.
Fizik tedavi ve düzenli egzersiz kasları güçlendirir
Kas kuvvetinin korunması veya kuvvet kaybının geciktirilmesi için egzersizler düzenli yapılmalıdır. Fizik tedavi programı kaslarda meydana gelebilecek kısalıkları ve eklemlerdeki bozulmaları ve solunum problemlerini de önlemektedir.
Bacaklarda uyuşma şikayeti oldukça sık karşılaşılan bir şikayet olup nörolojik hasar veya duyusal bozukluklar gibi birçok farklı durum sonucunda meydana gelebilir. Bazı uyuşma vakaları ise inme gibi acil tıbbi müdahale gerektiren durumların habercisi olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Ayak Altı Yanması Hangi Hastalığın Belirtisidir? Ayak altı yanması, çeşitli sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir. Bu sorunlar arasında diyabet, periferik nöropati, tiroit hastalıkları, sirkülasyon bozuklukları ve mantar enfeksiyonları yer alır.
B12 vitamini eksikliği ellerde veya ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir. B12 eksikliğinde oluşan 'Karıncalanma' vitaminin sinir sisteminde çok önemli bir rol oynaması ve yokluğunun insanların sinir iletim problemleri veya sinir hasarı geliştirmesine neden olmasından kaynaklanır.
Anksiyete ile ilgili uyuşukluk ve karıncalanma hissi birçok şekilde yaşanabilir. Kimilerine göre, vücudun bir kısmı "uykuya daldığında" hissedilen iğne batması gibi gelebilir. Ayrıca vücudunuzun bir bölümünde his kaybı gibi de hissedilebilir.
Karıncalanma nedenleri arasında en sık karşılaşılan nörolojik problemler diyabetik nöropati, alkol bağımlılığı, beyin tümörleri, multipl skleroz (MS) hastalığı, ensefalit, transvers miyelit ve inme şeklinde sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri