Bu zammı sure 4 rekâtlı farzların son iki rekâtı hariç bütün rekâtlarda okunur. Sünnetlerin ve iki rekâtlı farzların ve vitir namazının bütün raketlerinde zammı sure okunur ve okunması da vaciptir.
Ayetel Kürsi okumanın namaz içerisinde ve namaz sonrasında okunmasında bir sakınca bulunmadığı gibi namaz içinde okunması ve farz namazlardan sonra okunması tavsiye edilmektedir. Namazlardan sonra Ayetel Kürsi okumak menduptur.
Ayetel Kürsi duasının namaz kılarken okunup okunmayacağı da merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu ayet Müslümanlar için farz olan namazlarda okunabilir. Bunun yanında namazdan sonra da okunabilmektedir.
Ayet- el kürsi her namazdan sonra okunmalıdır. Bunu okuyan kişiye cennetin sekiz kapısı açılır ve dilediği kapıdan cennete girer. Cenabı hak sevdiği bir kuluna namazdan sonra ayet- el kürsi okumayı unutturmaz.
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığından "namazdan sonra Ayetü'l-kürsi okumanın hükmü nedir?" sorusuna şu yanıt verildi: "Namazlardan sonra 'Ayetü'l-kürsî'yi okumak menduptur.
İlgili 26 soru bulundu
Ayete-l kürsi de kuran-ı kerimde geçen bir ayet olduğu için zammı sure olarak namazda okunabilir. Yalnız şuna dikkat edilmelidir ki 2. rakette okunan zammı sure 1. Rekâtta okunan zammı sureden daha uzun olmamalıdır. Bu şekilde okumak namazın mekruhlarındandır.
Ayetel Kürsi Ne Zaman Okunur? Ayetel Kürsi'nin, gün içerisindeki herhangi bir vakitte okunması mümkündür. Bu bağlamda, namaz sırasında ya da başka bir vakitte bu ayeti kerime okunabilmektedir. Normal zamanlarda okunduğunda genellikle korkulardan emin olmak ve dua amacıyla bu ayete başvurulduğu bilinir.
– “Kim ki her farz namazının arkasında Ayetul Kürsi'yi okursa, onun Cennet'e gitmesine ancak ölmemesi mani olur.” – Hz. Peygamber (S.a.v.), Übey b. Kâ'b'a “Allah'ın kitabından hangi ayet en büyüğüdür” diye sorup “Ayetel Kürsi'dir” cevabını alınca onu tebrik etmiştir.
Hazreti Peygamber bir hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur; Yatağınıza yattığınızda Ayetel Kürsi'yi okuyunuz. Cenabı Allah o kimseyi koruyucu iki melek gönderir.
Âyet-i kerime okurken, âlimlerin çoğuna göre, yalnız Euzü okunur, Besmele okunmaz. Mesela Âyet-el kürsi, Amenerresulü, Hüvallahüllezi gibi âyetleri okurken Besmele çekmek gerekmez. Sadece Euzü okunur. Besmele de çekilirse mahzuru olmaz.
Yalnız kılan, her rekatte aynı miktarda okuyabilir. Her namazda, ikinci rekatte, birinciden üç âyet uzun okumak mekruhtur. İmamın aynı namazların aynı rekatlerinde, aynı âyetleri okumayı adet edinmesi mekruhtur. Yalnız kılanlar için de her namaz için böyledir denildi.
İftidah tekbiri yani başlama tekbiri çekildikten sonra namaza başlanır. Namaza başladıktan sonra ilk okunan zammı sure Fatiha suresidir.
Müslümanlar için oldukça ayrı öneme sahip olan Hüvallahüllezi suresinde Allah'ın 15 ismi zikredilir. Medine'de inen Haşr suresi toplamda 24 ayetten oluşur. Kur'an-ı Kerim'in 59. suresidir ve 'toplayıp sürme' anlamına gelir. Genellikle sabah ve akşam namazlarından sonra üç kez okunur.
Namazda bir miktar Kur'ân okumak farzdır. Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre bu miktar, en az üç kısa âyet veya bu miktarda bir sûre olmalıdır. Özellikle Fâtiha sûresinin okunması vaciptir.
İlk etapta Ayetel Kürsi'yi ezberlemeye gayret etmekle birlikte bu ayetin yerine geçici olarak Kafirun, İhlas, Felak ve Nas sureleri okunabilir.
Ayetel Kursi'nin Kur'an'ın dörtte biri olduğu belirtilir. Bundan dolayı, duaların kabul olması için bol bol okunmalıdır. Ayetel Kürsi'yi sürekli okuyan darlık, zorluk ve sıkıntı çekmeyecektir. Bolluk ve berekete kavuşacaktır.
Her iki sure, İslam inancında kötü enerjilere, şer güçlere ve cinlerin kötü etkilerine karşı korunma amacıyla okunur. İnananlar, Felak ve Nas surelerini düzenli olarak okuyarak ve üzerlerine üfleyerek, kötü etkilerden korunmayı ve manevi bir güç elde etmeyi hedeflerler.
Ayet-el Kürsi cinlerin şerrinden korunmak için büyük bir kaledir. İnsan tam bir teslimiyetle Ayet-el Kürsi okursa, şeytan ona yaklaşmaz, yaptığı hileleri bozulur. Cinin hastadan uzaklaşmasında bilhassa son ayetin fazla tekrarlanmasının uzaklaşmasında çok tesiri vardır.
Şehidallahü duası, her namazdan sonra okunması, günahların affedilmesi ve duaların kabul edilmesi için tavsiye edilir.
Bilindiği gibi sabah ve akşam namazlarnıdan sonra Kur'an'dan “Lâ yestevî”,öğle namazından sonra “Lekad sadakallâhu” ayetleri ile başlayan aşırlar; ikindi namazından sonra Amme Sûresinin yarısı veya tamamı; yatsı namazından sonra da “Âmenerresûlü” aşr-ı şerifi okunmaktadır.
Allahumme entesselamu ve minkesselam, tebarekte ya zel celali vel ikram. Sonrasında, subhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim. Ayetel Kürsi okunduktan sonra ve tesbih bitince Lâ ilâhe illâllahu vahdehû lâ şerike leh.
Ve bu duayı okuyan meleklerin yükü hafiflemiştir. Bizler de namaza başlarken Sübhaneke'yi okuyarak Allah'tan üzerimizdeki ölü toprağını kaldırmasını talep etmiş oluyoruz. "Ya Rab, arşı taşıyan meleklerinin, bu dua hürmetine üzerindeki yüklerini nasıl hafiflettiysen, bizim de üzerimizdeki yükleri öyle hafiflet.
Diğer bir okuma yöntemi ise Ayetel Kürsinin durak yerleri kadar 17 kez okumak veya kelimeleri sayısınca 50 kez okumak yahut harfleri sayısınca 170 kez okunması duaların kabulune faydalı olmaktadır. Rasul ve nebilerin ile Ashabı kiram sayısınca 313 okumak da her derde deva bir zikir olmaktadır.
Rivayete göre her kim Ayetel Kürsi'den önce 1 kez bu duayı okur ve ardından Ayetel Kürsi'yi okursa 70 milyar hasene sevap kazanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri