Ankara'nın Ayaş ilçesinde yetiştirilen ince kabuklu ve bol sulu ata tohumundan üretilen domatesler, Türkiye'nin dört bir yanından ilgi görüyor. Kış hazırlığının vazgeçilmezi olan Ayaş domatesleri, yaz mevsiminin sonlarına doğru olgunlaşıp pazar tezgahlarında yerini alıyor.
Buna göre, gerçek Ayaş domatesini anlamak için öncelikle rengine bakmak gerek. Gerçek Ayaş domatesi tam kırmızı değildir, yani öyle kıpkırmızı bir domates görürseniz ve üzerine Ayaş domatesi olduğu yazıyorsa bir kez daha düşünmekte fayda var. Şunu da unutmamak gerekir. Ayaş domatesi Osmanlı pembesi rengindedir.
9. Ayaş domatesi ülkemizin nitemetlerinden.
En lezzetli domates olarak biliniyor.
ankara civarında ve genelde ağustos civarında sadece 1 bilemedin 1.5 ay bulunan domates.. ekstra lezzetlidir ve bi miktarı yemekte çorbada kullanmak için buzluğa atılıp saklanmalıdır..
Başer, Ayaş Domatesi diye satılan domateslerin hibrit tohumla üretilen domatesler olduğunu belirterek, ilçe sakinlerini tohumuna sahip çıkmaya davet etti.
İlgili 15 soru bulundu
AYAŞ DOMATES FİDELERİNDE KOLTUK DALLARINI ALMAK GİBİ BİR UYGULAMA YAPILMAMALIDIR ÇÜNKİ BU FİDELER OTURAK VEYA BODUR DENEN FİDELERDİR,DAL NE KADAR BÜYÜRSE ÜRÜN ADEDİ VE MEYVE BÜYÜKLÜĞÜ O KADAR VERİMLİ OLUR.
Daha açık anlatmak gerekirse; beyaz renkli bir insan ile zenci bir insandan doğan çocuk melezdir, yani hibrittir. Bu çocuk ne kadar sağlıklı ise; bitkilerin anne ve baba hatlarından elde edilen hibrit tohumlar da o kadar sağlıklı ve zararsızdır.
Etli sulu ve kıvrımlı yapısıyla sırık şeklinde büyüyen klasik köy tipi oldukça lezzetli bir domates çeşididir. Ekildikten ortalama 75-100 gün arasında hasadı yapılabilmektedir. Nemli toprağı seven bu tür günlük sulamalarla ve bakımıyla lezzetli domatesleri sizlere sunacaktır.
Ankara'nın yerel ürünlerinden olan domates oldukça popüler bir yiyecektir. Ayaş ilçesinde köy pazarı ilçe girişinde bulunan pazar yeri ile ilçe merkezinde kurulan pazarlar ile yöresel ürünlerini ilçeye gelen ziyaretçilere sunmaktadır.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesinin hasadına devam ediliyor. 'Çanakkale domatesi' denince akla ilk, Kumkale Ovası gelse de Kösedere ve Tuzla bölgesi de domates yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler konumunda.
Sofralık domatesler, ince kabuklu, etli ve suludur. Kiraz, kokteyl, çeri ve pembe domates sofralık türler arasında değerlendirilir. Sanayilik domatesler ise kalın kabuklu ve yuvarlak formludur.
Kıvırcık İri Pembe Geleneksel Yerli Domates Menşei Balıkesir, Pembe Domates çok iri (Yuvarlak) sırık Ege-Kula yöresi, Koyu Pembe Domates Çok İri (Yayvan) sırık Yöre Balıkesir, Çok İri pembe oturak Domates Yöre M.K.Paşa, Pembe Domates Oturak , yuvarlak orta boy verimli Denizli yöresi, Pembe çeri sırık salkım dom.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
San Marzano, bir İtalyan tadı. Gurme mutfakların vazgeçilmezi, ve ağzının tadını bilenlerin kurutulmuş domates deyince aklına ilk gelen elbette San Marzano domatesleri. İtalyada ilk kez konservelik, salçalık ve özellikle kurutulmuş domateslik üretilen San Marzano, 3-5 cm'lik küçük ve orta boy uzun domatesler veriyor.
Salçalık Domates Tohumu Sanayi Tipi Domates Tohumu-Rio Grande: Sanayi tipi olup salça ve turşu için tercih edilen bir yer domatesidir. Standart bir çeşit olup açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Meyvesi parlak kırmızı, etli ve silindirik bir yapıya sahiptir.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü.
Sulama toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlayacak şekilde; iklim şartlarına ve toprak yapısına göre 5-10 gün de bir yapılabilir. Sulama sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı ve suyun bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmelidir.
Türkiye'nin 2021 yılında 226 bin tonluk ihracatının 48 bin tonu Rusya'ya, %19'u Ukrayna'ya, %13 Romanya'ya, %6,6'sı Suriye'ye gerçekleştirilmiştir. İthalat ise 2021 yılında 1.042 ton olup ithalatın 766 tonu Rusya'dan, 174 tonu ise Belarus'tan gerçekleştirilmiştir.
Aynı tür bitkinin iki farklı çeşidinin çaprazlanması sonucu elde edilen tohuma melez tohum denilir. Elde edilen bu melez tohumlardan, uzun yıllar süren saflaştırma çalışmaları sonucunda saf anne ve baba hatlar elde edilir. Saf anne ve baba hatların melezlerinden elde edilen tohumlara hibrit (F1) tohum denilir.
Açık tarla yetiştiriciliğine uygun oturak-hibrit bir çeşittir Güçlü bir bitki yapısına sahiptir Erkenci olan çeşit hoş kokulu ve lezzetlidir Dişi çiçek yapısına sahip olup her boğum da meyve verir 15-17 cm olan meyveleri parlak yeşil renklidir Meyveler ortalama 45-50 günde olgunlaşır Oturak hıyar diye de bilinir.
Arzuman Tohum Domates Tohumu Yerli Köy Tipi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri