Kontakt lens kullananlar lensleri ile denize ya da havuza girmemelidir. Çünkü kontakt lens gözünüze yapışmaz. Günlük kullanımda lens gözünüzden düşmezken, su ile temas ettiği takdirde aşırı basınç ile gözünüzden düşebilir ve kaybolabilir.
'Kontakt lens ile denize girilebilir ancak deniz ve havuz sularında bazı çok tehlikeli mikroorganizmalar bulunabilmektedir. Bunlar gözde çok ağır seyredebilecek rahatsızlıklara yol açabilir.
“Ben yüzücü gözlüğü takıyorum gözüme su kaçmaz, bir şey olmaz” diyerek havuza ve denize kontakt lens ile girilmesi son derece sakıncalı. Göze yüzücü gözlüğü takılsa bile göz sağlığını riske atmamak, havuz ve denize kesinlikle lens ile girmemek gerekiyor.
👉🏻 Göz uçuğuna neden olan Herpes veya tehlikeli parazit olan Acantomoeba ' nın havuzlarda yaşayabildiği bir gerçektir. 👉🏻Havuza mutlaka yüzme gözlüğü ile girmeliyiz. 👉🏻Kontakt lens ile havuza girmek bu mikroplara davetiyedir.
Deniz, havuz ve musluk suyundaki mikroplar sağlıklı gözlerde herhangi bir enfeksiyon yapmazken; kontakt lens kullanan kişilerde lensleri takıp çıkarırken oluşan çok küçük korneal hasarlar ( mikrotravmalar) mikropların göze daha kolay zarar vermesine neden olurlar.
İlgili 24 soru bulundu
Suya temasın duş alırken, havuza ya da denize girerken gerçekleştiğine değinen Ünal, havuza ya da denize girerken lenslerin çıkarılmasını önerdi. Lens kullanmak zorunda olanlara, yüzerken su geçirmeyen gözlük kullanmalarını tavsiye eden Prof. Dr. Ünal, "Lenslerle suya dalmamak gerekir.
Direkt olarak lens ile güneşe çıkmak, eğer lensiniz ultraviyole filtre içermiyorsa tehlikelidir. Lensler ile havuza ve denize girmek göz sağlığını olumsuz etkileyerek mikrobik durumlara neden olabilir.
Yanımda lens solüsyonu yoksa lensleri suda bekletebilir miyim? Suda bulunan bazı mikroorganizmalar gözde ciddi enfeksiyona neden olabilir. Lensler suyla asla temas etmemelidir. Lenslerle havuza veya denize girmek bu nedenle risklidir ve nermiyoruz.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Kontaklar lensler belirli miktarda normal gözyaşı taşıyacak şekilde üretilmiştir, fakat bu normalin üstüne çıkarsa görüş bulanıklaşabilir. Ancak herhangi bir sağlık riski taşımamaktadır. Kontakt lensleriniz ayrıca üst göz kapaklarınıza yapışabilir. Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil.
Aylık Planlı Değişim Lensleri
30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
Aylık şeffaf lensler kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen, lensin gözde kalış süresine, kullanıcının göz yapısına, kullanılan solüsyona ve bulunan ortamın hava şartlarına bağlı olarak ortalama üç ay gibi bir süre kullanılır.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Bazı solüsyonlardaki maddeler alerji yapabilir, bu yüzden doktorlar tarafından önerilen solüsyonların kullanılması gerekir. Musluk suyu lensler için hijyenik değildir, içindeki ağır metaller ve klor, lensin yapısını bozar ve lens üzerinden çıkartılamaz.
Ayrıca su, kontakt lenslerinizin şeklini değiştirmesine ve bunları uygularken gözlerinize yapışmasına neden olabilir, bu da genellikle ciddi rahatsızlığa ve bulanık görmeye neden olur .
Maskara: Rimeli her zaman lenslerinizi taktıktan sonra uygulayınız. Bir iki dakika kurumasını bekleyip sonra fırçalayınız. İçinde kirpik uzatmaya yarayan küçük katkı kıllar bulunan rimelleri kullanmayınız, zira bu kıllar düşebilir ve lenslerinizi kirletebilir.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Gözde kontakt lens varken su ile hiçbir temasın olmaması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yalçın İşcan, “Çok ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabileceğinden duş alırken kesinlikle lensler çıkarılmalı. Aynı şekilde sabun, kozmetik ürünleri gibi malzemelerin de lenslerle temasına izin verilmemeli.
Kimi zaman lens solüsyonu bitti ne yapmalıyım ya da lens solüsyonu yerine ne kullanılır gibi sorular akla gelir. Bu durumda uygulayabileceğiniz en pratik çözüm yolu bir çay bardağının çeyreğine kadar içme suyu koyarak lensleri içine atın. Daha sonra bu bardağı buzdolabında bekletin.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Lenslerinizi, gözlerinizi normal hissettiğinizden ve normal göründüklerinden emin olana kadar en az birkaç saat takmayın.
Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar. Kontakt lens takılırken, çıkarılırken veya temizlenirken ellerin temiz olması önemlidir. Bu sayede bakteri ve virüs gibi zararlı organizmalar gözle temas etmezler.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Ünal, kontak lensle denize ya da havuza girilmemesi gerektiğini belirterek, hastaların, enfeksiyon kapma sonucu gözlerini kaybedebildiklerini söyledi. İşte, o detaylar.
Kontakt lensle banyo yapmak çok tehlikelidir. https://www.drahmetakman.com/ Prof. Dr. Ahmet Akman - Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Glokom, Katarakt, Tıbbi Retina #lenskullanımı #kontaktlens Kontakt Lensle Banyo Yapılır Mı Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri