AYÇİÇEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR? Yüksek miktarda fosfor içerdiğinden kemik ve kas sağlığına fayda sağlar. Antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini bakteri ve virüslerden arındırır. İçeriğindeki şeker kan şekerini olumsuz etkilemediğinden şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.
Beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Kan basıncını düzenler ve dolaşım sistemine destek olur. Zengin oranda magnezyum içeriği sayesinde özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve bu sayede kişilerin çeşitli hastalıklara karşı direnç kazanmalarına olanak verir. Sinir sistemini düzenler.
Günde yaklaşık olarak bir avuç kadar ay çekirdeği uzmanlar tarafından da tavsiye edilmektedir. Çünkü içeriğindeki yağ oranı oldukça yüksek olduğundan vücuda fazla miktarda yağ alınması istenmez. Fakat içeriğindeki vitamin ve minareler sayesinde uzmanlarca bir avuç çekirdeğin her gün tüketilmesi tavsiye edilir.
- Bir avuç tüketilen çekirdek vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller, sağlamaktadır. İçerdiği E, B1, B5 ve folik asit sayesinde vücudun enerjisini yüksek tutar. - Büyük siyah çekirdek kötü kolesterolü düşürme etkisine sahiptir. Özellikle 1 avuç çekirdek yemek kalp ve damar sağlığına iyi gelmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Yüksek miktarda betain içeren ay çekirdeği yüksek tansiyonu önlemeye de yardımcı olur. Ay çekirdeği tüketimi ile kan kolesterolü uygun seviyelerde tutulur. Özellikle kilo vermek isteyen kişiler düzenli bir şekilde ay çekirdeği tüketebilirler.
Ay çekirdeği besleyici içeriğinin yanında yüksek yağ ve kalori içerir. 1 yemek kaşığı ay çekirdeği (10 g) 5 g yağ içerir ve 58 kaloridir. Diyet sürecinde tüketildiğinde günlük 1-2 yemek kaşığı aşılmamalıdır, kabuklu olanlarını tercih etmek porsiyon kontrolünü kolaylaştırır.
Ara öğün olarak günlük en fazla 1 avuç çiğ ayçekirdeği tüketebilirsiniz.
Ancak büyük siyah çekirdekler kötü kolesterolü düşürme etkisine sahiptir. Günde bir avuç tüketilen siyah çekirdek kalp ve damar sağlığını korur. - Yapılan bazı araştırmalarda siyah çekirdek tüketen kişilerin tüketmeyen kişilere oranla gün boyu daha dinç ve ruhsal olarak daha sağlıklı oldukları tespit edilmiştir.
Ayçekirdeği lezzetli olmakla birlikte aynı zamanda içeriğinde kilo vermenize yardımcı olduğu bilinen lifler ve metabolizma ve zayıflamayı destekleyen diğer bileşenler bulunuyor. Fakat ayçekirdeği zayıflamanızı sihirle sağlamıyor.
İHA'nın haberine göre; İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Baha Aydoğ, "E vitamini ve folat zengini ay çekirdeği kalp sağlığı üzerinde önemli rol oynuyor. Günde yarım çay bardağı ay çekirdeği tüketmek E vitamini ihtiyacının yüzde 60'ından fazlasını karşılamaktadır.
ABD'de yapılan araştırma, içerisinde fitosteroller bulunan ay çekirdeğinin kolesterolü azalttığını ortaya koydu.
“Kemik ve diş sağlığı için olumlu etki oluşturmaktadır”
Beyin, sinir ve damar fonksiyonları ile birlikte kalp kasının kasılmasına yardımcı olarak kalp fonksiyonlarını da düzenler. Bağırsak hareketlerini arttırıcı ve kabızlığa da iyi gelen bir gıdadır” diye konuştu.
Ayçekirdeği Ayçekirdeğinin içeriğindeki yağ damar sertliğini giderir. Kalp, sinir hastalıklarını önler. Bol E vitamini ve protein içerir. Cinsel gücü arttırır.
Ay çekirdeğinde kilo vermeye yardımcı olduğu bilinen lifler bulunur ve bu lifler zayıflamayı destekler.
AYÇİÇEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR? Yüksek miktarda fosfor içerdiğinden kemik ve kas sağlığına fayda sağlar. Antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini bakteri ve virüslerden arındırır. İçeriğindeki şeker kan şekerini olumsuz etkilemediğinden şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.
Kavrulmuş çekirdekler, sağlıklı yağlar bakımından zengindirler. Sağlıklı yağlar, kalp sağlığı için önemlidirler ve kolesterol düzeylerini düzenlerler. Kavrulmuş çekirdeklerdeki sağlıklı yağlar, Omega-3 yağ asitleri gibi faydalı bileşikleri içerirler. Lif bakımından zengin bir kaynaktır.
Keten tohumunun 30 gramı 5 gram protein, 150 kalori, 8 gram posa, 6-7 gram omega-3 içeriyor. Günlük B1 vitamini, manganez ve magnezyum ihtiyacının da en az yüzde 30'unu karşılıyor. Keten tohumu lignanlardan, yani bitkisel östrojenlerden de çok zengin.
Çekirdeğin içerisinde bulundurduğu, sağlıklı yağlar, demir, e vitamini, b vitamini, lif ve protein gibi zengin minareller ve vitaminler insan vücuduna oldukça yararlıdır.
Fazla çekirdek tüketimi fosfor fazlalığına neden olduğundan, iskelet dokularında kireçlenme yaşanmaktadır. Çekirdeğin sebep olabileceği yan etkiler kişiden kişiye göre değişmektedir. Tuzlu çekirdek selülit oluşumuna sebep olduğu gibi tansiyonu da yükseltmektedir.
1 orta kase (150 gr) kavrulmuş, tuzsuz ay çekirdeği 873 kcal. 100 gram kavrulmuş, tuzsuz ay çekirdeği 582 kcal.
Ayçekirdeğinde C vitamini dışında bütün vitaminleri içerir. Çok iyi bir D vitamini kaynağıdır ve kemikler için çok önemlidir. Ayçiçeği A, K ve B vitaminlerinden zengindir.
Tuzlu çekirdek, içinde bulunan yağ nedeni ile kilo aldırabilir. Aynı zamanda tuzlu çekirdeğin içinde yer alan yüksek tuz miktarı vücudun ödem toplamasına da neden olabilir.
Fakat çekirdek tüketmenin herhangi bir zamanı yoktur. Ancak sabah saatlerinde tüketmemek mide rahatsızlıkları yaşamamanız için doğru olabilir. Bunun haricinde çekirdeği günün istediğiniz herhangi bir saatinde aç karnına ya da tok karnına tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri