Gangliyon kistleri, sıklıkla el veya ayak bileği gibi uzuvların eklem bölgelerinde görülen, kanserleşme gibi kötü huylu gidişat göstermeyen, içi sıvı dolu kitlesel lezyonları ifade eder. Kistler genellikle bahsedilen anatomik bölgede kas tendonlarından veya eklem dokusundan kaynaklanır.
Tedavi edilmedikleri takdirde gelişip yayılan tümör, kemiğin yapısına ve çevre dokulara zarar verip hayati tehlike oluşturabilmektedir. Bu nedenle kemik tümörü şüphesi taşıyan kişilerin, Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne başvurmaları tavsiye edilmektedir.
Genellikle derinin altında keratin birikmesinden kaynaklanırlar. Enfekte olduklarında şişer ve ağrı yaparlar. İyi huylu kistlerdir fakat yüzde oluşumları estetik görüntü olarak hastalarımızı rahatsız edebilir. Kapsülleri ile birlikte uzman bir doktor tarafından cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir.
Kemik tümörlerinin en yaygın iki belirtisi tümörden etkilen kemiklerde; ağrı ve şişlik ile yine tümörden etkilenen kemiklerde kırık oluşumudur. Kemikte ağrı ve şişlik: Genelde kemik tümörü olan hastalar önceleri aktivite ile başlayan ama zamanla istirahatte de ortaya çıkabilen ağrı ile hekime başvururlar.
Ganglion kistleri, en sık bilek ya da ellerin tendonları veya eklemleri boyunca gelişen ve kanserli olmayan şişliklere verilen isimdir. Ganglion kisti ayak bileklerinde ve ayaklarda da meydana gelebilir. Ganglion kistleri tipik olarak yuvarlak yada oval bir formdadır.
İlgili 26 soru bulundu
Cildin altında büyüyen kistler, genellikle iyi huyludur ve tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ancak oluşan kist çeşitli komplikasyonların bir sonucu olarak ortaya çıkarsa tedavi gerekliliği oluşabilir. Küçük şekilde görülebildiği gibi zaman içerisinde büyüyerek vücut yapısını tehdit edebilir.
El ve ayak bileğinin üst kısmındaki ganglion kisti görünümü. Ganglion kisti belirli bir büyüklüğe ulaştığında çevre dokulara baskı yaparak bu bölgede ağrıya sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra çevre dokuya bası yaparak komşu bölgelerde de ağrı oluşturabilmektedir.
Ayak bileği travmaları gibi durumlarda çekilen filmlerde, tümörler tesadüfen de karşımıza çıkabilir. Bu durumlarda özellikle kötü huylu kemik ve yumuşak doku tümörlerinin olma olasılığı yüksektir ve vakit kaybedilmeden Ortopedi ve Travmatoloji Merkezi 'mizden randevu alıp, muayene olunmalıdır.
İyi huylu kemik tümörü, daha çok çocuklarda ve ergenlik dönemindeki kişilerde görülebilen bir tümör türüdür. İyi huylu kemik tümörünün yetişkinlerde neredeyse hiç görülmemektedir. Basit kemik tümörü olarak da adlandırılabilen iyi huylu kemik tümörü genellikle kol kemiği ve uyluk kemiği üzerinde meydana gelmektedir.
Kemik kanserinin en yaygın semptomu, tümörün yayılması veya bir tümör tarafından zayıflatılan kemiğin kırılmasının neden olduğu ağrıdır. Ayrıca kemikte sertlik ve hassasiyet hissedilebilir. Bazen yorgunluk, ateş, şişlik ve tökezleme gibi başka belirtiler de olabilir, ancak bunlara başka koşullar da neden olabilir.
Tümör (ur; neoplasm; tumor) tanımı önceleri vücuttaki herhangi bir şişlik ya da kitle için kullanılırdı (yangıda, ödem ve şişlik nedeniyle oluşan doku büyümesi için bile “tumor” nitelemesi yapılmıştı). Sonraları hücrelerin kuralsız ve sınırsız çoğalmaları nedeniyle oluşan kitleler için kullanılmaya başlandı.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
Memede kitle, solid yani katı içinde doku olan yapıların tümüne verilen genel isimdir. Meme kitleleri iyi huylu olabilecekleri gibi, kötü huylu yani kanser de olabilirler. Meme kistleri ise, içinde sıvı içeren, büyük çoğunluğu iyi huylu oluşumlardır. Kistler içleri sıvı dolu keseciklerdir.
Çoğunlukla bacaklarda ve kollardaki kemiklerde ortaya çıkan kemik kanseri, bacakta uyluk kemiğinin bir bölümünde, dize yakın alt bacak kemiğinde ya da kolun omza yakın olan bölümünde sıklıkla görülür. Nadiren de olsa kalça kemiği (pelvis), omuz ya da çene gibi farklı kemiklerde de kemik kanserine rastlanır.
Parmaklar: Glomus tümörleri en sık parmaklarda bulunur, özellikle tırnak yataklarında. Bu tür tümörler, parmak uçlarında şiddetli ağrıya ve hassasiyete neden olabilir. Ayak: Ayak parmaklarında veya ayak tabanında da glomus tümörleri görülebilir.
İyi huylu beyin tümörleri normal hücrelerdeki bölünme ve büyüme aşamalarını izlemeyip, kontrolsüzce çoğalan bir hücre topluluğuna dönüşürler. Çoğu iyi huylu beyin tümörü CT veya MRI gibi beyin taramaları ile tespit edilebilir.
Anevrizmal kemik kisti, iyi huylu (selim) kemik tümörlerinden biri olup tekrarlama riski yüksek olan, kemik içinde görülen kemiği incelten bir tümördür. Birçok tümörde olduğu gibi anevrizmal kemik kistinin de neden, nasıl ve niçin olduğu bilinmemektedir.
Kanserli olmayan: İyi huylu tümörler kanserli değildir ve nadiren hayatı tehdit eder. Lokalizedirler, yani tipik olarak yakındaki dokuları etkilemezler veya vücudun diğer bölgelerine yayılmazlar. Birçok kanserli olmayan tümörün tedaviye ihtiyacı yoktur.
İyi Huylu Kemik Tümörleri ve Kistleri İçin Klinik Tespitler
Şişlik ve ağrı şikayeti ile başvurulur. Nadiren kırık gelişmesi sonrası tanı konur. Bir kısmı tesadüfen saptanır. Genellikle sınırlı büyüme kapasitesine sahiptir.
Geçmeyen ağrı gibi, oluşan şişlikler de kemik tümörü ihtimalini akla getirmelidir. Ağrılı bölgede şişlik veya sertlik, iyi ya da kötü huylu olsun kemik tümöründe sık görülen belirtilerdendir.
Kitle vücutta normalde bulunmayan şişlik veya yumru olarak tanımlanabilir. Vücutta her şişlik tümör anlamına gelmez. Herhangi bir kaza ya da travma sonrası da hematom dediğimiz cilt altına kanamalar olabilir, bunlar o bölgede bir şişlik oluşturabilir ve bu zamanla geçer.
İyi huylu tümörlerde duruma bağlı olarak tedavisiz izlem gerçekleştirilebilmektedir. Eğer boyutunda artış görülmemekteyse ve bir sorun oluşturmamaktaysa sadece tümörün takibi yeterli olabilmektedir. Kötü huylu tümör durumunda ise kemoterapi veya radyoterapi uygulanabilmektedir.
Bir ganglion kistinin büyümeye başlamasına neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Bazı teoriler, bir eklemi yaralayan bir durumun ardından dokunun dışarı sızmasına veya dışarıya çıkmasına neden olan bir kistin gelişebileceğini belirtmektedir.
Ganglion kisti içinden kist sıvısının iğne ile çekilmesi de bir tedavi yöntemidir. Fakat enjektör ile sıvı çekildikten sonra ganglion kistinin tekrarlama olasılığı yüksektir. Ganglion kistinin en yüksek başarı ile tedavisi ganglion kistinin ameliyat ile alınmasıdır.
Bazen yumurtalıklarda içi su dolu zararsız kesecikler oluşabilir. Çoğu durumda bu kesecikler hiç belirti vermeyebilir, bazı durumlarda ise ağrı yapabilir. Her kadında hayatında en az bir kez bu tür bir kist oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri