İlk olarak, dış ortam havasının üzerinden rahatça dolaşabileceği bir yere yerleştirilmelidir. Eğer klima, genellikle ısıtma amaçlı kullanılacaksa dış üniteyi güneye takmak en uygun seçenektir. Klima, genellikle soğutma amaçlı kullanılacaksa dış ünitenin kuzeye yerleştirilmesi en iyi verimi sağlayacaktır.
Hava sirkülasyonu optimum sağlanırken, aynı zamanda klimanın doğrudan üflediği yerde uçuşacak cisimlerin (çalışma masasının üzeri, perdeler, alev vb.) olmamasına dikkat edilmelidir. İç ünitenin montaj yeri, yanıcı gazlara yakın olmamalı ve mutfak cihazlarının bulunduğu yağlı ortamların üzerine yerleştirilmemelidir.
Montajın en önemli hususları arasında en baş sırada olan konu ise kolonlar. Klima montajı yapılırken binanın taşıyıcı kolonlarına temas edilmemeli, bu kolonlar üzerinde kesinlikle çalışılmamalı.
Bir odada yalnızca bir klima kullanılmalıdır. Diğer klimayı ancak farklı bir odanız için kullanabilirsiniz. Tabi kullanacağınız odanın da klima montajına uygun olması önemlidir. Hangi odanız için klima düşünüyorsanız kapasite açısından ona göre seçim yapmanız gerekmektedir.
Salon tipi klima dış ünite ve iç üniteden oluşur. İç ünite kullanmak istenilen bölgeye, dış ünite ise atmosfere doğru monte edilir. Kapalı balkon klima dış ünite çokça tercih edilen bir seçenektir.
İlgili 42 soru bulundu
Tıpkı bir buzdolabı gibi dikey ve ayaklı bir görünüme sahip olan salon tipi klimalar, etki alanı itibarıyla daha çok büyük alanlarda tercih ediliyor. Ofis, hastane, mağaza, alışveriş merkezi, restoran, sinema, toplantı salonu, okul, eczane salon tipi klima modellerinin yaygın olarak tercih edildiği yerler.
Yüksek havalandırma ve soğutma performanslarıyla, güçlü motorlarıyla ve etkileyici BTU'larıyla ortamlarda serin rüzgarlar estiren salon tipi klima modelleri genellikle çok büyük mekanlarda tercih edilirler. Salon tipi klima evde kullanılır mı diye soranlara maalesef bu kötü haberi vermeliyiz.
Salon Tipi Klima
Ortamı kısa sürede soğutur ve açılan kapılar nedeniyle oluşan hava sirkülasyonuna rağmen mekanın serinliğini sabit tutar.
Evet Tek bir klima ile bütün evi iklimlendirebilmeniz mümkün olsa da bunun belli başlı koşulları ve limitleri olduğu, aynı zamanda klimanın erken yaşlanıp, elektrik faturanızın da yüksek olacağını unutmamanız gerekir. Büyük evlerde farklı konumlarda UYGUN yerleştirilmiş iki klima bu konuda daha başarılı olur.
Klimadan gelen havanın kişilerin yüzüne direkt temas edebilecek bölgelerde montaj çalışması yapılmamalıdır. İç ünitenin asılacağı yer ağırlık çekebilecek bir yapıda olmalıdır. Yanıcı gazların etki alanından uzak olunmalıdır. Güneş ışığına maruz kalınabilecek durumlardan kaçınılmalıdır.
Dış ünitesi olmayan klimalar, literatürde monoblok klimalar olarak da isimlendirilir. Dış ünitesi olmayan klima, iç ve dış olmak üzere iki ünitesi bulunan piyasadaki diğer klima modellerine göre tek bir üniteden oluşur, o da aslında cihazın iç ünitesidir.
Klima duvara monte edilecekse döşemeden minimum 2.5m ya da daha fazla yükseklikte konumlandırılmalıdır. İklimlendirme cihazınızı TV, radyo, müzik aletlerinden en az 1m uzağa yerleştirin. Eğer üniteler 1 metreden daha yakın bir yere monte edilmişse, klimanın oluşturacağı ses bu cihazların olumsuz etkileyecektir.
Klimanın iç ünitesi genellikle pencere yakınında olan duvarlara kurulur. Dış üniteli klima tipi için durum biraz farklıdır. İç ünite ve dış ünite mümkün olduğunca yakın monte edilmelidir. Dış ünite atmosferle kolayca temas edebilecek bir yere kurulmalıdır.
Hem soğutma hem ısıtma işlevine sahip dört mevsim bir klima kullanarak ısınmak mümkündür. Bu tür ısıtma sistemlerinin birçok avantajı vardır. Klimanız ters çevrilebilir olmasa bile, kış aylarında yine de biraz kullanabilirsiniz.
Klima kriterleri
Şayet yer ayrılmamışsa binanın yönetim planında herhangi bir yasaklama olup olmadığına bakılıyor. Eğer yasaklama yoksa, ortak ve bağımsız alanlara zarar vermemek kaydıyla binanın balkonuna veya pencere kenarlarına bina dışı klima konulmasına müsaade ediliyor.
Yani sıcak bir günde 4 saat çalışan bir klima 2 liralık elektrik tüketmektedir. Bir evde ortalama olarak 6 ila 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 3 ila 8 lira arasında olacaktır. Yazın sıcak günlerinde kullanılan klima ortalama 110 ila 140 lira arasında elektrik yakmış olacaktır.
Metrekareye göre BTU hesabı için öncelikle klimayı konumlandıracağınız alanın metrekare ölçümünü yapın. Ardından bulduğunuz metrekareyi 2,2'ye bölün ve 1000 ile çarpın. Bu hesap ile klimayı konumlandıracağınız odaya kaç BTU bir klima uygun, öğrenmiş olursunuz.
25 (Soğutulacak alanın metrekaresi) x 423 (Ege Bölgesi'nin katsayısı) = 10,575 BTU / h. 10,575 + 2400 = 12,975 BTU / h Bu hesaba göre Ege'de 4 kişinin klimayı kullanacağı 25 metrekarelik bir alan için 12,975 BTU / h kapasiteli bir klima yeterli performans gösterecektir.
Klima fan ayarı yüksek ise ve iç ünitedeki nem miktarı fazlaysa buzlanma durumuyla karşılaşabilirsiniz. Bu durumu önlemek için fan ayar hızını düşük tutmaya dikkat edin. Klimanızın kumanda modeli kapaklı ise; kumandanın sağ üst köşesindeki açma/kapama düğmesine basın.
Klima Ne Kadar Sürede Soğutur? Klima çalıştıktan sonra yaklaşık 10 – 15 dakika içerisinde ortam soğumaktadır.
En az elektrik harcayan klimalar A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflara ayrılan klimalardır. R410A gaz ile çalışarak çevreye daha az zarar vermektedirler. 1 birim harcayarak 3 birimlik enerji veren A sınıfı klimalar, elektrik sarfiyatını minimuma indirirler.
Salon tipi klima, homojen hava dağılımını güçlü fan sistemleri sayesinde sağlama özelliğine sahiptir. Genel anlam da ek ısıtıcı takviyesi vardır. Bu nedenle ısı pompası daha düşük ortam sıcaklığında bile ısıtma sistemini destekler. Klimanın sorunsuz sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
Evet, Klima A+++ yüksek enerji verimliliği sayesinde enerji tasarrufu sağlar ve elektrik faturalarınızı düşürür. Klima A+++ modelleri pahalı mı? Klima A+++ modelleri genellikle diğer modellere göre biraz daha yüksek fiyatlı olabilir, ancak uzun vadede enerji tasarrufu sağladıkları için maliyeti karşılarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri