Oysa 30 yıldır Ayasofya'da 5 vakit ezan okunuyor. İçindeki Abdülmecit Mescidi'nde namaz da kılınıyor. 1991'den beri kapısında tabela var.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, uzun yıllardan sonra ilk kez Hünkar Kasrı'na kurra hafız Önder Soy'u asaleten imam olarak atamasıyla Ayasofya'nın dört minaresinden 5 vakit ezan sesi yükselirken, vakit namazları da kılınmaya başlandı.
Independent Türkçe, Toptaş'la o günleri konuştu. Ayasofya, 24 Temmuz 2020 günü tekrar cami statüsüyle ibadete açıldı. Tarihi mabedin bütününde, 86 yıl sonra tekrar namaz kılınmaya başlandı ve o günden bu yana gündemden hiç düşmedi.
Camii içerisinde yer bulabilmek için saatler öncesinden Ayasofya'yı Kebir Camisi'ne gelen vatandaşlar içeriye girebilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Yılın ilk sabah namazını namazını Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerif'inde kılmak isteyen vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren camiyi doldurmaya başladı.
Cuma ve hafta sonları enderun usulüyle teravih
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 88 yıl aradan sonra ilk kez teravih namazı kılınacak. 86 yılın ardından 24 Temmuz 2020'de yeniden ibadete açılan camide, teravih kılmanın şükrü eda edilecek. Cuma, cumartesi ve pazar günleri ise teravih namazı enderun usulüyle kılınacak.
İlgili 42 soru bulundu
1453'te camiye çevrilen Ayasofya birçok defa restore edildi. 1930 ile 1935 yılları arasındaki restorasyon çalışmaları nedeniyle halka kapatılan Ayasofya Bakanlar Kurulu'nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla müzeye çevrilmiştir.
Ayasofya'nın içerisine Hristiyanlar tarafından Meryem Ana'nın göründüğüne inanılan ve kutsal kabul edilen alan halıyla kaplanmazken burada namaz kılınmadı. Danıştay kararı ile müzeden camiye çevrilen Ayasofya'da ilk cuma namazı kılındı. Ayasofya'da namaz kılınırken bir bölümün boş bırakılması dikkat çekti.
Hristiyan inancının doğudaki merkezi durumunda olan Ayasofya'nın bulunduğu mevkie geldiğinde Sultan Hazretleri, Ayasofya'yı görünce çok etkilenmiş, hattâ kubbelerine kadar çıkarak hem Ayasofya'yı hem de şehri incelemiş ve hemen yanında bulunan birisine ezan okumasını söyleyerek burada şükür namazı kılmıştı.
Salgın nedeniyle Ayasofya ve çevresinde kadınlar için iki, erkekler için üç olmak üzere beş farklı açık alan namaz kılma yeri belirlendi. Yerlikaya, “Misafirlerimizin en büyük arzularının, Ayasofya Camisi'nde namaz kılmak olduğunu biliyoruz. Ayasofya Camimiz sabaha kadar açık olacak” dedi.
86 yıl sonra açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk ezan okundu. Ayasofya'nın 4 minaresinden müezzinler tarafından farklı makamlarda dört ezan okundu.
İslam dininde beş vakit farz namazın toplu halde kılınması, Hz. Pey- gamber tarafından önemle üzerinde durulmuş bir ibadet şeklidir. Vakit namazlarının cemaatle kılınmasına verilen önem bu şekilde toplu iba- detin farz, vacip veya sünnet olduğuna dair içtihatları ortaya çıkarmış- tır.
3 Şubat 1932'de (26 Ramazan) Ayasofya Camii'nde Türkçe Ezan okunduğu, 18 Temmuz 1932'de ise Arapça ezanın genelge ile yasaklandığı belirtilen açıklamada, 18 yıl devam eden yasağın 16 Haziran 1950'de Arif Nihat Asya'nın öncülüğünde Menderes ve arkadaşları tarafından kaldırıldığı ifade edildi.
NAMAZ KILACAK KİŞİ SAYISI
Erbaş, normal şartlarda Ayasofya'da 3-4 bin kişinin namaz kılabileceğini ancak sosyal mesafe düzeninde 500-1000 kişi arasında kişinin içerde namaz kılmasına imkan verilebileceğini söyledi.
Doğrulanmış Cevap. Beş vakit namaz evde de camide de kılınabilir cümlesi DOĞRUDUR. Namaz her iki yerde de kılınabilir. Namaz bize Allahım kılmamızı farz kıldığı bir ibadet olmakla birlikte Allah ile iletişim kurmamızı sağlayan bir ibadettir.
Bir hadis-i şerif meali: (Cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınan namazdan 27 derece daha faziletlidir.) [Buhari] Cemaat gitmemek Sual: Camiye yani cemaate gitmemek için neler özür olur? CEVAP Mazeretsiz cemaate gitmemek caiz olmaz. Çünkü bazı âlimler cemaate gitmeye vacip demişlerdir.
Cami içerisinde imam ile cemaat arasındaki mesafenin fazla olması iktidaya/imama uymaya engel değilse de mazeret olmadıkça bir kişinin saftan ayrı tek başına imama uyması mekruhtur.
AYASOFYA İBADETE VE ZİYARETE KAPATILDI MI? Ayasofya restorasyonu sürecinde ibadete ve ziyarete kapalı olmayacak.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Cumhura göre namaz içerisinde kadının avret mahalli yüz ve elleri hariç bütün bedenidir (İbn Kudâme, el-Muğnî I, 470). Hanefîler, ayakların da avret olmadığını ve namaz kılarken açık bulunmasının caiz olduğunu söyler.
Ayasofya'nın Hızır Aleyhisselam tarafından kıble yönüne çevrildiği bir Müslüman inanışı değildir. Şehir efsanesine göre Hızır Aleyhisselam bina yapılırken değil, İstanbul'un fethinden sonra Ayasofya'yı kıbleye çevirmiştir.
Hızır Aleyhisselam'ın, caminin kuzeybatı yönünde sol arka tarafındaki 'Terler Direk' denilen bakırla kaplı ortası oyulmuş yere parmağını sokup sütunu döndürmeye başlamasıyla birlikte bütün binanın Kâbe'ye doğru döndüğüne inanılır.
İstanbul'un fethinin sembolü olarak İslami gelenek doğrultusunda şehrin en büyük kilisesi olan Ayasofya, Camiye dönüştürüldü. Fetihten sonraki ilk Cuma namazı 1 Haziran 1453 tarihinde Akşemseddin tarafından kıldırıldı. Hutbe de Akşemsettin tarafından Fatih sultan Mehmet adına okundu.
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, “Boş bırakılan alan imparatorların taç giyme alanıdır. Bu nedenle boş bırakıldı. Buradaki daire şeklindeki renkli alanlarda Ayasofya'nın yapımında kullanılan mermerlerden örneklerdir.
Diyanet İşleri Başkanlığına devredilen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 24 Temmuz 2020'de 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı büyük bir merasimle yeniden ibadete açıldı.
Enrico Dandolo (d. yak. 1107 – ö. 21 Haziran 1205), (İngilizce: Henry Dandolo ve Latince: Henricus Dandulus), 1192 yılından ölümüne kadar Venedik Cumhuriyeti 41. Doçesi. Venedik Cumhuriyeti Doçesi (41.) Dandolo'nun Ayasofya'daki mezar taşı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri