Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “Ayasofya 38 milyar dolara Vatikan'a satıldı” iddiası doğru değildir. Ecdad yadigarı Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nin satılması söz konusu değildir.
Ayasofya, mazbut vakıf (yöneticisi ve mütevellisi kalmamış) statüsünde bulunan Ebu'l Fetih Sultan Mehmet Vakfına (günümüzde Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı) ait ve vakfiyesi gereğince cami olarak kullanılması gereken hayrat taşınmaz niteliğindedir.
Müzeyken Ayasofya'nın işletme ihalesini kazanan İsviçreli şirketi SICPA'nın sözleşme gereği 7 yıl daha süresinin bulunduğunu bulunduğu ortaya çıktı. Dünya'dan Kerim Ülker'in haberine göre Ayasofya'ya yabancı turistlerin giriş ücreti geçtiğimiz aylarda yapılan zamla 100 TL'ye çıktı.
Murad, III. Mehmed, I. Mustafa ve Sultan İbrahim'in türbesinin bulunduğu Ayasofya.
Antik A.Ş.'nin müzayedesinde dün 900 bin TL bedelle <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ayasofya.jpg">satışa çıkan, Şevket Dağ'ın “Ayasofya” adlı tablosu 1 milyon 700 bin TL'ye alıcı buldu.
İlgili 15 soru bulundu
Ayasofya parası ne kadar sorusu da vatandaşlar tarafından soruluyor. Ayasofya parası kaç TL sorusuna yanıt olarak gümüş ve bronz paraların fiyatları da açıklandı. Ayasofya parası fiyatları gümüş olan için 185 TL, bronz olan için ise 55 TL olarak belirlendi.
Tedavüle girecek para 1 TL değerindeyken, koleksiyonerlere yönelik gümüş para 185 TL, bronz para 55 TL'den satılacak. Danıştay kararıyla müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya'da bugün cuma namazı kılınacak. Darphane Genel Müdürlüğü ise bugüne özel olarak üç tip 1 TL basımı gerçekleştirdi.
4. yüzyıl olarak tarihlendirilen yerin 4 metre altındaki 3 odalı tarihi yer altı mezar yapısını gösterdi. Ardından caminin güneybatısındaki kestane ağacının dibinden inilen, yerin 2 metre altındaki mahzenleri, devamında yer alan tünelleri ve dehlizleri gösteren Diker, Ayasofya'nın eşsiz bir yapı olduğunu söyledi.
Türbe, Mimar Sinan tarafından inşa edilmişti. Türbede II. Selim'den başka eşi Nurbanu Sultan, kızları Gevherhan, İsmihan, Fatma sultanlar ile şehzadeleri Süleyman, Osman, Cihangir, Mustafa, Abdullah ve III. Murad'ın oğulları ve kızları da yatmaktadır.
İnanca göre, Ayasofya'nın büyük bir kubbesi bir depremde yıkılınca, 300 rahip Mekke'ye gitmişler ve orada zemzem suyundan almışlar, bunu Mekke toprağı ile karıştırıp,bu sütunun altına harç olarak koymuşlar. Sütunun bu yüzden “terlediğine”inanılıyor.
Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “Ayasofya 38 milyar dolara Vatikan'a satıldı” iddiası doğru değildir. Ecdad yadigarı Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nin satılması söz konusu değildir.
Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya'yı camiye çevirdikten sonra kuzey tarafına bir medrese inşa ettirdiği bilinmektedir.
"Fatih, güyâ, Ayasofya için hazırlattığı vakfiyesinde "Benim cami haline getirdiğim bu mekânı kim camilikten çıkartırsa, o kişinin üzerine Allah her türlü lâneti yağdırsın" demişti...
İstanbul'un en kadim yapılarından olan Ayasofya yalnızca ülkemiz için değil insanlık tarihi ve dünya kültürel mirası için kutsal sayılan mekanlardan. Bugün İstanbul'un simgesi olan Ayasofya 2020 senesinde cami olarak ibadete açıldı.
FATİH SULTAN MEHMET VAKFI'NIN MÜLKİYETİNDE BULUNAN,TAPUSUNDA CAMİİ YAZAN AYASOFYA'MIZA 86 YIL SONRA YENİDEN KAVUŞTUK. Fatih Sultan Mehmet Vakfı'nın mülkiyetinde bulunan, tapusunda camii yazan Ayasofya'mıza 84 yıl sonra yeniden kavuştuk.
Fatih Sultan Mehmet, 1453'te İstanbul'un fethinden sonra “fethin sembolü” ve “kılıç hakkı” mantığıyla ve cami ihtiyacını karşılamak için Ayasofya'yı kiliseden camiye çevirmişti.
1453 yılında Osmanlı Devleti padişahı II. Mehmet şehri fethettiğinde tam 916 yıl boyunca kilise olarak kullanılan bu mabed şehrin fethinin sembolü olarak camiye çevrildi. İstanbul'u fethettikten sonra Fatih ünvanı alan Sultan Mehmet, kendisine ganimet payı olarak sadece Ayasofya'nın mülkiyetini aldı.
Yaklaşık 1500 yıl önce manastır olarak inşa edilen Ayasofya, Hristiyanlık inancına mensup kişiler için kutsal bir mekan olarak görülüyor. Osmanlı Devleti'nin 1453'te İstanbul'u almasının ardından camiye çevrilen Ayasofya, Müslümanlar tarafından da kutsal bir mekan olarak kabul ediliyor.
Ayasofya adındaki "aya" sözcüğü "kutsal, azize", “sofya” sözcüğüyse herhangi bir kimsenin adı olmayıp Eski Yunancada “bilgelik” anlamındaki sophos sözcüğünden geliyor. Dolayısıyla “aya sofya” adı “kutsal bilgelik” ya da "ilahî bilgelik” anlamına gelmektedir.
142 ADET MEZAR VAR
anda padişah ve eşi de dahil olmak üzere 42 sanduka bulunuyor. yatanların sayısı 54'ü buluyor. Sultan ve diğer akrabalarıyla birlikte son uykusunu uyuduğu türbede 26 kişi yatıyor.
Bunun üzerine harekete geçen Darphane, 10 bin adet 925 ayar gümüş üzerine altın kaplama ve 20 bin adet gümüş-bronz ikili hatıra setler basarak satışa sunmaya karar verdi. İlk etapta gümüş-bronz set, 29 Temmuz'da online satışa sunuldu. 925 ayar gümüş üzeri altın kaplama hatıra paralar ise online satışa çıkarılacak.
Danıştay kararıyla müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya için üç tip özel para basıldı. Tedavüle giren para 1 TL değerindeyken, koleksiyonerlere yönelik gümüş para 185 TL, bronz para 55 TL'den satılacak.
Ayrıca kırmızı mine ile çalışılmış 'Türkiye Cumhuriyeti'nin Yüzüncü Yılı' logosu kullanılmıştır." 100. YIL HATIRA PARASI NASIL ALINIR? Basılan hatıra paralar 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren Darphane E-Mağaza web sitesinden ya da Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Beşiktaş mağazasından temin edilebilir.
Cumhuriyetin 100. yılına özel 5 Türk Lirası (TL) değerinde hatıra parası basıldı. 100 milyon adet basılan paralar 29 Ekim'de tedavüle girecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün cumhuriyetin 100. yılı hatırası olarak 5 TL değerinde madeni para bastığını duyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri