Güneş koruyucu kremlerin ortalama raf ömrü kutu açılmadığı takdirde 2-3 yıl kadardır. Ancak açıldıktan sonra 9-12 ay içerisinde tüketilmeleri gerekir.
Güneş kremin eğer renk değiştirdiyse, kötü kokuyorsa ve daha tanecikli bir yapıdaysa bu bozuldu anlamına gelir. Güneş kremi artık eski formunda değil, ağdalı veya tam tersi sulu bir formdaysa son kullanma tarihinin geçtiğini anlayabilirsin.
Mümkün olduğunca serin ve kuru ortamda saklayın. Renk, kıvam ve kokusunda değişiklik gördüğünüz ürünleri kullanmayın. Açılmamış ve uygun şekilde saklanmış güneş koruyucuları son kullanma tarihine kadar kullanabilirsiniz. Ürün açılmışsa 1 yıl içinde kullanmaya özen gösterin.
Güneş kremi bozulduğunda, kokusunda değişiklikler olur. Ayrıca rengi ve kıvamı da bozulma belirtileri göstermeye başlar. Güneş kremini cilt üzerine uygulamadan önce kıvamına bakarak bozulup bozulmadığından emin olabilirsiniz. Beklenmeyen bir koku aldığınız güneş koruyucuları cildinize uygulamamanız önerilir.
Tarihi geçmiş güneş kremlerinin kullanılmaması gerektiğini ifade eden Şekerel, şu uyarılarda bulundu: "Tarihi geçmiş ya da bozulmuş güneş kremlerinin kullanılması durumunda ortaya çıkan ve bozulmuş kimyasal yapının yol açtığı tahrişten ileri gelen irritatif kontakt dermatit var.
İlgili 20 soru bulundu
Güneş koruyucu ürünleri paketi açmamışsanız 3 yıl içinde tüketilmelisiniz. Uygun koşullarda sakladığınız krem veya losyonları açtıysanız en geç bir sonraki yıl tüketmeniz gerekiyor.
Bu yüzden çekmecelerinizi karıştırırken son kullanma tarihi geçmiş güneş kremi ile karşılaşırsanız, çöpe atmayın. Son kullanma tarihi geçen güneş kremini makası keskinleştirmek için kullanabilirsiniz. Bu numara için, güneş kremini bir bezle makasın yapışkan bıçaklarına sürtebilir ve tüm kirlerden kurtulabilirsiniz.
1 - Eski yıllardan kalan güneş koruyucularınızdan kurtulun
Ancak açıldıktan sonra 9-12 ay içerisinde tüketilmeleri gerekir.
TARİHİ GEÇEN GÜNEŞ KREMİ CİLTTE HASARA NEDEN OLUR MU? Plajda, arabada, sıcak hava ve güneş altında beklemiş ürünlerin yapısı değişir, etkinliği azalır. Bu durumda ürün cildinizde yeterli koruma sağlayamaz, yanık oluşumuna neden olabilir. Ayrıca içerisinde bakterilerin çoğalması bazı enfeksiyonlara ortam oluşturabilir.
10- Güneş kremleri su geçirmez
Her yüzmeden veya terledikten sonra su geçirmeyen kremler dahil tekrarlanması gerekmektedir. Yüzmeden en az 10 - 15 dakika öncesinde de krem kullanmak gerekir.
Son kullanma tarihleri ve ürün ömrünü ifade eden kapak açımı ifadesi ürün ambalajı üzerinde bulunmaktadır.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Güneş kreminin bozulup bozulmadığını anlamak için ambalajın üzerindeki son kullanma tarihine bakın. Belirli bir son kullanma tarihi yoksa, FDA'ya göre satın alma tarihinden itibaren 3 yıl boyunca iyi olduğunu varsayabilirsiniz.
Dermatolog Shari Marchbein, güneş kremlerinin son kullanma tarihinin geçtiğini ve bu durumda kullanılmaması gerektiğini belirtiyor. Son kullanma tarihi geçmiş güneş kremleri, koruma özelliklerini kaybeder ve cilt hasarı riskini artırır.
Kremlerin kullanım ömrünün bittiğini renklerindeki ve kıvamlarındaki değişimden anlamanız mümkündür. Bir süredir kullanmadığınız bir kremin kapağını açtığınızda üzerinde bir yağ tabakası görüyorsanız, bu durum da artık o ürünün bozulduğu anlamına gelmektedir.
Son kullanma tarihi geçmiş krem kullanıldığında, ciltte tahriş, alerji veya enfeksiyon gibi istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir. Aynı zamanda, kremin etkili bileşenleri zamanla bozulduğu için istenilen fayda da sağlanmayabilir.
Güneş kremleri buzdolabında saklanması gereken bakım ürünlerinin başında gelmektedir. Cilt koruyucuları çok ısındığında içeriğindeki aktif bileşenler etkilerini kaybediyor ve özellikle güneşin zararlı etkilerinden koruyucu özelliklerini yitiyorlar.
Havuç yağı, güneş koruması açısından en etkili yağların başında geliyor. Tek başına kullanıldığında UV hasarına maruz bırakmadan bronzlaşmayı da sağlıyor (bronz etki için havuç yağını kakao yağı veya Hindistan cevizi yağı ile karıştırmayı deneyin, nemlendirme etkisini artırıyor ve mis gibi koku veriyorlar).
Ciddi enfeksiyonlara ve cilt problemlerine yol açmaması için doğru saklama koşullarına uymak gerekmektedir. Yanlış şekillerde muhafaza edilen cilt bakım ürünleri de tıpkı tarihi geçmiş ürünler gibi cilde zarar vererek geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir.
Güneş pencere camları filtre görevi görmez ve güneş ışınlarını rahatlıkla geçirir. Camlardan oluşacak ışın yansımaları sonucunda cilt güneş ışınlarına ve ışığa maruz kalacaktır. Bundan dolayı da evde, işte kısacası kapalı ortamlarda da güneş koruyucu ürünler mutlaka kullanılmalıdır.
BB kremler güneşten korur mu sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Açılımı beauty balm olan BB kremler, bir nemlendirici olarak kullanılmaktadır, buna ek olarak BB kremlere güneşe karşı koruma ve anti oksidan yapılara karşı da cilt koruması sağlar. Bu nedenle BB kremler koruyucu olarak kullanılabilir.
3. Güneş Koruyucunu Sık Sık Yenile: “Güneş kremi ne kadar sürede yenilenmeli?” sorusuna da açıklık getirelim istiyoruz. Yine uzmanlar, güneş kreminin gün içinde 1,5 ila 2 saat aralığında yenilenmesi gerektiğini söylüyor. Unutmamalısın ki güneş koruyucular, ne yazık ki gün boyu koruma sağlamıyor.
İlk yöntem basitçe makyaj altına kullandığınız güneş kremini hafifçe yeniden geçmek. Eğer çok ağır bir makyaj yapmadıysanız-ağır pudra ve kontürleme gibi işlemlerden bahsediyoruz-bu yöntem en ideali. Az az miktarda güneş koruyucuyu nemli bir süngerle yayıp yedirebilirsiniz.
Bunun dışında, eğer vücut güneş kremi komedojenik değilse, parfüm içermiyorsa, beyaz iz ve yağlı bir his bırakmıyorsa yüze de uygulanabilirler.
Güneş kremi günde 2-3 kez sürülebilir. Özellikle sürekli açık alandaysanız ve havalar sıcaksa 2 saatte bir güneş kremi yenilenmeli, aynı bölgelere tekrar sürülmelidir. Güneşin en dik açıda olduğu 11:00-15:00 saatleri arasında çok fazla dışarıya çıkmamaya ve güneşe maruz kalmamaya dikkat edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri