Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz. Onu da belirttiğimiz şartlarda kullanmanızı öneririz. Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz.
Bu yağın tekrar kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ancak, yağın tekrar kullanımı çok fazla olmamalıdır. Uygun olan rakam en fazla üç ya da dört kezdir. Eğer kızartılan şey yağda kalıntı ve artıklar bırakıyorsa bu rakam iki ya da üç kez olacaktır.
Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir. 1-2 ay içinde tüketilmeyen ayçiçek yağında, kanserojen maddeler açığa çıkabilir.
Kızartmadan sonra kalan kızartma yağının kullanımında ideal tekrar sayısı üç ya da en fazla dört keredir. Ancak eğer kızartmanın içerisinde pişen yiyeceklerden kalan artıklar bulunuyorsa bu durum yağın ömrünü 1-2 gün daha aşağı çekecektir.
Patates kızartma yağı kaç kez kullanılır diyenler, yağın içine artık yoksa ve yağın rengi açıksa en çok 3 defa kullanmalıdır. Daha fazla kullanım, yağın yoğunlaşmasına ve patateslerin çiğ kalmasına neden olur.
İlgili 39 soru bulundu
Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz. Unutmayın, yağ yanmamışsa maksimum bir kez daha yani aynı yağı toplamda 2 kez kullanabilirsiniz.
Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir.
Kızartma yapılırken tercih edilen ayçiçek ya da kanola yağına göre zeytinyağı çok daha faydalı ve sağlıklıdır. Zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı hale gelmektedir. Sızma zeytinyağı 190 derecede kaynama noktasına ulaşırken riviera yağını tercih edebilir.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Fazla tüketimde damarlarda tıkanıklığa da sebep olabilir. Bu durum da kalp rahatsızlıklarına yer hazırlar. Kadınlarda, menopoz dönemlerinde aşırı ayçiçeği yağı tüketimi meme kanseri riski oluşturmaktadır. Erkeklerde ise prostat kanseri riskini taşır.
3 kilo çekirdekten 1 litre yağ çıkabilmektedir. Ham ayçiçeği yağı alınarak rafine edilmektedir.
Pişirme ile birlikte ay çekirdeğinin özünü alıyoruz. Daha sonra pres yaparak ilk yağı çıkartıyorum. Çıkan yağ 48 ayrı bezden süzülerek, hazneye düşüyor ve yağ oluşuyor. 3 kilogram çekirdekten 1 kilo yağ çıkıyor.
Seçenekler: 1 lt Pet39,90 TL/lt. 1.25 lt Pet46,36 TL/lt.
Bitkisel yağlar tekrar kullanılacaksa, yağlar soğutulduktan sonra süzülerek yağdaki parçacıkların ayrılması gerekmektedir. Kızartma işleminde kullanılan ekipmanlar iyice temizlenmeli ve kurutulmalıdır.
en fazla iki kez kullanılmalıdır. kullanıldıktan sonra cam kavanoza koymak şartıyla.
Ayçiçek yağı, genellikle yemeklerde, kızartmalarda, hamur işlerinde kullanılır. Bu yağlar, yüksek ısıya oldukça dayanıklıdır. Ayçiçek yağının soğuk bir şekilde yemeklerde kullanılması ise önerilmez.
Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz.
Kolesterol içermeyen ve doymuş yağ oranı düşük olan ayçiçek yağı, yemeklerde en çok kullanılan bitkisel yağlardan biridir.
Kek harçlarında genellikle sıvı yağ, kimi zamanda tereyağı veya zeytinyağı kullanılıyor. Bazı durumlarda tereyağı- sıvı yağ, zeytinyağı - tereyağı gibi kambinasyonlar yapılabiliyor.
Her yağın bir yanma derecesi vardır. Rafineri edilmemiş soğuk sıkım ayçiçek yağının yanma derecesi 107 derece iken, sızma zeytinyağında bu ısı 220 – 230 derecelere ulaşabilmektedir.
Kızartma yağını sağlıklı bir şekilde saklamanın ilk koşulu yağın iyice soğumasını beklemektir. Aynı zamanda soğumuş olan yağı temiz bir tülbent yardımıyla süzüp saklamaktır. Bu maddeleri süzmediğiniz takdirde vücuda girdiğinde kanserojen etki yaratır ve ilerde kanser hastalığının gelişmesine neden olabilir.
Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
Kızartma yaptığınızda ise kullandığınız yağı bir sonraki kızartmanız için saklayın. Kullandığınız yağ soğuduktan sonra kahve filtresi ya da tülbentten geçirerek süzün ve hava almayan kavanozda, karanlık bir ortamda saklayın. Unutmayın: Tekrar kullanılan yağın yanma derecesi her kullanımda azalır ve toksisitesi artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri