Kış uykusu, ayıların ve diğer hayvanların yemek yemeden daha uzun süre yaşamaları için bir yoldur. Kış uykusunda, ayıların vücut fonksiyonları yavaşlar. Bunu enerjiden tasarruf etmek için yaparlar.
Bu şekilde yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için gereken enerjiyi saklar ve hayatta kalmayı başarırlar. Kış uykusuna yatmadan birkaç ay önce ise uyurken harcanacak besini vücutlarında depolarlar. Bu hayvanlardan birisi de ayıdır.
Ayılar. Kış uykusuna yatan en ünlü hayvan herhalde ayıdır. Ayılar, türlerine, yaşadıkları bölgenin sıcaklıklarına ve yiyecek bulma olanaklarına göre değişik uzunluklarda kış uykusuna yatarlar. Bu süre 3 ila 7 ay arasında değişir.
Kış uykusu denince akla ilk gelen canlı ayılardır. Uykusu ile meşhur bu sevimli hayvanların doğası ile ilgili pek çok konu merak edilmektedir. Bu nedenle ayılar kış uykusuna yatar mı sorusunun cevabı düşünmeden evet olacaktır.
Ayılar, soğuk kış aylarında doğal olarak kış uykusuna girerler ve metabolizmalarını yavaşlatarak enerji tasarrufu yaparlar. Ancak, ayıların kış uykusundan uyandırılması durumunda bazı etkiler ortaya çıkabilir. Kış uykusu, ayıların soğuk kış koşullarına uyum sağlamalarına yardımcı olan bir adaptasyon mekanizmasıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Yeni yayınlanan bir habere göre, insanın kış uykusuna yatma durumu gerçek olabilir. Hatta insanlarda görülebilecek olası kış uykusu durumu; kalp durmasının tedavisi, ömrün uzaması ve insanlığın uzaya daha fazla seyahat etmesi gibi faydaların yolunu açabilir.
Hayvanlar kış uykusuna yatmadan önce vücutlarına yağ depolar. Kış uykusuna yattıklarındaysa -en düşük yaşamsal seviyeye indirilen- metabolik faaliyetler için bu yağı kullanırlar. Faaliyetler en düşük seviyede olduğundan suya normal yaşamdaki gibi gereksinim duyulmaz.
Kış uykusu onların nispeten aç geçirecekleri zamanda hayatta kalmalarını sağlıyor. Teorik olarak kış uykusuna yatmış bir hayvanı, vücut ısısını arttırmayı başararak uyandırmak mümkün.
Kış uykusunun farklı bir formu olan torpor isimli bir süreçtir. Torpor sırasında ayıların vücut faaliyetleri hibernasyon yapan, yani gerçek anlamıyla kış boyu uyuyan hayvanlar kadar yavaşlamaz; ama normal faaliyetlerine göre aşırı yavaş bir hıza düşer.
İnsanlar kış uykusuna yatsa ne olurdu
Petrol kuyularının çalışması dururdu. Havadaki oksijen oranı artar ve buna bağlı olarak da bazı yaşam formları meydana gelebilir ve bazı hayvanların sayısı da artar. Bitki sayısında artış olur ve yayılma hızı artar bunun dışında dünya daha temiz bir yer olur.
Doğada 3 ila 7 aya yayılmış bir dönemi uyku halinde geçiren, mevsime göre kasım - aralık aylarında uykuya yatıp mart ile nisan arasında uyanan ayılar, havaların sıcaklığından dolayı kış uykusunu unuttu. Uyumak ile uyumamak arasında kararsız kalan ayılar bakıcıların attığı yiyecekleri ise afiyetle yemeyi ihmal etmiyor.
Yabani ayılar gün içinde ve geceleri aktiftir. Ayı uyku tipine sahip insanların uyku deseni ise güneş döngüsü ile aynı şekildedir. Bu kişilerin uyku dürtüleri yüksektir. En az sekiz saat uyumayı tercih ederler.
Onur Başbuğ, kış aylarında yılanların toprak altından çıkmasının normal bir durum olmadığını belirterek, “Yılanların bu dönemde görülmesi çok normal değil. Yılanlar normal şartlarda İlkbahar döneminde toprağın üzerine çıkmaya başlar. Yılanların yüzeye çıkması için hava sıcaklığının 22 derecenin üzerine çıkması gerekir.
Penguenlerin kış uykusuna yatmazlar, çünkü onlar memeli değil kuştur.
Sonbaharda sıcaklık düştüğünde eş aramak için gizlendikleri yerden çıkarlar. Sonbaharın sonlarına doğru birçokları ölür, ancak bazıları kışın bahara kadar kış uykusuna yatar.
Ayılar genel olarak hem et hem de otla beslenen hepçil hayvanlardır. Bu hayvanların beslenmesinde et, balık ve meyve önemli yer tutar.
Ayı ile gece karşılaştın ve çok yakınsın ; ayıların gözleri çok iyi görmediği için bir ayıdan gece kaçmak gün ışığına göre daha kolaydır, ayrıca yanında taşıdığın bir feneri hızlı bir şekilde ayının gözüne tutarsan, ayı kısa bir süreliğine neredeyse kör olur ve bu da kaçmak için bir fırsat yaratır.
Kış uykusu, soğuk ve kurak mevsimlere karşı koyabilmek için canlı varlıkların yapısında görülen olayların tümü olarak tanımlanır. Kış uykusu esnasında hayvanlarda vücut sıcaklığı normalin altına düşer ve kalbin atım sayısı azalır. Bütün canlılar kış uykusuna yatmaz.
AYI: Kış uykusuna yattığı en bilinen hayvan hiç kuşkusuz ayılardır. Genellikle kuytu orman köşelerindeki ağaç oyuklarında ya da büyük kayaların arasında oluşan çukurlarda, mağaralarda, inlerde, yaşarlar.
Karıncaların ise soğuk havalarda vücut sıcaklıkları düşer ve hareketleri yavaşlar. Fakat kış uykusuna yatmazlar. Uğur böceği kış uykusuna yatan böceklerdendir.
Koloni halinde yaşayan karıncaların pek çok hareketi dikkat çekmektedir. Kış aylarında pek rastlayamadığımız karıncalar genellikle hava ısısı 10 derecenin altına düştüğünde kış uykusuna yatar.
Yılanlar ne zaman kış uykusuna yatar sorusunda olduğu gibi yılan kaç ay kış uykusuna yatar sorusunun cevabı da iklime göre değişkenlik göstermektedir. Araştırmalara göre bu konuda kesin bir süreç olmasa da yılanların genellikle 8 ay gibi bir sürede kış uykusuna yattığı söylenmektedir.
Kış uykusu, ayıların ve diğer hayvanların yemek yemeden daha uzun süre yaşamaları için bir yoldur. Kış uykusunda, ayıların vücut fonksiyonları yavaşlar. Bunu enerjiden tasarruf etmek için yaparlar.
Balinaları dışarıdan gelecek zararlı darbelere karşı korur. Çölde hayatını geçiren hayvanların vücudunun büyük bir bölümü yağdan oluşur. Çöldeki kuraklığa ve kış gecelerinde oluşan kötü hava koşullarına bu yağlar ile tutunurlar. Yağları aynı zamanda kuraklığa karşı susuz kalmamalarını sağlar.
Yaz uykusuna yatan hayvanlar arasında çöl salyangozları, yer kurtları, timsahlar, kurbağalar gibi canlılar bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri