Tarihi. Bir efsaneye göre Arap mutfağının muhallebi ile tanışması Arap general Al-Muhallab ibn Abi Sufra'nın komutasında görev yapan İranlı aşçının yaptığı muhallebi ile 7. yüzyılda gerçekleşmiştir. Muhallebiyi çok seven komutan tatlıya kendi adını vermiştir.
Su Muhallebisi - Kütahya
Hazırlanışı: 1 çay bardağı nişasta, 1 çay bardağı toz şeker ve 4 su bardağı su 10 dakika kaynatılır. Muhallebi kıvamına gelen nişasta ıslatılmış bir tepsiye 1,5 santim kalınlığında dökülür.
Muhallebi dünyanın en kolay sütlü tatlı tariflerinden biridir. Genellikle de pirinç unu ile pişirilir. Bende yıllarca annemlerden gördüğüm gibi pirinç unu ile pişirdim ama okulun mutfağı için geçen hafta buğday nişastası kullanınca lezzetini daha çok beğendim.
Öncelikle 4 su bardağı sütü 3 su bardağı su, yarım su bardağı buğday nişastası, yarım su bardağı un ve yarım su bardağı toz şekerle muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin.
Süt, ün, toz şeker ve nişastayı birlikte tencereye koyup kaynayana kadar iyice çırpıyoruz. Kaynamaya başlayınca içine margarini ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. Vanilyayı ekleyip koyulaşana dek pişiriyoruz ve kaselere servis edip üzerini süslüyoruz. Soğuması için buzdolabına koyuyoruz soğuyunca servis ediyoruz.
İlgili 29 soru bulundu
Tarihi. Bir efsaneye göre Arap mutfağının muhallebi ile tanışması Arap general Al-Muhallab ibn Abi Sufra'nın komutasında görev yapan İranlı aşçının yaptığı muhallebi ile 7. yüzyılda gerçekleşmiştir. Muhallebiyi çok seven komutan tatlıya kendi adını vermiştir.
Şekerle su kaynatılır, nişasta bir su bardağı su ile ezilir. Ezilen nişasta kaynayan şekerli suya karıştırılarak ilave edilir. Kaynayan malzeme katılaşınca kaselere boşaltılır, soğuyunca servis yapılır.
Nişastanın tamamen dibe çökmesini beklememizin sebebi sütün ya da suyun içerisine doğrudan ilave edildiğinde tortu olma riskinin önüne geçmek. Tortu olursa muhallebiniz pürüzsüz bir kıvamda olmayacaktır. Nişastalı karışımı hazırlarken ara ara muhallebinizi karıştırmayı ihmal etmeyin.
1 Su bardağı üzüm pekmezi, 2 su bardağı su ve 4.5 yemek kaşığı buğday nişastasını çukur bir kaba alıp iyice karıştırın. Kısık ateşte koyulaşıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Hazırladığınız karışımı büyük bir tepsiye doldurun. Pelte soğuyana kadar bekletin.
Muhallebinin kıvamını güzelleştirmek için içerisine son aşamada tereyağı ilave edebilir, daha yoğun ve lezzetli bir kıvam için ise henüz ocağa almamışken ve tüm malzemeleri karıştırıyorken içerisine yumurta sarısı ekleyebilirsiniz.
Krem şanti muhallebinizi daha akıcı bir hale getirecektir. Bu yüzden cıvık olan muhallebinizin içerisine tekrardan nişasta eklemeden koyulaşması zor olacaktır. Tatlınızı cuplarda ya da kaselerde servis edebilirsiniz. Cevizle süsleyebileceğiniz gibi fındık ya da meyve ile de süsleyebilirsiniz.
Çok koyu muhallebi kıvamından hoşlanmıyorsanız pirinç unu ve nişastayı tepeleme koymamalısınız. Tarifte mısır nişastası veya buğday nişastası kullanabilirsiniz.
osmanlı dönemindeki oğlancılar; cinsel ilişkiye girecekleri çocuklara 3 gün boyunca muhallebi yedirip, süt içirirlerdi. böylelikle çocukların anal yolları temizlenip ve yumuşardı. işte bu çocuklara muhallebi çocuğu deniliyordu.
Yağın üzerine 1 su bardağı un ekleyip, iyice karıştırın. Ardından orta kısık ateş üzerinde un hafifçe renk değiştirip, kokusu çıkana kadar sürekli karıştırarak, yakmadan kavurun. Eğer unu iyi kavuramazsanız yerken un tadı alırsınız.
Pişmiş kek kıvamında bir muhallebi mi yaptınız? Bu soruna çözüm olarak da ilk akla gelecek yöntemler su ya da süt eklemektir. Bu noktada tatlınızın lezzetinin değişmemesi için süt kullanın, ama eğer evde süt kalmadıysa su da kullanabilirsiniz.
4 bardak sütün içine yumurtayı, nişasta ve unu koyuyoruz. Ocakta kısık ateşte kıvam alana kadar karıştırıyoruz. Ocaktan alıp ılımaya bıraktıktan sonra içine balı ekleyip karıştırıyoruz. En son üzerine fındıkları ekleyip dolapta soğuttuktan sonra afiyetle yiyoruz.
Haside (Konya Haside Tatlısı / Konya Kara Helvası), bir çeşit un helvasıdır. Bazı yörelerde benzer tatlılar hoşmerim olarak adlandırılır.
Paluze, nişasta ve şekerle yapılan ve üzerine dövülmüş ceviz serpilerek servis edilen bir tür Osmanlı tatlısıdır. Kıbrıs mutfağında yer alır. Geleneksel Türk tatlılarındandır.
Ustaların tarifine göre sur tatlısının yapılışı ise şöyle: Kenger sakızı ve özel irmiğe keçi sütünden yapılmış dondurma ilave ediliyor. Önce irmik ve kenger sakızı harmanlanıp fırına atılıyor. Fırından çıkardıktan sonra dondurmaya sarılıyor. Üstü sıcak içi buz gibi hoş bir lezzet.
Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılanlarından ve tanınanlarından biri de sütlaçtır. Başlıca malzemeleri pirinç, süt ve şekerdir.
Orta Çağ sonunda Avrupa'da tavukgöğsü yapımı azalarak bitmiştir. Türkler bu tatlıyı benimsemiş ve buna ek olarak kazandibini de icat etmişlerdir. Önceleri konak ve saraylarda yapılan bu tatlı, daha sonrasında halka da yayılmış ve benimsenmiştir.
OSMANLILARIN MUTLAKA OGRENMESI GEREKEN BAZI OSMANLICA TERIMLER. “Muhallebi çocuğu ne demek? Sultanla sevişmeden önceki 3 gün boyunca sadece muhallebi yiyerek, bağırsaklarını temizleyen oğlanlara takılan lakap.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri