Eğer sulama yapılacaksa, bitkiler 45-50 cm. boyunda bir sulama, tabla teşekkül ettiği devrede süt ve olum devresinde yapılacak olan birer sulama ile toplam üç defa su verilmesi verimi % 100 oranında arttırır. Eğer iki sulama yapılacaksa, biri çiçeklenme öncesinde, diğeri de çiçeklenme sonrasında yapılmalıdır.
Ayçiçeği ekim döneminde toprakta yeterince rutubet yok ise bir çıkış sulaması yapılabilir. Eğer çıkıştan sonraki erken gelişme döneminde de tarla toprağında faydalı su azalırsa, kuraklığı duymaya başlayan bitkiler solgunluk belirtileri göstereceğinden yaklaşık 15-20 gün aralarla 1-2 sulama yapılabilir.
Ayçiçekleri en fazla tabla oluşumu başlangıcında ve tanenin süt gibi olduğu dönem arasında suya ihtiyaç duyuyor. Bitki 40-50 cm boya geldiğinde de en uygun sulama zamanına işaret ediliyor. Özetle bitki 40-50 cm arasında olduğunda, tabla oluşumu döneminde ve çiçekler döküldüğünde bitkinin üç kez sulanması gerekiyor.
-Eğimli tarım arazilerinde eğime dik ekim yapılmalıdır. Böylece ekim sıraları (karıkları) eğime dik olacaktır. -Sulamadan önce ayçiçeği sıraları arasında bitkiler henüz 25-30 cm boyunda iken kaz ayağı ile karıklar oluşturulmalıdır. -Karıklara eşit su verebilmek için sifon türü aletler kullanılmalıdır.
Ayçiçeği ışığı ve güneşi seven bir tür olarak, yeterli miktarda ışığa gereksinim duyar, gölgeyi sevmez.
İlgili 18 soru bulundu
Sulama karık metodu ile bitkinin ihtiyaç duyduğu zamanlarda yapılmalıdır. Bitki tabla teşekküllü, çiçeklenme ve süt olumu devresinde suya oldukça duyarlıdır. Bu devrelerde dikkat edilerek bitki 15-20 cm olduktan sonra 8 günde bir sulanmalıdır.
Ayçiçeği Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? Ayçiçeği tohumu sulama aralığı ekim yapıldıktan hemen sonra nemlilik oluşturmak için yapılmaktadır. Bitkiler yetişmeye başladıktan sonra 15 gün aralıklar ile sulama yapılabilmektedir. Sulama yapmak için toprağın nem durumunun takip edilmesi gerekmektedir.
Kural 3: Gece geç ya da sabah erken saatlerde sulama yapın
Akşam ya da gece soğumuş toprağı suladığınızda gün içinde ısınan toprağa göre daha az su buharlaşır. Böylece bitkiler, ertesi günün sıcağı gelmeden önce yeterince su alabilir.
Açık havada bitki bakıyorsanız akşamüstü sulama yapılabilir ama özellikle ev ortamı için en doğru zaman sabah erken saatlerdir. Güneş tepeye varmadan önce sulasanız iyi olur. 4. Bitkilerinizin hastalıklardan uzak durmasını istiyorsanız yaprakları olabildiğince kuru tutun.
Tansiyometre denilen aletler toprak neminin ölçüleceği çukurlara yerleştirilerek, üzerinde bulunan sarı, kırmızı ve yeşil göstergelerden toprak nemi kolayca belirlenir ve sulama zamanının gelip gelmediği tespit edilir.
Ayçiçeği saplarının kolay parçalanabilmesi diğer bir ifade ile topraktaki mikroorganizmalar tarafından kolay ayrıştırılabilmesi için bir dekara 5-6 kg kadar %26 N CAN veya 4-5 kg %33 N Amonyum nitrat gübresi serpme olarak verilmeli ve ayçiçeği sapları bundan sonra toprağa karıştırılmalıdır.Verilen bu azotlu gübre ...
Saksıda Büyüyen Ayçiçeği Bakımı
Saksıyı günde en az altı saat güneş ışığı alabilecek bir yere koymanız yeterli olacaktır. Böylece bitki sağlıklı bir şekilde gelişmeye başlayacaktır. Tohumları ektikten sonra, alt tabakayı filizlenme başlayana kadar nemli tutmanız gerekir.
Çekirdek ve yağ fiyatlarının yükseldiğini hatırlatan Sarıca, "Artık tonla çekirdek getiriyorlar. 3 kilogram çekirdekten 1 kilo yağ çıkıyor. Para karşılığında değil, çekirdek küspesi karşılığında ay çekirdeği yağı üretiyorum. 1 kilo çekirdekten 250 gram küspe çıkıyor.
Eğer sulama yapılacaksa, bitkiler 45-50 cm. boyunda bir sulama, tabla teşekkül ettiği devrede süt ve olum devresinde yapılacak olan birer sulama ile toplam üç defa su verilmesi verimi % 100 oranında arttırır. Eğer iki sulama yapılacaksa, biri çiçeklenme öncesinde, diğeri de çiçeklenme sonrasında yapılmalıdır.
Ayçiçeği bitkisinin su ihtiyacı, yetişme periyodu boyunca yaklaşık 700-800 mm. civarındadır. Bu nedenle yüksek ve arzulanan verimi alabilmek için yağışın az olduğu yıllarda aradaki farkın, sulamaya uygun yerlerde, mutlaka sulama suyuyla verilmesi gerekir.
Ayçiçeğinin güneş ihtiyacı fazladır. Gölge alanlarda yetiştirilen ayçiçekleri yeterince gelişim göstermeyecektir.
Sulama zamanınızın düzenli olması önerilir. Bitkinizin her hafta aynı günde sulanması önemlidir. Birden fazla su vermek yerine sulama miktarını azaltıp sulama sayısını artırabilirsiniz.
Yaprak kısımları eğilmeye ve boynu bükülmeye başlar. Şayet bitkinin yeni sürgünlerinin yaprak kısımları solmaya başlıyor, gelişimi yavaşlıyor, yaprak renginde farklılaşmalar ve dökülmeler meydana geliyor ise çiçeğin susuz kaldığına işaret etmektedir.
Fideler tutana kadar bir iki kez sulama yapılır. Daha sonra ilk meyveler görülene kadar mümkünse sulama yapılmamalıdır. Eğer çok kurak giderse bu devrede de bir iki sulama yapılabilir. Normal sulamaya yörelerin iklim koşullarına göre değişik zamanlar da başlanır ve 7 ile 12 gün aralar ile sulamalar yapılır.
Sulama yapılırken özellikle serin vakitlerde sabah ve akşam serin zamanlarda yapılmalı. Bu sıcakta eğer bitkiye su verirseniz ya kuruyacaktır, ya da bitkiye zarar verecektir yani kaynamış su döker gibi oluyor, o yüzden serin havalarda sulanması gerekir.
<75 ppm Sulama suyu olarak kullanıma uygun 75 - 150 ppm Hassas mahsuller üzerinde zararlı etkileri olabilir. 150 - 350 ppm Hassas ve orta hassas mahsullere zarar verir. >350 ppm Sulamada kullanıma uygun değildir. 100 - 250 µs/cm Düşük Tuzlu Su (Tuzluluk Sınıfı : C1) Toprakta çoğu mahsulün sulanması için kullanılabilir.
1-Toprak gözenekleri içindeki havanın yerini suyun doldurması sonucu kökler yeterli havayı alamayacağından boğulur. 2-Havasız kalan kökler yeterince çalışamayacağı için gerekli besin maddelerini alamazlar. 3-Kök bölgesi sürekli nemli olduğu için, kökte değişik kök hastalıkları başlar ve ağaçların kurumasına sebep olur.
Ayçiçeği bitkisi kazık kök yapısına sahip olduğu için diğer tarla ürünlerine göre kurağa oldukça toleranslıdır. Yetişme sürecinde yağışların sağlayacağı veya sulama ile toprağa verilecek 450 mm dolayında su en iyi verimi alabilmek için yeterlidir.
Ayçiçekleri için budama işlemi, yalnızca sıralar halinde ya da dip dibe ekilmiş birden fazla ayçiçeği varsa önerilen bir işlem. Bu budama işlemi de sadece birinin diğerini devirmemesi ya da güneşini kapamaması için yapılıyor.
En iyi 18 ila 33ºC arası sıcaklıkta büyür, ama son kırağı geçtikten sonra birazcık daha düşük sıcaklıklarda da ekebilirsin. Türüne bağlı olarak, ayçiçeklerinin olgunlaşması ve yeni tohumlar üretmesi genelde 80 ila 120 gün sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri