Ay çekirdeği, ayçiçeği bitkisinin bir meyvesidir. Yüksek miktarda yağ içerdiği için yağ üretiminde de kullanılmaktadır. Ayrıca atıştırmalık bir kuruyemiş olarak hafif kavrulmuş bir şekilde; tuzlu, tuzsuz, biberli ve benzeri soslar ile tüketiciye sunulmaktadır.
Ayçiçeği kelimesi TDK güncel yazım kılavuzuna göre bitişik bir şekilde yazılması gereken kelimeler arasında yer alır. Bu kelimenin “ay çiçeği” şeklinde ayrı yazılması ise yanlıştır. Bu nedenle yazım yanlışı yapmamak için de bu kelimeyi bitişik yazmak oldukça önemlidir.
Ayçiçeği, Türkçe Sözlükte “1. Birleşikgillerden, sarı renkli çiçeği çok iri olan, yurdumuzda çok yetiştirilen bir bitki, gün çiçeği, günebakan, gündöndü (Helianthus annuus).
Dediğimiz gibi aslında ayçiçeğinin tohumu olan Ay çekirdeği, bu özelliği sebebiyle yağlı bir atıştırmalıktır.
Zevke göre tuzlu veya tuzsuz olarak çekirdek tüketmek mümkündür. Hoş sohbetler sırasında elden düşmeyen çekirdeğin besin değeri son derece yüksektir. İçeriğinde karbonhidrat, protein, potasyum, gram lif ve yağ bulunmaktadır. Tuzsuz ve taze tüketilen çekirdek, kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Çekirdek bilinenlerin tersine içindeki yağdan dolayı kalp ve damar sitemini koruyan iyi kolesterolü arttırmaktadır. E vitamini yönünden oldukça güçlü olan çekirdek; stresi, depresyonu, panik bozukluğu ve unutkanlığı büyük oranda engellemekte ve geriletmektedir.
Kalabalık ortamların en güzel eşlikmişiz olan çekirdeğin pek çok çeşidi vardır. Bunlardan birisi de tuzsuz çekirdektir. Özellikle de kilo almamaya dikkat eden ve diyet yapan kişiler, genellikle tuzsuz çekirdek tüketmeyi tercih ediyor. 25 gram tuzsuz çekirdeğin içinde, 145.5 kalori bulunuyor.
Minik bir etimolojik bir araştırma yaptığım zaman “Çiçeği çok iri, tabak şeklinde ve sarı renkte olan…” diye tarif edilen bitkinin adının, “ay” sözcüğünden değil de tabak gibi yuvarlak, terazi kefesi anlamına gelen “aya” sözcüğünün kökeninden geldiği ortaya çıkıyor.
Çekirdeğin kavrulduğunda yağ miktarı arttığı için çiğ olarak tüketilmesi öneren Gençyürek, “Ayçekirdeğinin yağ oranı diğer kuruyemişlere göre daha yüksektir. Bir avuç (25 gr) ayçekirdeğinde 12.45 gr. yağ bulunuyor.
Ay çekirdeği besin değerleri:
İçeriğindeki doğmuş yağ miktarı düşük olduğu için kolesterol içermez. İçerdiği yüksek düzeydeki fitosterol kolesterolü dengeler. Her gün yarım avuç kadar tüketilen ay çekirdeği, bir yetişkinin günlük magnezyum ihtiyacının yarısını karşılar.
Ayçiçeği kelimesi halk dilinde yaygın olarak kullanılan bir bitki tanımlamasıdır. Ancak diğer isimlerini de bilmek size bu oyunlarda üstünlük sağlayacaktır. Ayçiçeğinin diğer isimleri: Günebakan, şemşamer, günetapan, gündöndü, günâşıktır. Semşamer eşanlamlısı daha çok yöre ağzında kullanılır.
Türkiye'de ayçiçeği en yoğun olarak Marmara da ve Trakya bölgesinde yetiştirilmekte olan bir bitkidir. Ayçiçeği tarlaları ayrıca oldukça güzel bir görünüme de sahiptir. Ülkemiz de yoğun olarak Tekirdağ, Edirne, Konya, Kırklareli ve Adana'da yetiştirilmektedir.
Dakota çekirdek ve beyaz çekirdek olarak çeşitlendirilen çekirdek, tuzlu ve tuzsuz seçeneklerde üretilmektedir. En sık tüketilen kuruyemiş çeşitleri arasında yer alan ay çekirdeği, günün her saati tüketilebilen bir kuruyemiş türüdür. Dakota ay çekirdeği, beyaz ay çekirdeğine göre daha sert kabuk yapısına sahiptir.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''ayçiçeği'' olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. Ayçiçeği çekirdeğini ailecek çok seviyoruz.
Bir bitki ismi olduğu için ayçiçeğinin doğru yazımı bitişik şekilde olmalıdır. Bu kelime ayrı olarak yazılırsa yazım yanlışı yapılmış olur. Türkçede birleşik bir kelimenin ayrı ya da bitişik yazılması gereken durumlar farklıdır. Ayçiçeği doğru yazılışı bitişik kabul edilmiştir.
Ayçiçeği (Helianthus annuus), papatyagiller (Asteraceae) familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sarı çiçekli bir tarım bitkisidir.
Sağlık açısından birçok fayda sağlayan kavrulmuş çekirdekler, içerdikleri antioksidanlar, protein, sağlıklı yağlar, lif, vitaminler ve mineraller nedeniyle kalp sağlığı, bağışıklık sistemi fonksiyonları, kanser riski azaltma ve toksinleri temizleme gibi birçok alanda faydalıdırlar.
Genel kanıya göre, ay çekirdeği günde yalnızca bir avuç tüketilmelidir. Gün içerisinde bir avuç ay çekirdeği tüketiminden daha fazlası, sağladığı tüm faydaların boşa gitmesine sebep olabilir ve vücuda faydasından çok zararı dokunabilir.
Su: 7.8 g. Nişasta: 7 g. Omega-6 yağ asidi: 31.5 g. Omega-3 yağ asidi: 12.5 g.
Ayçiçeklerinin çiçekleri gün içinde Güneş'i takip eder ve batıdan doğuya dönerler. Geceleri ise tam terse dönerek sabah olunca ilk hallerine dönerler. Bu özelliğiyle bağlantılı olarak diğer dillerdeki ismi “Güneş” ile bağdaştırılmıştır.
Ülkemizde yağlık ayçiçeği üretimi, genelde Trakya-Marmara Bölgesinde yoğunlaşmış iken, çerezlik üretimi ise, çoğunlukla İç ve Doğu Anadolu Bölgesinde, az miktarda diğer bölgelerde de ekimi yapılmaktadır.
Ay çekirdeği, ay çekirdeği bitkisinin tohumlarıdır. Çekirdek olarak da yenebilen bu tohumlar, içinde çok sayıda faydalı besinleri içerir. Ay çiçeği sağlık açısından oldukça faydalı bir besindir. İçinde bulunan E vitamini, kan dolaşımını düzenler ve cilt için antioksidan görevi görür.
Çünkü kabak çekirdeği bitkisel protein bulundurur ve bu sebeple de fazlasıyla sağlıklıdır. Ama yine de içerisinde çok fazla yağ bulundurmasından dolayı aşırı tüketimde kilo alımına sebep olabilir. Bu yüzden kontrollü tüketmeniz gerekiyor.
Siyah ay çekirdeği demir içerir. Demir kırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobinin normal oluşumunu destekler, vücutta normal oksijen taşınımına yardımcı olur. Ayrıca demir bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunu destekler, hücrelerin bölünmesinde görevi vardır, yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasında rol oynar.
Eğer bir kahvaltı tabağında ölçülü miktarda tüketilirse cevizin kilo alımına hiçbir etkisi yoktur. Şekerli ya da bol yağlı bir tatlının içerisinde tüketirseniz kilo alacağınız kesindir. Gün içinde mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Çok fazla yerseniz vücutta yağ depolaması yapar ve kilo alımına sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri