OKB kendiliğinden geçmez, ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisi yöntemlerinden biri ile tedavi edilmelidir. Erken teşhis gerçekleştirildiğinde tedavi süreci de hızlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yerine terapi yöntemi uygulanabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi bu terapiler arasında en etkilisidir.
Obsesif kompulsif bozukluğu ilaç tedavisi veya bilişsel davranışçı terapisi olan psikoterapi yöntemiyle kontrol altına alınabilir. Her iki yöntemde kişinin durumuna göre başarılı sonuçlar verebilir. Her ikisinin birlikte kullanıldığı, yani kombine edildiği tedavi yöntemi ise daha başarılı sonuçlar verir.
Kapı kilidini tekrar tekrar kontrol etmek, İşleri belirli sayıda yapmak, Rahatsız edici kelimelere veya düşüncelere takılı kalmak, Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlamak gibi birçok takıntılı düşünce ve davranış obsesif kompulsif bozukluk belirtilerindendir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Hakkında Sık Sorulan Sorular
Belirli davranış kalıplarıyla karakterize obsesyon ve kompulsiyon tekrarı ile seyreden ve kişinin günlük hayatını ciddi anlamda olumsuz etkileyen ruhsal hastalıktır.
İlgili 38 soru bulundu
OKB, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalıktır. Kişinin zihnine girmesine engel olamadığı, zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir.
Obsesif kompülsif bozukluğu bulunan kişilerin zeka düzeyleri bu hastalıktan etkilenmemektedir. Yani, bu kişilerin zekaları normal toplum normlarındadır. Farklı veya diğer insanlardan daha üstün zekalı olmaları gibi bir durum söz konusu değildir.
Yaklaşık son 10 yıldırda ülkemizde OKB tedavisi için etkili bir yöntem olan TMS Tedavisi de kullanılmaktadır. TMS Tedavisi de ilaçsız ve yan etkisiz etkili bir yöntemdir.
Düşüncelerimiz beyinde oluşmaz, duygularımızın sonucunda oluşur. Bastırılan duygu ve dürtüler ise bir süre sonra patlar ve bir hastalık olarak yani OKB olarak ortaya çıkar. Bu nedenle de OKB alanında uzman bir psikolog ve aynı zaman da psikanalitik psikoterapi çalışan bir psikoterapiste başvurulmalıdır.
Obsesif Kompulsif Bozukluğu Olan Kişilerin Düzeni
Acele edilmesi ile ilgili cümleler ile hastaya baskı kurulmamalıdır. Anlayışlı ve sabırlı olunması gerekir. Eşyaların düzeni konusunda hassas olan kişilerin özellikle kişisel alanlarında herhangi bir farklılık yapılmamalıdır.
Kişinin toplum tarafından ahlaki açıdan kabul edilmeyen, yasa dışı veya tabu sayılan cinsel eylemleri sürekli olarak düşünme ve takıntı haline getirme durumunu ifade eder. Bu takıntıya sahip olan kişiler, bu dürtülere veya fantezilere sahip olduklarından veya bunları gerçekleştirebileceklerinden korkabilirler.
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), bireye ciddi sıkıntıya neden olan girici ve kontrol edilemez obsesyonlar ve kompulsiyonlarla karakterize nöropsikolojik bir hastalıktır (APA, 2013).
OKB kendiliğinden geçmez, ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisi yöntemlerinden biri ile tedavi edilmelidir. Erken teşhis gerçekleştirildiğinde tedavi süreci de hızlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yerine terapi yöntemi uygulanabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi bu terapiler arasında en etkilisidir.
Obsesif kompulsif bozukluğu önlemenin kesin bir yolu yoktur. Bununla birlikte, mümkün olan en kısa sürede tedavi almak, OKB'nin kötüleşmesini ve aktivitelerinizi, günlük rutininizi bozmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Serotonin Eksikliği:
Serotonin, büyük çoğunluk tarafından ''mutluluk hormonu'' olarak bilinir; ancak mutluluk vermenin yanı sıra, ruhsal dengeyi sağlamak gibi önemli bir görevi de vardır. Serotonin, eksikliğinde OKB için bir risk faktörü olarak rol oynar.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), insanların obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla ritüel veya kompulsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla karakterize bir durumdur.
Burada İmam-ı Şafii hazretlerinin “Sen nefsini hayırla meşgul etmezsen, o seni şer ile meşgul eder.” sözünü hatırlayabiliriz. *Spor: Araştırmalara göre spor yapmanın OKB belirtileri üzerinde olumlu etkisi var. OKB'yle mücadelede stresi azaltır.
Aşkta güven, aidiyet, coşku söz konusudur, takıntılı ilişkide ise bir diğerinin hayatını işgal etme, güvensizlik, kendi ihtiyacını ön planda tutma ve onu yok sayma gibi duygular ön plandadır. Aşkta sevgi, sevecenlik, paylaşım ön planda iken, takıntılı ilişkide öfke, korku ve sonucunda şiddet ön planda olabilir.
Yaşam boyu görülme sıklığı %2-3 olan OKB, kadınlarda biraz daha fazla ortaya çıkar. Çoğu kez bir psikiyatriste gelip, tedavi olana kadar 5-10 yıl geçer. %80 vaka 25 yaşın altında başlamakta, kronik seyirli bir hastalık olmasına karşın, OKB belirtileri zaman zaman 6 aydan uzun süreler kaybolabilmektedir.
Klomipramin, OKB tedavisinde bütün ilaçlardan daha etkin olmasına karşın yan etki profili ve potansiyel ilaç etkileşimlerinden dolayı SSRI grubu ilaçlar günümüzde daha çok tercih edilmektedir.
İlaçlı tedavide beyindeki serotonin düzeyinin dengelenmesi için yaygın olarak antidepresan ilaçlar kullanılır. İlaçlı tedavinin etki göstermesi yaklaşık 3 ila 4 ay kadar sürer.
Kişinin yaşam kalitesini ve ilişkilerini etkileyen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)'nin beynin karar veren bölgesinin çalışma bozukluğu olduğunu belirten Psikiyatrist Prof.
Obsesyonların yarattığı huzursuzluğu ve sıkıntıyı ortadan kaldırmak amacıyla da yineleyici davranış ve zihinsel eylemler geliştirir. Son yıllarda toplum içinde görülme oranı artış gösteren obsesif kompulsif bozukluk hastalığı her 100 kişiden iki ya da üçünde rastlanabilir.
Obsesif kompulsif bozukluk'nin çevremizde nadir olduğunu düşünsek de çocuklarla ilgili yapılan araştırmalar toplumda oldukça sık göründüğünü belirtmişlerdir. Genellikle başlangıç yaşı 9-12 yaş olarak görülmektedir. Kız ve erkeklerde hemen hemen eşit sıklıkta rastlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri