Nazilli'nin il olma yolunda önemli bir adım olan 100 bin nüfus kriteri, 2023 yılından itibaren uygulanacak. Bu değişiklikle birlikte, Nazilli'nin il olma şansı daha da artmış durumda. Nazilli halkı, ilçenin il olması halinde, daha iyi hizmet alacağını ve bölgenin daha da gelişeceğini düşünüyor.
Altı ilçeyle birlikte toplam 284 bin nüfusa ulaşacak olan Nazilli'nin il olması durumunda kalan diğer ilçelerin nüfusunun 750 binin üzerinde olması dolayısıyla Aydın, büyükşehir statüsünde kalmaya devam edecek.
Aydın il merkezine yaklaşık olarak 45 kilometre mesafede yer alan Nazilli, Aydın'ın ilgi çeken ilçelerinden biridir.
Nazilli, Ege Bölgesi'nde Aydın ilinin en büyük nüfusa sahip olan ikinci ilçesidir. Aydın-Denizli Karayolu, İzmir-Denizli demiryolu üzerinde; Efeler ilçesine 45 km, Denizli'ye 81 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Türkiye İstatistik Kurumu 2023 verilerine göre, 162 bin 737 nüfusa sahip olan Nazilli'ye 32 bin 607 nüfuslu Bozdoğan, 13 bin 22 nüfuslu Buharkent, 17 bin 620 nüfuslu Karacasu, 26 bin 111 nüfuslu Kuyucak, 20 bin 230 nüfuslu Sultanhisar ve 11 bin 863 nüfuslu Yenipazar bağlanacak.
İlgili 38 soru bulundu
Nazilli'nin il olması, bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimini de hızlandıracak. Nazilli'nin il olma yolunda önemli bir adım olan 100 bin nüfus kriteri, 2023 yılından itibaren uygulanacak. Bu değişiklikle birlikte, Nazilli'nin il olma şansı daha da artmış durumda.
40 ilden daha büyük olan kentimiz hem nüfus hem de ekonomik güç olarak kendisini kanıtlamıştır.
Şu ana kadar adı geçen bir ilçe olmasa da kriterleri karşılayabilecek; İnegöl, Alanya, Polatlı,Çorlu, Siverek, Nazilli, Cizre, Manavgat, Ünye, Edremit, Fethiye, Midyat, Yüksekova ve Erciş'in aralarında olduğu 24-25 ilçenin olduğu belirtiliyor.
Dünya çapında turizm noktalarıyla ün yapan Aydın, nüfus bakımından en büyük ilçesi merkez ilçe Efeler'dir. Kentin kalbi konumunda olan Efeler ilçesi, birçok özelliğinden dolayı rağbet gösterilen bir yer.
ile doğayı ve denizi ayağınıza getiren harika bir proje.
İlçenin kuzeyinde İzmir ilinin Selçuk ilçesi kuzeydoğusunda Germencik doğusunda Koçarlı kuzeybatısında Kuşadası güneyinde Didim bulunmaktadır. 1064 km²'lik yüzölçümü bakımından ilin en büyük, nüfus bakımından ise Efeler, Nazilli ve Kuşadası'ndan sonra 4. büyük ilçesidir.
Nazilli nüfusu yaklaşık olarak 150.000'dir. Tarihi yüzlerce yıl öncesine uzanan bu ilçenin adının nereden geldiği tam bilinmemekle birlikte, “naz” kelimesi ile bir ilişkisi olduğu noktasında pek çok araştırmacı mutabıktır. Nazilli'nin nesi meşhur sorusunun yanıtı da pidesi ve inciri şeklinde özetlenebilir.
Aydın - Nazilli arası otobüs yolculuğu ortalama olarak 49 dakika sürmektedir.
Aydın Vilayeti, İzmir Merkez Sancağı, Aydın Sancağı ve Menteşe Sancağı'ndan oluşmaktaydı. 1877 yönetsel düzenlemesinde, Aydın Vilayeti'nin sancak sayısı 4'e çıktı. Merkezi İzmir şehri olan Aydın Vilayeti, İzmir Merkez Sancağı, Aydın Sancağı, Saruhan (Manisa) Sancağı ve Menteşe Sancağı'ndan oluşmaktaydı.
Aydın ili, Merkez (Aydın), Bozdoğan, Buharkent, Çine, Didim, Germencik, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar ilçelerinden meydana gelmiştir.
Aydın' ın 1919 yılına kadar sancak şeklinde devam eden bu yönetim şekli, 25 Mayıs 1919-7 Eylül 1922 yılları arasında 40 aya yakın süren işgalden sonra ve Kurtuluş Savaşının kazanılmasıyla birlikte 1923 yılında değişmiş, müstakil vilayet olmuştur.
Aydın, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirminci şehridir. Aydın nüfusu 2019 yılına göre 1.110.972'dir.
Turistlerin turizm çekiciliği açısından rağbet ettikleri plajlar; Pigale Plajı (Kuşadası), Kadınlar Denizi Plajı (Kuşadası), Güvercinada Plajı (Kuşadası), Yavansu ve Aslanburnu Plajı (Kuşadası), Güzelçamlı Plajı (Kuşadası), Altınkum Plajı (Didim), Tavşanburnu Plajı (Didim), Gevrek ve Akbük (Didim) plajlarıdır.
Ege Bölgesi'nde yer alan, turizm ve tarım açısından en gelişmiş illerdendir. Kuzeyinde İzmir, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla illeri, batısında Ege Denizi bulunmaktadır. İlin denizden yüksekliği 64 metredir.
Kaçak ve çarpık yapılaşmanın sembolü olan Sisdağı Yaylası, Türkiye'nin 82. ili olarak anılmaya başladı. Trabzon ve Giresun'un ortak kullandığı yüzlerce yayla evinin bulunduğu Sisdağı Yaylası, kaçak ve çirkin yapılaşmanın en kötü örneğini gözler önüne seriyor.
İstanbul 39 ilçesi ile Türkiye'nin en fazla ilçeye sahip ilidir. 31 ilçe ile Konya en çok ilçeye sahip 2. ildir. İzmir 30 ilçe ile 3. sıradadır. Bayburt merkez dahil 3 ilçesi ile Türkiye'nin en az ilçeye sahip ilidir.
Kuşadası, 1957 yılında İzmir ilinden ayrılarak Aydın iline bağlanmıştır.
Nazilli fayı olarak adlandırılan bu fay 10 km.yi aşmayan segmentler oluşturacak şekilde Aydın- Germencik- İncirliova hattı boyunca uzanır. Bunlardan Aydın- Nazilli arasında uzanan fayın 20 Eylül 1899 Menderes Depremi'ne neden olduğu bilinmektedir.
Kurduğu kentte o günlerin geleneklerine göre kendi ismi Nazlu'yu vermiş zamanla Nazilli olarak kalmıştır. 2-Hammer ve Evliye Çelebi gibi tarihçiler ise güzel ve nazlı kızları olduğu kadar şehrin güzelliğini, nazlılığını bu kızlara benzeterek Nazilli adının buradan kaynaklandığını ileri sürmüşlerdir.
Bozdoğan, Buharkent, Çine, Germencik, Efeler, Koçarlı, Karpuzlu, İncirliova, Karacasu, Köşk, Kuyucak, Nazilli, Sultanhisar ve Yenipazar. Denize kıyısı olan Kuşadası, Söke ve Didim ilçeleri ile beraber toplamda 17 ilçeden oluşmaktadır Aydın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri