Ayçiçek Yağı: Ayçiçek yağında en çok kullanılan yöntem ise; kanola, soya ve pamuk yağı karıştırılmasıdır. Fiyatı daha ucuz olan bu yağlarla karıştırılan ayçiçek yağında hangi karışım yağları olduğunu anlamak duyusal olarak mümkün değildir.
Ayçiçek yağının berrak olması ve dibinde tortu oluşmaması önemli. Yağın rengi ve kokusu, elde edilen bitkiye, işleme sekline, iklime, kullanılan teknolojiye göre değişebilir. Renk, koku ve tat yine saflık kriteri değildir, yani sadece bu özelliklere bakılarak hile yapılıp yapılmadığı anlaşılamaz.
HİLELİ KARIŞIM NASIL ANLAŞILIR? Büyükhelvacıgil, hileli karışım ayçiçek yağını tüketicinin de kullanırken anlayabileceğine işaret ederek, "Damak tadı hassas bir ev hanımı bunu anlayabilir. Ayçiçek yağı içerisine soya yağı karışınca balık kokusu veriyor. Kanola yağı karışınca metal kokusu gibi bir koku geliyor.
Ayçiçeği yağı içerisinde; çoklu ve tekli doymamış yağ asitleri, Omega 9, Omega 6 yağ asitlerinin yanı sıra A vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini bulunmaktadır. Günümüzde yemekler için kullanılan yağların; %20'si hayvanlardan %80'i ise bitkilerden elde edilmektedir.
Ayçiçek yağı ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden diğer bir deyişle tohumlarından elde edilen açık sarı renkli ve hafif tadı olan bitkisel bir yağdır. Yapısında bol miktarda doymamış yağ asitlerini barındırır ve genel itibarıyla besin amaçlı kullanılır.
İlgili 32 soru bulundu
AYÇİÇEK YAĞI NEDİR? Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından presleme, özütleme gibi işlemlerden geçirildikten sonra rafine edilerek elde edilen berrak, sıvı bir yağdır.
Bunun için ilk olarak, ne kadar yağa ihtiyaç duyulduğu ve bunun için gereken ay çekirdeği miktarı belirlenmelidir. Örneğin, 1 litre ayçiçek yağı için 3 kg ay çekirdeği kullanılması gerekir.
tohumu (çiğit), susam, haşhaş, kanola (kolza), keten, soya, badem, ceviz, fındık ve mısır ruşeymi gibi pek çok yağ hammaddesi üretimi yapılabilmektedir.
35 kilo ayçiçek tohumunu 5 dakika boyunca karıştırılarak tohumlar kavrulur. Daha sonra soyulmuş ve öğütülmüş çekirdeklerden prenslenerek yağ elde edilir. Daha sonra parçacıklardan kurtulmak için süzme arıtma işlemi yapılır. 3 kilo çekirdekten 1 litre yağ çıkabiliyor.
Ayçiçek yağı içerik olarak bakıldığında yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içermektedir. Kolesterol içermez ve doymuş yağ oranı da düşüktür. Ayçiçek yağı, oleik asit ve linoleik asit açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu sayede sağlığa birçok olumlu katkı sağlamaktadır.
Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir. 1-2 ay içinde tüketilmeyen ayçiçek yağında, kanserojen maddeler açığa çıkabilir. Rutubetli ve nemli ortamlarda daha kısa sürede bozulabilir.
Ayçiçek yağı kokusuz ve oldukça açık renklidir. Hatta renksize yakın bir açık sarıdır. Zeytinyağı ise daha koyu sarı hatta yeşile yakın rengi ve kokusu ile kolayca ayırt edilebilir.
Bunu en iyi beyaz bir kağıt üzerine çeyrek çay bardağı kadar yağ döküp yağın kağıt üzerinde kaydıktan sonra bıraktığı renge bakarak anlayabilirsiniz. Eğer koyu renkte bir iz bırakıyor ise, yağın içinde yüksek miktarda yabancı madde vardır. Yani bu geri dönüşüm (kullanılmış) yağdır. Orjinal yağ bulanık olmamalıdır.
Teneke şişeler dışarıdan gelen ışıkların ambalajın içine geçmesini engellediği için yağı uzun süre istenilen kıvamda tutar. Pet şişeler ise tenekelerle kıyaslandığında genellikle daha küçük ebatlarda satılır.
Yağ ve su birbirleriyle karışmadıklarından, yoğunluğu fazla olan su dibe çökerken yoğunluğu az olan yağ yüzeye çıkar. Hatta zeytinyağı gibi üste çıkmak deyimi de buradan gelir. Eğer kızarmış yağın içerisine “yıkadığınız” bir yiyeceği koymaya çalışırsanız bu patlamaların olması kaçınılmazdır.
- Ayçiçek yağı kapağı açılmadan 12 aya kadar saklanabilir peki ya kapağı açıldıktan sonra? Kapağı açılan ayçiçek yağı 1-2 ay içinde tüketilmeli aksi takdirde zaman içerisinde ayçiçek yağında kanserojen maddeler açığa çıkabilir ve sağlığımızı tehlikeye atabilir.
Hafif tadı, açık bir renge sahip olan ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından elde edilir. İlk olarak ayçiçek bitkisi pişirilerek özü alınır ve sonra prenslenerek yağı çıkartılır. Sonrasında çıkan yağ 48 ayrı bezden süzülerek yağ oluşturulur.
Soğuk pres yağlar; çörek otu, kanola, ayçiçeği, hindistancevizi, zeytin veya susam gibi yağlı tohumlardan ısı uygulanmadan elde edilir. Eğer ısı uygulanırsa, lezzet ve besin kalitesi bozulur. Soğuk sıkım yönteminde, tohumlar ve kuruyemişler ezilir, yağın basınçla dışarı atılması sağlanır.
Pişirme ile birlikte ay çekirdeğinin özünü alıyoruz. Daha sonra pres yaparak ilk yağı çıkartıyorum. Çıkan yağ 48 ayrı bezden süzülerek, hazneye düşüyor ve yağ oluşuyor. 3 kilogram çekirdekten 1 kilo yağ çıkıyor.
Motor yağının içerisine su karışması, aracın motorunda bir arıza olduğunu bildirir. Ancak bu durum erkenden fark edilmez ve araç kullanılmaya devam ederse arıza büyür ve motordaki bazı parçalara zarar verir. Motor yağına su karışmasıyla birlikte yağ özelliğini kaybeder ve motordaki sürtünmeyi azaltamaz.
Yağ, karbonhidrat ve protein ile birlikte üç temel besin maddesinden biridir. Yağ kimyasal olarak trigliserit adıyla bilinip gliserin ve üç yağ asidinden oluşan bir esterdir.
Bitkisel Yaglar (%70) (degisen miktarlarda palm, hindistan cevizi, kanola, pamuk, aspir, ayçiçek, keten tohumu), Su, Yagsız Pastorize Süt, Emülgatör (Yag asitlerinin mono ve digliseritleri, Ayçiçek Lesitini), Tuz (en fazla %0,3), Koruyucu (Potasyum Sorbat), Asitlik Düzenleyici (Sitrik Asit), Aroma verici, Renklendirici ...
Normal olarak ülkemizde, eğer iklim koşulları uygun olursa, kurak şartlarda normal verimli bir toprakta 250-300 kg/da civarında bir tane verimi alınabilir. Sulu şartlarda ise, toprak verimliliğine ve sulama sayısına bağlı olarak tane verimi, 350-500 kg/da arasında değişir.
Suyun yoğunluğu santimetreküpte yaklaşık 1 gram olduğundan, 5 litre su (5x1'den) yaklaşık 5 kilogram ağırlığındadır. Ancak sıvı yağın yoğunluğu santimetreküpte yaklaşık 0,9 gram olduğu için, 5 litre sıvı yağ (5x0,9'dan) yaklaşık 4,5 kilogram ağırlığındadır. Tabii kap ağırlığını da unutmamak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri