Ancak yerli üretimden elde edilen ayçiçeği yağı yıllık yaklaşık olarak 400-450 bin ton olmaktadır. Ortaya çıkan bu açık ithalatla karşılanmaktadır. Bu nedenle ayçiçeği, ülkemizin önemli ithal kalemlerinden biri olup, Türkiye, Avrupa Birliği`nden sonra en büyük ithalatçı ülke konumundadır.
Tahminlere göre ayçiçeğinin Avrupa'ya gelmesi İspanyolların aracılığıyla olmuştur. İspanyollar yağı İtalya'ya Almanya'ya ve Fransa'ya getirmişlerdir. Bu ülkeler bitkiyle çok tanışmış olmalarına rağmen günümüzde dünyada ayçiçek yağı üretiminin başını Rusya çekmektedir.
Ayçiçeği yağı tüm dünya ülkelerinde farklı coğrafyalarda yetiştirilmekte olup dünyada hiçbir üretici ülke, küresel üretimin % 15'inin üzerinde üretim gerçekleştirememektedir. Dünyada en önemli yağ bitkilerinden biri olan ayçiçeği ülkemizde de en fazla ekim alanına ve üretime sahip yağ bitkisidir.
Yerli üretim markası olan Torku öncülüğünde yemeklerinizin eşsiz tadını alacağınız ve tariflerinizin vazgeçilmez bir parçası olacak Torku altın ekin Ayçiçek yağı mutfağınızda yer ediniyor.
Türkiye'de perakende sıvıyağ sektörünün lider ve en bilinen markası Yudum, 2008 yılından bu yana gıda sektöründe 15 farklı ülkede yaygın olarak faaliyet gösteren Savola Gıda San. Ve Tic.A.Ş.'nin bünyesinde yer almaktadır. Yudum İstanbul'daki ilk üretim tesisini 1974 yılında Ayvalık'a taşımıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Biryağ ayçiçek yağı, Türk mutfağının özelliklerine uygun güvenli kullanımı sayesinde en lezzetli yemekleri hazırlamanıza imkân sağlıyor. Trakya Birliğe ait Karacabey Yağ Fabrikasında üretilen ayçiçek yağları, sahip oldukları yüksek kalite standartları ile dikkat çekiyor.
FETÖ/PDY soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonda İstanbul'da gözaltına alınan Orkide Yağları'nın sahibi Ahmet Küçükbay'ın sahibi olduğu Küçükbay Yağ San. A.Ş., İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 106'ncı sırada yer almıştı.
Türkiye'nin sıvıyağ sektörünün lider markası Yudum, sektöründe en çok tercih edilen ve en yaygın dağıtılan ve tüketilen markasıdır. Zeytinyağı üretimi ilk olarak 1975 yılında İstanbul Haliç fabrikasında başlamıştır.
İSO 500 listesinde 240'ıncı sırada olan TURYAĞ, Yayla ve Evin markaları ile tanınıyor.
Yılda 3,7 milyon ton kolza yağı üreten Almanya, bu yağdan ayçiçek yağına oranla daha az ithal ediyor. Ülkede ayçiçek yağının stoklarının azalmasıyla, bu ürünlerde fahiş fiyat artışları da yaşanıyor.
Türkiye, 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sını Rusya'dan, yüzde 14,6'sını Ukrayna'dan, yüzde 11,5'ini Bulgaristan'dan, yüzde 7,5'ini Moldova'dan, yüzde 6,3'ünü Romanya'dan gerçekleştirdi. 2021-2022 yılında Rusya ve Ukrayna'nın payının yüzde 70'e ulaşması bekleniyor.
Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.
Ayçiçeği üretiminde Ukrayna ve Rusya başı çekerken; bu iki ülkeyle birlikte AB ülkeleri, dünyada üretilen ayçiçeğinin yüzde 72,1'ini karşılıyor. 2018-2019 sezonunda toplam ayçiçeği yağlı tohum ithalatının yüzde 52'si AB ülkeleri ve Türkiye tarafından gerçekleştirilmiş durumda.
Anavatanı Kuzey Amerika'dan önce Avrupa'ya daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. İçerdiği yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, vitaminler, minerallerden dolayı çok tercih edilen yemeklik yağ olarak kullanımının yanı sıra bol proteinli bir hayvan yemi olarak çiftliklerde de tercih edilir.
Orkide Yağları tarafından Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde 50 milyon dolara mal olan Türkiye'nin en büyük yağ fabrikasının inşaatı bitme noktasına geldi.150 dönüm arazide günlük bin 500 ton ayçiçeği işleyecek fabrikada 500 kişi istihdam edilecek.
Türkiye ham yağ ihtiyacının yüzde 50'si ayçiçeğinden karşılanıyor. Ham yağ açısından ayçiçeği çok önemli bir üründür. Dünyada yıllık ortalama 26 milyon hektar alandan 42.5 milyon ton ham yağ üretiliyor."
BUNGE GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.
MEHMET HANİFİ GÜLEL / EDİRNE
Ayçiçeği tohumundan yağ üreten Edirne Yağ Sanayi ve Ticaret AŞ Olin markası ile günlük 300 ton ayçiçeği tohumu işleme kapasitesiyle, yılda 30 bin ton rafine yağ üretiyor.
Piyale, Saka ve Ona markaları artık Ülker'in.
Türkiye'de sıvı yağ sektöründe iki güçlü grup var. Biri pazarın yüzde 23'üne hâkim olan Suudi Arabistanlı, diğeri ise ABD'li firma. Yağ pazarını elinde tutan yabancı gruplar, market ve bakkallara baskıyla zam yaptırıyor.
Komili, Kırlangıç markalarının üreticisi Ana Gıda'nın yüzde 55,25 hissesinin ABD'li Bunge şirketine devri tamamlandı. Komili, Kırlangıç gibi markaların üreticisi Ana Gıda'nın hisselerinin dünyanın en büyük bitkisel yağ üreticilerinden ABD merkezli Koninklijke Bunge B.V.'ye devir işlemleri tamamlandı.
Kendisine ait olan Bilkom'un %70'ini Koç Holding'e sattı. Komili Yağ, diğer bir ünlü zeytinyağı markası olan Kırlangıç ile Anadolu Grubu'na ait olan Ana Gıda'ya satıldı.
Değişiklikle birlikte şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Latif Topbaş, Yönetim Kurulu Başkanvekili ise Mahmud Muhammed Topbaş oldu. Musa Topbaş da yönetim kuruluna girdi. Artık yüzde 51 sermayesi Topbaşlar'ın eline geçen şirkette böylece yüzde 40 Küçükbay'lar, yüzde 9 Murat Reka ortaklığı kurulmuş oldu.
Orkide Yağları; ülkemizde sıvı yağ, zeytinyağı, margarin, ev dışı tüketim ve pastacılık yağları ile endüstriyel yağ ürünlerinin tümünü üreten olarak ülkemizin yerli ve milli bir markasıdır.
Tamamen yerli bir aile şirketi olan Emek, günümüzde dördüncü ve beşinci nesil tarafından ilk günkü heyecan ve adanmışlıkla yönetilir. Sait Bey'in oğulları İslam ve İbrahim Uyar bayrağı devralır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri