İlgili 39 soru bulundu
Karia bölgesinin en eski şehirlerinden biri olan Muğla şehir merkezinin eski kayıtlarda adı "Mobolia" olarak geçmektedir. M.Ö. 3400 yıllarında, başında "Kar" isimli bir liderin bulunduğu bir kavim yerleşmiştir. M.Ö.1000 yıllarında Dor'ların hâkimiyetine giren bölge, M.Ö.
Merkezi İzmir şehri olan Aydın Vilayeti, İzmir Merkez Sancağı, Aydın Sancağı, Saruhan (Manisa) Sancağı ve Menteşe Sancağı'ndan oluşmaktaydı. 1892'de Aydın Vilayeti'nin 4 sancağına Aydın Sancağı'ndan ayrılarak sancak olan Denizli'nin eklenmesiyle, toplam sancak sayısı 5'e çıktı.
Aydınoğulları zamanında şehrin adı Aydın Güzelhisarı olmuş, daha sonra Aydın adını almıştır.
İncir, kestane, zeytin, zeytinyağı, kuru meyveler ve Ege otları ile zengin bir mutfak tablosu oluşturan Aydın, memleketinize dönerken çantanızı doldurup yola çıkacağınız bir şehirdir.
Aydın'ın en meşhur şeyleri ise genel olarak; zeytinyağı, incir, kestane, Ege yeşillikleri, zeytinyağlı ve sebzeli yemekleri ile üçetek, uladu örtü, şalvar ve çeki olarak bilinen hediyelik giysiler olmakta.
ile doğayı ve denizi ayağınıza getiren harika bir proje.
Aydın'ın eski isimleri Tralleis ve Güzelhisar olup 14. yüzyılda Anadolu Beylikleri döneminde kurulan Aydınoğulları beyliği döneminde ismi Aydın olarak değişmiştir. Herodot, Aydın ili ile ilgili “Bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel iklimin bulunduğu yer” demiştir.
Ahmet Gazi Camii Döneminin en geniş kubbeli camisidir. Aydın İli'nin bilinen en eski camisidir. Aynı zamanda Batı Anadolu'da ki ilk Türk Ulu Eserlerinden olup tam kare teşkil eden sahası 400 m2 ve duvarları 1,70 metre kalınlığındadır.
Aydın ili, Merkez (Aydın), Bozdoğan, Buharkent, Çine, Didim, Germencik, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar ilçelerinden meydana gelmiştir.
Türkiye'nin ilk demiryolu kurulan şehri olmakla birlikte Türkiye'nin en uzun ikinci tüneli buradadır. Nüfus bakımından Ege Bölgesi'nin İzmir ve Manisa'dan sonraki 3. büyük ilidir.
395'te Roma İmparatorluğu bölününce, Aydın, Doğu Roma İmparatorluğunun payına düştü. Daha sonra Kutalmışoğlu Birinci Süleyman Şah, Aydın'ı fethetti.
Kuzeyinde İzmir, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla illeri, batısında Ege Denizi bulunmaktadır. İlin denizden yüksekliği 64 metredir.
Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan ilimiz; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfistigi üretiminde ise üçüncü siradadir.
Aydın Şehir merkezi turistik açıdan fakir olmasına rağmen, Aydın ilçeleri turistik açıdan oldukça zengindir. Aydın halkı da gezmeyi sevdiği gibi dışardan gelen misafirlere de oldukça misafirperver bir tavır yansıtmaktadırlar. Aydın ilinin çevresinde çok fazla turistik yerler vardır.
Aydın ilinin yüzölçümü 8.116 km2'dir. Kuzeyinde İzmir, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla illeri, batısında Ege Denizi yer alır. Ortalama deniz seviyesi 64 metredir. Aydın'da 395.494 hektar alanda sulu tarım yapılmaktadır.
En yaygın söylentiye göre ilin adı, Selçuklu Sultanı Kılıçarslan'ın komutanlarından “Muğlu” Beyi adından gelmekte. Büyük olasılıkla burayı Muğlu Bey fethettiği için bu komutanın adı verilmiş, "Muğlu" zamanla Muğla'ya dönüşmüş. 1889 Aydın Vilayet salnamesinde rastlanan "Mobella" adı ise kentin ortaçağdaki adıdır.
Muğla, mermer yatakları ve mermer sanayisi açısından ülkemizin en önde gelen şehirlerinden biridir. Türkiye mermer üretiminin yaklaşık %20' sini oluşturan, Kavaklıdere ve Yatağan ilçelerindeki mermer ocaklarından çıkan hammadde, yine bu ilçelerde işlenerek dünyanın dört bir yanına yaklaşık 60 ülkeye ihraç edilir.
Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos'u fethi ile birlikte Bodrum Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri