Kur'an-ı Kerim'de oluşan ana bölümlere ise sure adı verilir. Sureleri oluşturan her bir cümle ise ayettir. Kur'an-ı Kerim 114 sure, 6236 ayet, 30 cüz'den oluşur.
Tefsir ilmine göre sûre Kur'ân-ı Kerîm'in âyetlerden meydana gelen bölümlerine denilir. Sûrelerin sayısı güvenilir bilginlerin icmâı ile 114'tür. Âyet sözlükte; alâmet, işaret, ibret, delil ve mûcize anlamlarına gelir. Tefsir ilminde sûrelerin bir mana veya bir hükmü ifade eden her bölümüne âyet denilir.
Ayrıca hakkında müşahhas bir tespit olmamakla birlikte yaklaşık olarak verilmiş bulunan 6666 sayısı söylem olarak yaygınlık kazanmıştır. Ancak asırlardan beri yazılan Mushaflardaki hâliyle toplam âyet sayısı, 6236'dır.
Âyet ya da Âyet-i Kerime (Arapça: آية veya آية كريمة), Kur'an surelerini oluşturan harf, kelime veya cümlelerdir.
Sure (Arapça: سورة), Kur'an'da ayetlerden meydana gelen 114 bölümden her biri. Bugünkü mushaflarda ilk sure Fatiha ve son sure ise Nas'dır.
İlgili 23 soru bulundu
Son inen âyetler hakkında görüş birliği yoktur. Bakara sûresinin 278 ve 281, Nisâ sûresinin 176, Tevbe sûresinin 128-129, Nasr sûresinin 1-3 ve Mâide sûresinin 3. âyetlerinin son inen âyetler olduğu söylenmektedir.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
Kur'an-ı Kerim'de 114 sure ve 6236 ayet yer almaktadır. Cüzler halinde olması Kur'an-ı Kerim'i okuyacak kişiler için kolaylık sağlamaktadır. Kur'an-ı Kerim'i okuyacak kişilerin bu sıralamayı takip etmesi önemlidir. Kur'an-ı Kerim'de özellikle cüzler için özel ayrımlar yapılarak bölüm farkları belirtilmektedir.
1: Yaratan Rabbinin adıyla oku! 2: O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır. 3-5: Oku! Kalemle (yazmayı) öğreten, (böylece) insana bilmediğini bildiren Rabbin sonsuz kerem sahibidir.
Kuran-ı Kerim sure ve dualarını oluşturan; harfler, kelimeler ve cümleler ayet olarak adlandırılmaktadır.
Şuan elimizde bulunan Mushaf, Kufeli alimlerin yazdığı ve İslam Dünyası'nda genel kabul gören mushaf olduğu için, ayet sayısı 6236'dır. Elimizdeki mushafta Fatiha Sûresi dışında Besmeleler sayılmamış, mukatta harflerinin bulunduğu yerler ise birer ayet olarak hesaplanmıştır. Bu sayının toplamı 6666'dır.
Allah'ın varlığına, peygamberlerin doğruluğuna işaret eden delil ve mûcize anlamında, ayrıca Kur'ân-ı Kerîm sûrelerinin belli bölümlerinden her biri için kullanılan bir terim. İslâm dininin kutsal kitabı.
Kur'ân'ı Kerîm'deki harflerin toplam sayısı 322,564, toplam kelime sayısı ise 86,872'dir; bu da kelime başına düşen ortalama harf sayısının 3.71 olduğunu göste- rir. Medenî sûrelerin toplam harf sayısı 124,755, kelime sayısı 33,247 olup her bir ke- limeye düşen ortalama harf sayısı 3.75'tir.
Cüz, (Arapça: جزء, çoğulu اجزاء aczâ) kelimesi Arapçada "parça", "bölüm", "kısım" anlamına gelir. "Kur'an" ile ilgili bir terim olarak bu kelime, Kur'an'ın eşit uzunlukta bölümlere ayrılmış parçalarından birisini ifade eder.
Sûrelerin tertibi konusunda genel kabul, sûre tertibinin de tevkîfî olduğu şeklindedir.
Kur'an-ı Kerim kaç sayfa? Sorusu çok fazla kişi tarafından sorulmaktadır. Kur'an-ı Kerim toplam 604 sayfa olarak bilinmektedir. Ancak Kur'an 30 cüzden oluşuyor ve her cüz de 20 sayfa olduğu için 600 sayfa olduğu da söylenmektedir.
“Oku” anlamına gelen ilk kelimesi ikra'dan dolayı İkra' adını da alan bu sûrenin ilk beş âyeti Hz. Muhammed'e gelen ilâhî vahyin başlangıcını teşkil etmektedir. Alak sûresinin Mekkî sûrelerden olduğu kesindir; ancak onun Kur'an'ın ilk nâzil olan sûresi olduğu konusunda ihtilâf vardır.
Bu. ayet öbeğinin ilk cümlesi, Türkçe Kur'an çevirilerinin. çoğunda şu şekilde ifade edilmiştir: Rabbinin adıyla oku!
Peygamberlik dönemi
İslam geleneğine göre, daha sonraları Kur'an'ı oluşturmak üzere derlenen vahiyler, Muhammed'e 610 yılında, Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde, Mekke yakınlarındaki Nur Dağı'nda bulunan Hira Mağarası'nda, inzivada iken inmeye başlamıştır.
9 10 Cumhura göre Kur'an sûrelerinin isimleri tevķîfîdir, zira Hz. Peygamber her sûreye özel bir isim vermiştir. Rasulullah'ın (s.a.v.), ileride her sûre için ayrı ayrı serd edeceğimiz hadisleri, bu tezi doğrulamaktadır.
Hz. Osman tarafından Zeyd b. Sâbit başkanlığında oluşturulan heyet, uzun bir süre çalışarak Kur'ân'ı, Hz. Peygamber'in ömrünün sonlarına doğru okuduğu Fâtiha, Bakara, Âl-i İmrân, Nisâ, Mâide…, İhlâs, Felak, Nâs sıralamasına göre 114 sûre olarak tertip etti ve Ebû Bekir mushâfındaki âyet dizilişine göre yazdı.
Neticede mushafa ayet numaralarının tamamını, ilk defa Abra- ham Hinckelmann'ın 1694'te bastırdığı mushafta eklediği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Mushaf, Kur'an, ayet, ayet numarası, fâsıla, Hinc- kelmann.
Alak Suresi, “Oku” ayeti ile başlayan ve Hz. Muhammed'e tebliğ edilen ilk suredir. Kur'an-ı Kerim'in 96. Sırasında bulunan bu sure, Müslümanlar için indirilen ilk emir olma özelliğine sahiptir.
Kur'ân-ı Kerim'den son inen âyet ise şöyledir: “Öyle bir günden (hesap gününden) sakının ki, o gün hepiniz Allah'a döndürülüp götürüleceksiniz. Sonra herkese dünyada yaptığı amellerin karşılığı tamamen verilecek ve onlara asla haksızlık (zulüm) yapılmayacaktır.”
Böyle düşünürsek Kuran'ın ilk ayeti, Fatiha suresinin ilk ayeti olan Elhamdülilláhi rabbil álemin (bütün övgüler álemlerin Rabbi olan Allah'adır) ayetidir. Son ayet ise Nas suresinin ''minel cinneti vennás'' (cinlerden ve insanlardan) ayetidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri