Ayçiçek yağı %66 oranında çoklu doymamış yağ içermektedir. Mısırözü yağı ise %56 oranında çoklu doymamış yağ içerir. Her iki yağ türü de bitkisel yağlardan olduğu için ölçülü miktarda tüketilmesi önerilir. Mısırözü yağı ve ayçiçek yağı omega yağ asitleri bakımından zengindir.
Mısırözü yağı, sağlıklı beslenme için önemli bitkisel yağlar arasında yer almaktadır. Mısırözü yağı, %56 çoklu doymamış yağ, %31 tekli doymamış yağ ve %13 (doymuş yağ içermektedir. Bu nedenle de kandaki kolesterolün düşmesini sağlar.Mısır yağı, doymuş yağların yerine yüksek miktarda çoklu doymamış yağ asidi barındırır.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
Kanola yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Aynı zamanda E vitaminince zengin olması nedeniyle bilinen en iyi bitki yağlarından biridir ve K vitamini içinde önemli bir kaynaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Ayçiçek yağı %66 oranında çoklu doymamış yağ içermektedir. Mısırözü yağı ise %56 oranında çoklu doymamış yağ içerir. Her iki yağ türü de bitkisel yağlardan olduğu için ölçülü miktarda tüketilmesi önerilir. Mısırözü yağı ve ayçiçek yağı omega yağ asitleri bakımından zengindir.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
Hindistan cevizi yağı genellikle en iyi seçeneği sunar, bu da onu kızartma için en sağlıklı yağ haline getirir. 8 saat 180 derecede sürekli kızartıldıktan sonra bile, kalitesi bozulmaz. Hindistan cevizi yağındaki yağ asitlerinin %90'ından fazlası doymuş yağdır ve yüksek sıcaklıklara karşı çok dayanıklıdır.
Günlük beslenme düzeninde, en fazla yüzde10 oranında doymuş yağ asitleri (tereyağı gibi hayvansal yağlar), yüzde 15 oranında tekli doymamış yağ asitleri (zeytinyağı, fındık yağı, kanola yağı) ve maksimum yüzde 10 oranında çoklu doymamış yağ asitleri (soya yağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı gibi) bulunması önerilmektedir ...
Hem yağ çekmeden pişirebilirsiniz hem de zeytinyağı sayesinde daha lezzetli kızartmalarda yapabilirsiniz. Yumuşacık dokulu, daha tok kıvamlı kekler, poğaçalar, kurabiyeler ve tatlılar yapmak istiyorsanız eliniz zeytinyağına gitsin. Daha sünger gibi, hafif lezzetli bir kekin ya da poğaçanın sırrı zeytinyağından geçiyor.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Türk mutfağında, sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılıyor. Riviera zeytinyağının oleik asit değeri maksimum 1,5 olup, sızma zeytinyağıyla karşılaştırıldığında aroması baskın olarak hissedilmiyor. Dolayısıyla bu zeytinyağı çeşidi, yiyeceklerin içindeki diğer malzemelerin tadını da bastırmıyor.
Zeytinyağı gibi tekli ve çoklu doymamış 'iyi' yağlar kalp hastalığına karşı taşıdığınız riski azaltıyor. Zeytinyağı, iyi kolesterolü (HDL) olumsuz etkilemeden kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı antioksidanlar içeriyor.
Mısır yağı salatalarda çiğ bir şekilde, yemeklerde ise pişirilerek kullanılır. Gıda sektörünün dışında, makine yağı, sabun, krem, böcek ilacı, boya ve tekstil boyası gibi farklı alanlarda da kullanılır.
Satın alınacak yağın berrak olmasına dikkat edilmeli. Yağın rengi, elde edilen bitkiye göre değişebilir. Yağın kalitesini rafine ünitesinin teknolojisi ve işleme metodu da belirliyor. O sebeple markalı yağları tercih edin.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Ayçiçeği tohumlarından doğal olarak çıkarılır ve hafif bir tada sahiptir. Bitkisel ve bitkisel bazlı yağlar kolesterol içermez, doymuş yağ oranı düşük ve çoklu doymamış yağ bakımından zengindir. Özellikle ayçiçek yağı, E vitamini ve omega 6 yağları açısından zengindir, bu da onu sağlıklı bir seçim haline getirir.
Yemeklerinizde rafine edilmiş zeytinyağı kullanmak ayçiçek yağına göre daha sağlıklıdır. Bu yağ hem daha sağlıklı hem de palm yağından sonra sıcaklığa en dayanıklı yağdır. Çünkü zeytinyağının özelliklerinin değişmeye başladığı dumanlanma noktası 210-230 derecedir.
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz.
Bu yüzden hamsi, sardalya, istavrit gibi küçük deniz balıklarını öneriyoruz. Kızartma yapılabilir, ancak kesinlikle ayçiçeği veya mısır yağı ile değil!
Bununla birlikte, çok miktarda çoklu doymamış yağ içeren yemeklik yağlar kızartma için daha az uygundur. Bunun nedeni, çoklu doymamış yağların kimyasal yapılarında iki veya daha fazla çift bağ içermesidir. Bu çift bağlar oksijenle reaksiyona girebilir ve yüksek ısıya maruz kaldığında zararlı bileşikler oluşturabilir.
Fazla tüketimde damarlarda tıkanıklığa da sebep olabilir. Bu durum da kalp rahatsızlıklarına yer hazırlar. Kadınlarda, menopoz dönemlerinde aşırı ayçiçeği yağı tüketimi meme kanseri riski oluşturmaktadır. Erkeklerde ise prostat kanseri riskini taşır.
Kızartma yaparken hangi yağ kullanılmaktadır? Kızartma yapılırken tercih edilen ayçiçek ya da kanola yağına göre zeytinyağı çok daha faydalı ve sağlıklıdır. Zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı hale gelmektedir.
Sıvı altın olarak bilinen argan yağı dünyanın en pahalı yağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri