Ev hanımlarına emeklilik toplu ödeme yapılarak elde edilebiliyor.
Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatırabilirler. İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatıran ev hanımları, 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödemesini tamamladıklarında emekli olabilirler.
İsteğe bağlı sigorta kolu kapsamında ev hanımlarına yönelik birtakım kolay düzenlemeler yapılmıştır. 25 yıl hizmet süresi ile 9 bin gün primi ödemek yerine 15 yıl yani 5400 gün prim ödeyip 61 yaşında emekli olunabilir.
BAĞKUR primi ile emeklilik elde edilebilir. BAĞKUR prim günlerinin de SGK gibi belirli bir sayıya ulaşması gerekir. Çalışmayan kadınlar, sigortası yatan eşleri sayesinde emeklilik hakkı elde edebilir. Ev hanımının eşi emekli olmuş ise emeklilik durumu öncesindeki evlilik tarihine bakılır.
İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için 18 yaşını doldurmak, sigorta zorunluluğu olan işlerde çalışmamak yeterli olacak. Ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırarak emeklilik hakkı kazanabildiği gibi kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanabilecek.
İlgili 23 soru bulundu
Hiçbir sigortası olmayan ya da çalışmayan ev kadınları 18 yaşından büyük olmaları şartı ile SGK'ya giderek kendilerini sigortalı yaptırabilir. Bu şekilde her ay prim ödeyerek emeklilik hakkına kavuşabilir, aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilir.
Kısaca, bu tutarın sigortalılık süresine ve ödenen prim miktarına bağlı olduğunu da söyleyebiliriz. 2021 yılı itibariyle Türkiye'de ev hanımlarının emeklilik primleri aylık brüt asgari ücretin %32'si olarak belirlenmiştir.
EV HANIMLARINA EMEKLİLİK TOPLU ÖDEME NE KADAR? Mevcut tutar üzerinden devletin ev hanımlarının emekli olabilmesi için ödeyeceği aylık prim tutarı bin 67 lira 52 kuruş olacak. Ev hanımları aylık 3 bin 202 lira 56 kuruş yerine 2 bin 135 lira 4 kuruş prim yatırarak emekli olabilecek.
Anlaşmalı sağlık kuruluşlarında indirimli hizmet alın. Ayrıntılı bilgiye ve broşüre buradan ulaşabilirsiniz. Ev Hanımları Emeklilik Planı'nı İşCep'ten AHE Mobil'e şifresiz bağlanarak ya da size en yakın İş Bankası şubesi aracılığı ile açtırabilirsiniz.
Ev Hanımlarına Yeni Destek Yardımı, 2023 itibarıyla Türkiye'de başlatılan bir sosyal yardım programıdır. Bu tür programlar genellikle, ev hanımlarının finansal güçlüklerini hafifletmeye ve aile ekonomisine katkıda bulunmaya yöneliktir. Ev Hanımlarına Müjde! Devletten 500-1100 TL Harçlık Alabilirsiniz!
Ancak isteğe bağlı prim tutarları beyan edilen kazanca göre hesaplanacağı için bu noktada net bir şey söylemek mümkün olmaz. Ev hanımı sigorta primi 2023 için en az 4.292,64 TL olabilir.
Ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi müjdesi, 2023 genel seçimler öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilmişti. AK Parti seçim beyannamesinde yer alan ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında tutulacak.
Asgari ücret yüzde 30 artarsa yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 195.15 TL'ye çıkacak. 5400 gün için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 54 bin lira ödemesi gerekecek.
Ev hanımı isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücret üzerinden belirlenir. Brüt asgari ücret miktarı, 2023 yılı için 10.008 TL'dir. Buna göre isteğe bağlı sigorta priminin en düşük tutarı 3.202,56 TL'dir. En yüksek tutar ise bu ücretin 7,5 katı, yani 24.019,20 TL'dir.
Bu sosyal yardımlardan çalışmayan kadınlar da yararlanabiliyor. Maddi durumu yeterli olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşlar için farklı tür yardımlar yapılıyor. 2023 yılı itibariyle maddi ve ayni destekler verilmeye devam ediyor.
Buna göre, bir günlük borçlanma miktarınız 31.35 x %32 = 10.032.- TL, 20 yıllık (7200 gün) borçlanma karşılığı ödenecek miktar ise 10,032 x 7200 gün = 72230,40-TL'dir.
Sosyal güvencesi olmayan ev hanımları yardım parası almak için e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti internet sitesindeki formu doldurabilir. Öte yandan yardım parası başvurusu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'ndan da (SYDV) yüz yüze yapılabiliyor.
Ev hanımlarına verilen kredi kartı limiti ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 2.000 TL olarak belirlenmiştir. Ancak gelir belgesi sunabilen ve kredi notu yüksek olan ev hanımları bu miktarın daha üzerinde bir kredi kartı limitine sahip olabilir.
Ev Hanımları İçin Aile Destek Programı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yardım başvurusu için Aile Destek Programına başvuruda bulunabilirsiniz.
İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK ünitelerine başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
4B isteğe bağlı sigorta sistemi de kişilere kendi primlerini yatırmak suretiyle emekli olma hakkı tanır. 4B kapsamında isteğe bağlı emekli olmak isteyenler de çalışanlar gibi 5400 prim ödeme gün sayısını ve yaş kriterini doldurmuş olmalıdır.
Bu düzenleme, birçok vatandaşın hayatını kolaylaştırdı ve sağlam bir sosyal güvenlik sisteminin önemini bir kez daha vurguladı. Kademeli emeklilik düzenlemesiyle, 2000-2008 yılları arasında sigorta girişi olanlara emeklilik imkanı sunulacak.
Çalışmayan vatandaşların isteğe bağlı sigorta primi ödemesi sonucunda yaş ve prim şartlarını karşıladıktan sonra emekli olmaları mümkündür. Çalışmayan birinin emekli olabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olması, malullük ya da yaşlılık aylığı almıyor olması gerekmektedir.
Fakat çalışma geçmişi olmamasına rağmen ev hanımlarının da emekli olması mümkün. Bunun için ev hanımlarının önünde üç seçenek var. SGK'ya göre ev hanımları doğum borçlanması, vergisiz esnaflık ya da isteğe bağlı sigorta ile emekli olabilirler.e-Devlet üzerinden başvuru yaparak emekli olabilirsiniz.
Dolayısıyla 1 gün bir işyerinde 4/a kapsamında sigortalı olup, kalan 29 günü isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle hizmet süresini 30 güne tamamlayan sigortalının bu hizmet süreleri 4/a kapsamında değerlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri