Tirit; Karadeniz'de özellikle Kastamonu, Sinop ve Samsun yörelerinde,İç Anadoluda Konya ve civarında, Doğu'da ise Şanlıurfa'da sık yapılan ve meşhur olan yemektir.
Konya'da en sevilen yemeklerden birisi Tirit'dir. Tirit Yapılışı: Kuşbaşı iriliğinde doğranmış et tencereye alınır ve etler bıraktıkları suyu çekene kadar kavurulur.
Konya'da en sevilen yemeklerden birisi de Tirit'tir. Konya Usulü Tirit Tarifi (5 kişilik): Yarım kilo kuzu eti, yarım kilo yoğurt, 2 soğan, 1 demet maydanoz, 1 kurutulmuş ekmek, 2 kaşık tereyağı, 2 defne yaprağı, 5 diş sarımsak, tuz, karabiber, süslemek için biber, domates.
Urfa tiridi koyun etiyle yapılan ve Şanlıurfa açık ekmeği, sarımsaklı yoğurt, limon ve taze yeşilbiberle sunulan bir yemektir. Samsun yöresine ait tirit ise kaz etiyle yapılmaktadır.
Domates rendemizin içine 1 tatlı kaşığı salça, biraz tuz, zeytinyağı ve yarım limon sıkılarak pişirilir. Sos hazır olduktan sonra et suyu soğumuşsa kaynatılır ve sıcak durumdayken içine dilimlenmiş tirit ekmekleri atılır. Islanan ekmekler kevgirle süzülerek tabağa alınır.
İlgili 39 soru bulundu
Tirit; Karadeniz'de özellikle Kastamonu, Sinop ve Samsun yörelerinde,İç Anadoluda Konya ve civarında, Doğu'da ise Şanlıurfa'da sık yapılan ve meşhur olan yemektir.
Samsun'un yerli halkına neyi meşhur diye sorduğunuz zaman duyacağınız cevaplardan biri kesinlikle “tirit” olur. Tirit, et suyuna kızartılmış ya da bayat ekmek konularak yapılan yemeğe denir. Genel olarak kaz, ördek, tavuk, dana ve koyun eti ile yapılan çeşitleri vardır.
Tirit Kütahyanın yöresel yemeğidir. Yufkayı un su tuzla yoğurup ince açıp sacda pişirerek de yapabilirsiniz. Yada buradaki tarifteki gibi hazır yufkada kullanabilirsiniz.
Konya denilince ilk akla gelen yemek nedir sorusunun cevabı kesinlikle” Etliekmek. Pideye benze de kendine has pişirme yöntemi ve tadıyla pideden çok farklı.
Türkülerden aşina olduğumuz tirit, Orta Asya kültürü taşıyan bir yemektir. Balıkesir'de düğün yemeği olarak bilinen Tirit aşağı yukarı her yörede kendine özgü bir tarifi olsa da hepsinin ortak yönü et suyuyla ıslatılmış pide/bayat ekmek/yufka içermesidir. Dilerseniz Maydanoz İle Servis Edebilirsiniz.
Misal: Kuru yufkadan tirit. Kastamonu simidine benzer simitler değişik yörelerde de yapılmaktadır. Susamsız olduğundan, 'kel simit' olarak da bilinen Rize simidinin hazırlanmasında un, su, tuz ve çok az miktarda maya ile elde edilen hamur, yirmi dakika kadar bekletildikten sonra sıcak suya batırılıp bir dakika tutulur.
Bütün tavuk iri parçalar halinde kesilerek yeteri kadar su ile ocağa haşlanmaya alınır. Haşlandıktan sonra yufkalar sıcak tavuk suyu ile bir kat ıslatılır, arasına terayağı gezdirilir ve yufkalar bitene kadar işlem tekrarlanır. Yufkaların en üstüne tavuk etleri didiklenip ceviz serpilerek sıcak sıcak servis edilir.
Düğün yemekleri arasında vazgeçilmez olan tirit Balıkesir genelinde ev yemekleri yapan birçok lokantada da bulunur. Hazırlanışı: 🔸 Öncelikle, kebapçılarda veya fırınlarda bulunabilen ince pideler küçük doğranır. 🔸 Kuzu eti 3 litre kadar su içinde, tuz ilavesiyle kemiklerinden tamamen ayrılıncaya kadar haşlanır.
Siirt'in yöresel yemekleri arasında Büryan Kebabı, Siirt Kitel, İsmeket Köfte, Arap Dolması, Perde Pilavı, Zerfer, Bumbar, Kiftel Leben, Mihr Çorbası, Pırtike Çorbası, Aside Tatlısı, Gebole, İmçerket ve Varakkaak gibi lezzetler bulunmaktadır.
Mısır Çorbasının ayranlı ve yoğurtlu çeşitleri, Lahana Çorbası, Etli Lahana Sarması, Kara Lahana Yemeği, Trabzon Döneri, Hamsili Pilav, Hamsi Kuşu, Hamsili Kaygana,Hamsili Bulgur Pilavı, Haluşka, Trabzon Hurmalı Tart, Muhlama, Pazılı Hamsi Tava, Gongoş Sarması, Pazı Tavası, Mısır Çorbası, Hamsiköy Sütlacı, Balkabağı ...
64 yılında Amisos'a geldiği zaman şehrin ismini Pompeiopolis'e çevirmişse de bu isim kalıcı olmamış ve Amisos adı bundan sonraki dönemlerde de geçerliliğini korumuştur. Bugün kullandığımız "Samsun" adının ortaya çıkışı, Türkler'in buraya hakim olmasından sonradır.
Harput köftesi, Harput çorbası, Balakgazi Böreği, küncülü (susamlı köfte), işgene, haşlanmış içli köfte, sırın (bir çeşit mantı) ve ballı muzlu cevizli krep buraya geldiğinizde deneyebileceğiniz lezzetlerden.
Etler küp şeklinde doğranır. Tereyağı kızartılır ve üzerine etler konarak biraz pişirilir. Üzerine tuz, yeşil biber, domates, diş sarımsaklar, ince doğranmış soğan katılarak orta ateşte pişirmeye bırakılır.
İlk olarak yağımızı derin bir tavaya koyuyoruz ,kızarınca üzerine kıymayı koyup kavuruyoruz, üzerine yumurtayı kırıp karıştırıyoruz ,üzerine salçayı baharatları tuzu koyup karıştırıyoruz, üzerine sıcak su ilave ediyoruz, suyu göz kararı yapıyoruz, duru olmayacak çokta koyu olmayacak ,sonra sarımsak rendeliyoruz ...
Muhammed'in yemeklerin en güzeli ve en iyisi olarak ifade ettiği için tüketimi sünnet olarak kabul edilen tirit 9. yüzyıldan itibaren Arapça yemek yazmalarında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri